Μανταρίνι: Αντιμέτωποι με τις βροχοπτώσεις οι παραγωγοί

Σε πλήρη ωρίμανση βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη και το αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνει στη συλλογή και η ποικιλία Νόβα. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα είναι καλή, με σχετικά μέτριες αποδόσεις. Εκτός από το θέμα της συλλογής των μανταρινιών, λόγω της έλλειψης των εργατικών χεριών, κάνουν την εμφάνισή τους και διάφορες προσβολές από ασθένειες.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις, λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής υγρασίας, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους, κάτι που θα επηρεάσει τόσο την ποιότητα, όσο και το τελικό αποτέλεσμα στις αποδόσεις. Όπως μας ενημερώνει ο Παναγιώτης Γκογκόβολης, παραγωγός μανταρινιών από την Κατοχή Μεσολογγίου, η τρέχουσα συλλεκτική περίοδος για τους παραγωγούς είναι δύσκολη, με την έλλειψη εργατών γης να δημιουργεί πολλά προβλήματα.

«Πληρώνουμε για τη συλλογή 12-15 λεπτά εργατικά, σχεδόν διπλάσια από το πορτοκάλι, γιατί λόγω του βάρους των μανταρινιών οι αποδόσεις είναι πολύ μικρότερες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργάτες να ζητάνε περισσότερα χρήματα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Γκογκόλης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος: «Οι τιμές πού πουλάμε αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 35 λεπτά το κιλό, αφαιρούμενο το κόστος των εργατικών». Ερωτώμενος σχετικά με το πώς γίνεται η περιοχή της Κορίνθου και του Άργους να έχουν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς, χωρίς αυτό να ισχύει για τους ίδιους, μας είπε πως «στις περιοχές αυτές υπάρχουν πολλά συσκευαστήρια και σε ένα μεγάλο ποσοστό θέλουν να διατηρήσουν σταθερή τη ροή της παραγωγής, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Μέσα από αυτή την πρακτική ο ανταγωνισμός είναι πιο υγιής σε σύγκριση με εμάς, όπου οι έμποροι μας βλέπουν με διαφορετικό μάτι».

Από 15 Δεκεμβρίου τα Νόβα στην Κόρινθο

Για μία μέση χρονιά κάνει λόγο ο Νίκος Μπράβος, παραγωγός μανταρινιών από την Κόρινθο. Προβληματίζεται και ο ίδιος για τα αυξημένα ποσοστά προσβολών από διάφορες ασθένειες στα μανταρίνια. «Κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες και τους ψεκασμούς, ώστε να προστατεύσουμε τους καρπούς στα δέντρα, αλλά, λόγω της συλλογής, οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες».

Επίσης, εκτιμά ότι σε δέκα μέρες περίπου θα ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Νόβα και οι όψιμες ποικιλίες στις αρχές Ιανουαρίου. Αναφερόμενος στο θέμα των αποδόσεων, είπε ότι «αυτές κυμαίνονται μεσοσταθμικά περίπου στα 80 κιλά ανά δέντρο και οι τιμές δείχνουν να είναι ανεβασμένες από 50 με 55 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με πέρυσι, που την αντίστοιχη περίοδο έφταναν τα 40 με 45 λεπτά περίπου».

Κλείνοντας, εστίασε στο αυξημένο κόστος παραγωγής, όπου για τον ίδιο «ξεπερνά το 40% σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά το εισόδημά μας».