Περισσότερο ηλιέλαιο παρά ελαιόλαδο αγοράζουν για πρώτη φορά οι Ισπανοί

Ο κλάδος προσδοκά ότι η εικόνα θα αντιστραφεί, εφόσον επανέλθουν τα παραγωγικά δεδομένα.
11.07.2024
3' διάβασμα
perissotero-ilielaio-para-elaiolado-agorazoun-gia-proti-fora-oi-ispanoi-326225

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά για τις πωλήσεις του ελαιολάδου είναι τα στοιχεία που έρχονται από την Ισπανία, καθώς η πρώτη χώρα διεθνώς στην παραγωγή ελαιολάδου –με κατά κεφαλήν κατανάλωση πάνω από 6 λίτρα, έναντι της μέσης κατανάλωσης παγκοσμίως που ανέρχεται οριακά στα 0,41 λίτρα– καταγράφει υποχώρηση των πωλήσεων ελαιολάδου και αντίθετα αύξηση αυτών του ηλιελαίου. Ο κλάδος, βέβαια, προσδοκά ότι η εικόνα θα αντιστραφεί, εφόσον επανέλθουν τα παραγωγικά δεδομένα, αλλά και εκείνα των τιμών στα συνήθη επίπεδα, κάτι για το οποίο μιλούν οι προβλέψεις για την περίοδο 2024/2025 και καθώς οι Ισπανοί εξακολουθούν να προτιμούν τη μεσογειακή διατροφή.

Τα δεδομένα, ωστόσο, που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα τόσο το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας όσο και εκπρόσωποι του τομέα και της αγοράς δείχνουν την επίπτωση που είχαν οι μειωμένες παραγωγές του 2022/2023 και του 2023/2024, αλλά και η ιστορικά υψηλή τιμή στην οποία έφτασε το ελαιόλαδο, με τους Ισπανούς να περιορίζουν τις ποσότητες που αγοράζουν ή να στρέφονται σε άλλα φυτικά έλαια ή στη φθηνότερη κατηγορία του πυρηνελαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται με πρόσφατο δημοσίευμά του το Olive Oil Times, τα δεδομένα της Ισπανικής Ένωσης Επιχειρήσεων Εμφιάλωσης και Τυποποίησης Βρώσιμων Ελαίων (Anierac) δείχνουν ότι, από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, οι πωλήσεις ελαιολάδου υποχώρησαν από τους 134.000 τόνους στους 110.477, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 17,5%. Αντιθέτως, άνοδο της τάξεως του 24,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις ηλιελαίου, που σκαρφάλωσαν από τους 127.400 τόνους στους 158.574. Οι τιμές του ελαιολάδου ανέβηκαν κατά 61% σε διάστημα ενός έτους από τον Μάιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, όπως καταγράφει η εταιρεία έρευνας της αγοράς, Nielsen IQ, φτάνοντας μία μέση τιμή της τάξεως των 7,41 ευρώ/λίτρο. Αντίστροφα, στα μόλις 1,56 ευρώ/λίτρο υποχώρησαν οι τιμές του ηλιελαίου, μειωμένες κατά 35%, αναφέρει η ίδια πηγή.

Η αγορά ελαίων μειώθηκε κατά 3,3%, αναφέρει από πλευράς του το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, παρουσιάζοντας –προ μερικών εβδομάδων– τα ετήσια στοιχεία της κατανάλωσης τροφίμων για το 2023. «Παρότι η κατανάλωση ηλιελαίου αυξάνεται λόγω της υποχώρησης της τιμής του (-22,2% σε σύγκριση με το 2022), αντίθετα, η κατανάλωση ελαιολάδου υποχώρησε κατά 14,9%, λόγω των αυξανόμενων τιμών του», αναφέρει στην ανάλυσή της η ισπανική αρχή, προσθέτοντας ότι ο ίδιος παράγοντας προκάλεσε αύξηση στη ζήτηση για το φθηνότερο πυρηνέλαιο (+105,9%), το οποίο ήδη αντιπροσωπεύει ένα 2,7% της κατανάλωσης στην κατηγορία.

Πάντως, στο γενικότερο πλαίσιο των όσων προέκυψαν για τις διατροφικές συνήθειες των Ισπανών από τη συγκεκριμένη έκθεση, η προτεραιοποίηση της υγείας, της γεύσης, αλλά και της απλότητας στην προετοιμασία του φαγητού χαρακτηρίζουν τους Ισπανούς, οι οποίοι έδειξαν την προτίμησή τους για πράσινες σαλάτες και ψητά γεύματα, ενώ τα φρέσκα τρόφιμα, ειδικά τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το 37,6% του όγκου διατροφής των νοικοκυριών, όπως αναφέρει το υπουργείο.