Η μεσογειακή δίαιτα στην κορυφή του κόσμου για έκτη συνεχόμενη χρονιά

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ «ΑΠΕΙΛΗΣ» NUTRI-SCORE

H γνωστή εταιρεία µέσων ενηµέρωσης U.S. News & World Report ανακήρυξε για έκτη συνεχόμενη χρονιά τη μεσογειακή διατροφή ως την καλύτερη δίαιτα παγκοσμίως. Η «MedDiet» κατέλαβε την πρώτη θέση σε πολλές επιμέρους κατηγορίες της καθιερωμένης ετήσιας διατροφικής λίστας, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης διατροφής με βάση τα φυτά, της καλύτερης επιλογής για υγιεινή διατροφή και σε δύο νέες κατηγορίες, αυτές της καλύτερης διατροφής για οικογένειες και της καλύτερης διατροφής για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Πρόκειται για μια αναγνώριση που έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη μεσογειακή διατροφή, με πολλούς εκπροσώπους της από τη Nότια Ευρώπη –με αιχμή του δόρατoς την Ιταλία– να κατηγορούν το προτεινόμενο σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score που είναι υποψήφιο για καθιέρωση στην ΕΕ, ότι αδικεί κατάφωρα ορισμένα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, όπως το ελαιόλαδο.

Για τη διαμόρφωση της ετήσιας κατάταξης, οι αρθρογράφοι και οι ρεπόρτερ της αμερικανικής εταιρείας ενημέρωσης αξιολόγησαν συνολικά 24 δίαιτες και, στη συνέχεια, μελέτησαν ιατρικά περιοδικά, κυβερνητικές εκθέσεις και άλλα στοιχεία για να δημιουργήσουν τα προφίλ της κάθε δίαιτας.

Το πάνελ που αξιολόγησε τις δίαιτες περιελάμβανε 33 ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, διατροφολόγων και επιστημόνων από κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Κάθε δίαιτα βαθμολογήθηκε σε 11 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους, της ευκολίας υιοθέτησης, της ασφάλειας και της θρεπτικής αξίας.

Διατροφική λίστα της U.S. News & World Report έκρινε ως «μη βιώσιμες» τις δίαιτες
με ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

«Οι λόγοι που η μεσογειακή διατροφή είναι δημοφιλής είναι αρκετά απλοί», δήλωσε στην εκπομπή Today του NBC η Γκρέτελ Σούλερ, αρχισυντάκτρια υγειονομικού ρεπορτάζ στη U.S. News & World Report. «Τρώτε νόστιμα, ολιστικά φαγητά. Αυτό υποστηρίζεται από δεκαετίες έρευνας που καταδεικνύει τα οφέλη της εν λόγω δίαιτας για την υγεία σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων. Είναι υγιεινή, δεν αποκλείει καμία ομάδα τροφίμων ή συγκεκριμένα τρόφιμα. Έτσι, καταφέρνει να είναι βιώσιμη».

Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής επιφυλάσσει σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία. Η επιστημονική έρευνα έχει επανειλημμένα αποδείξει την ικανότητα της MedDiet να διατηρεί υπό έλεγχο τον διαβήτη, να μειώνει τα επίπεδα παχυσαρκίας, να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να προλαμβάνει τον καρκίνο, μεταξύ άλλων. «Η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη», σημείωσε ένας συμμετέχων στο πάνελ. «Ενθαρρύνει φυσικά τρόφιμα ολικής άλεσης, έχει τα επιστημονικά δεδομένα με το μέρος της και είναι και η πιο νόστιμη».

Τα διαιτολόγια DASH και flexitarian, τα οποία δίνουν έμφαση στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση της ετήσιας λίστας. Άλλες επιλογές, όπως η κετογονική δίαιτα, η δίαιτα Άτκινς και η ωμοφαγική δίαιτα, δεν απέσπασαν υψηλή βαθμολόγηση λόγω των περίπλοκων κανόνων και της έλλειψης βιωσιμότητάς τους. «Οι δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν είναι βιώσιμες», είπε η διατροφολόγος Camila Martin από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.