Πατατοχρονιά η φετινή για το Νευροκόπι

Ομαλή πορεία και ικανοποιητικές τιμές, αλλά δυστυχώς λιγότερα κιλά από πέρυσι είναι η συνοπτική εικόνα της συγκομιδής της πατάτας Νευροκοπίου. «Φέτος, αντιμετωπίσαμε έντονα καιρικά φαινόμενα σε αγροτεμάχια στον κάμπο, χαλάζι, πλημμύρες. Παρ’ όλα αυτά, είναι πατατοχρονιά», σχολιάζει ο παραγωγός, μέλος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, Φώτης Φιλιππίδης. Οι αποδόσεις κυμαίνονται στους 3-4 τόνους ανά στρέμμα, σε χωράφια που πέρυσι έδωσαν 4,5-5 τόνους.

Η ποιότητα της πατάτας σε όποιες περιοχές δεν επλήγησαν από χαλαζόπτωση και βροχόπτωση είναι πολύ καλή και βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση στο ράφι. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται μεταξύ 50 και 53 λεπτών το κιλό. «Πρόκειται για καθαρή πατάτα στο χωνί. Από τους 4 τόνους που βγάζει το χωράφι, αυτή η τιμή θα πληρωθεί για 2-2,5 τόνους», διευκρινίζει. Καιρού επιτρέποντος, με δεδομένο ότι το Νευροκόπι ξεκίνησε την εβδομάδα με 1 βαθμό πάνω από το 0, η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου.

Με αντίπαλο τα εφόδια και το πετρέλαιο, οι Δραμινοί πατατοπαραγωγοί προγραμματίζουν την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, αλλά διατηρούν τον προβληματισμό τους για τις επικείμενες αυξήσεις. «Ακούγεται ότι ο σπόρος θα είναι πανάκριβος, το λίπασμα επίσης, που φέτος διπλασιάστηκε. Για να κρατηθούμε, χρειάζονται σταθερές τιμές στα εφόδια».

Το πορτοφόλι τους αδειάζει και λόγω του αυξημένου εργατικού κόστους, εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Εξηγεί ότι πληρώνουν για 6 με 6,5 ώρες εργασίας 35 έως 40 ευρώ. «Οι Βούλγαροι δουλεύουν στα θερμοκήπια της Ολλανδίας. Η συμφωνία με το Μπαγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα προϋποθέτει για το ταμείο ευρέσεως εργασίας 100-150 ευρώ κατ’ άτομο», μεταφέρει.