Μείωση φυτοφαρμάκων, αλλά με κίνητρα για τους παραγωγούς

Ημερίδα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στη Λάρισα για την Πράσινη Συμφωνία

Χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και ερωτηματικά, γύρω από τον ρόλο που καλείται να παίξει η φυτοπροστασία στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα.

Παρουσία του προέδρου του Οργανισμού, Παν. Χατζηνικολάου, υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ, στελεχών του Ινστιτούτου και εκπροσώπων του γεωτεχνικού κόσμου, παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν -λογικά από το 2023 και μετά- κυρίως με τη μείωση, σε ποσοστό 50%, των φυτοφαρμάκων και άλλων δραστικών ουσιών που προβλέπονται από τη νέα συμφωνία.

Στις εισηγήσεις τους, οι ομιλητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή από τη μείωση φυτοφαρμάκων και δραστικών ουσιών. Το αισιόδοξο, όπως τόνισαν, είναι ότι η χώρα μας τηρεί τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, οπότε το ποσοστό το οποίο καλείται να εφαρμόσει υπολογίζεται στο -35% σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα χρειαστεί να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ακόμη, ειπώθηκε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να επιδιώξει τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού, καθώς δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στην ελληνική γη, όπως π.χ. με την απαγόρευση χημικών σε περιοχές Natura, κοντά σε ποτάμια ή ακόμη και η χρήση drone για ψεκασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι στον θεσσαλικό κάμπο, οι αγρότες του Δήμου Κιλελέρ, που ανήκει σε περιοχή Natura, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυτοφάρμακα και άλλα σκευάσματα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει από την ΕΕ οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών. Τις στοχευμένες πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, με βάση τα όσα προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός, με τη μείωση χρήσης προστατευτικών προϊόντων παρουσίασαν η Άννα Μαυρίδου και ο Αθ. Ζούνος, από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ.

Οι δυσκολίες της Συμφωνίας

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα υποστήριξε τα εξής: «Πράγματι, οδηγούμαστε σε μια μείωση των δραστικών ουσιών στο χωράφι, με στόχο να παράγουμε πιο υγιεινά προϊόντα. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο εγχείρημα, διότι μείωση των δραστικών ουσιών επί της ουσίας επιφέρει και μείωση των αποδόσεων, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη, μπροστά στις διαταραχές που συμβαίνουν ήδη στο περιβάλλον μας (COVID, πόλεμος στην Ουκρανία κ.λπ.).

Επιπλέον, έχουμε και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Αυτές τις νέες προκλήσεις θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στον Οργανισμό και στη χώρα μας, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Και συμπλήρωσε: «Οργανώσαμε λοιπόν αυτή την ημερίδα, καλώντας τις καλύτερες ερευνητικές ομάδες της χώρας, από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, που ασχολούνται με τα θέματα της φυτοπροστασίας και παράλληλα καλέσαμε και το ΥΠΑΑΤ και τα σημαντικά στελέχη του, για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τα νέα δεδομένα. Αυτό το τρίγωνο, έρευνα-υπουργείο-παραγωγοί, πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Στον ΕΛΓΟ θέλουμε να δημιουργήσουμε δομές, που θα μεταφέρουν γρήγορα το προϊόν της έρευνας, που είναι η γνώση, στο χωράφι, μέσω των γεωργικών συμβούλων, μέσω του συστήματος γεωργικών συμβούλων και μέσω της καινοτομίας».