Η Γαλλία έχει μείνει αρκετά πίσω στην πορεία της προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με νέα κοινοβουλευτική έκθεση, στην οποία συνιστάται επίσης η εφαρμογή ενός «πραγματικού οικολογικού σχεδιασμού».

Η έκθεση βασίζεται σε μια «αιφνιδιαστική» ενημερωτική αποστολή που ανατέθηκε στη βουλευτή του κόμματος «Αναγέννηση» (Renaissance) του Εμμανουέλ Μακρόν, Laurence Heydel Grillere, και στον βουλευτή των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών (Les Républicains), Antoine Vermorel-Marques, με στόχο την αξιολόγηση της προόδου της Γαλλίας σε σχέση με τους στόχους που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Όπως διαπιστώθηκε, «η Γαλλία υστερεί στην πορεία μείωσης των εκπομπών της», πράγμα που σημαίνει ότι για να καλύψει τη διαφορά θα χρειαστεί «επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης» κατά -4,7% κατά μέσο όρο ετησίως. Και αυτό για να «παραμείνει εντός της συμφωνίας του Παρισιού», εξήγησε ο Vermorel-Marques στο France Inter.

Σύμφωνα με τους δύο εισηγητές βουλευτές, θα πρέπει να υπάρξει «μια στρατηγική οικολογικού σχεδιασμού που να επιτρέπει τον καθορισμό στόχων, την επικαιροποίησή τους και τον προσδιορισμό των μέσων που απαιτούνται για την επίτευξή τους».