Επιχείρηση αυτόνομων ηλιακών θερμοκηπίων από μαθητές

«Ξαναχτυπούν» με την επιχειρηματική ιδέα τους οι μαθητές σχολείων του Κιλκίς. Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία και την πρωτιά στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του προγράμματος για την καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση (JA Europe), αυτήν τη φορά διεκδικούν εκ νέου, με την καλά σχεδιασμένη και μελετημένη επιχειρηματική πρότασή τους, μια θέση στο βάθρο των νικητών.

Η εικονική μαθητική επιχείρηση των μαθητών του Κιλκίς κατασκευάζει αυτόνομα ηλιακά θερμοκήπια τα οποία προορίζονται για τις ταράτσες των κτηρίων με κύριο στόχο τους να αξιοποιηθούν οι ελεύθεροι χώροι, να βελτιωθούν αισθητικά οι ταράτσες και να αποκτηθούν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

O Θεόφιλος Στεφανίδης, CEO της επιχείρησης, μαθητής της Β’ Λυκείου.

«Με βάση την περσινή ιδέα μας, θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πιο βιώσιμο και προσβάσιμο σε όλους και το οποίο θα βοηθά περισσότερο τους πολίτες. Με το θερμοκήπιο αυτό προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της αστικής νησίδας που είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των πόλεων, λόγω των υλικών που υπάρχουν και, παράλληλα, θέλουμε να βοηθήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και φυσικά στην παραγωγή φρέσκων και τοπικών καλλιεργούμενων τροφίμων για τους κατοίκους των πόλεων» τονίζει στην «ΥΧ» ο CEO της επιχείρησης, μαθητής της Β’ Λυκείου, Θεόφιλος Στεφανίδης.

Το θερμοκήπιο

Όπως εξηγεί, στο θερμοκήπιο χρησιμοποιείται ένα σύστημα υδροπονίας για την καλλιέργεια των φυτών, καθώς είναι πιο παραγωγικό, ενώ καλύπτει τις ανάγκες αυτονομίας, αφού ο χρήστης το μόνο που κάνει είναι να βάζει μέσα τους σπόρους και, όταν τα προϊόντα είναι έτοιμα, θα ειδοποιείται μέσω του κινητού τηλεφώνου του. «Είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα.

Έχει μέσα έναν επεξεργαστή ο οποίος ελέγχει πλήρως τις λειτουργίες του θερμοκηπίου, τι θρεπτικά συστατικά χρειάζονται, πότε χρειάζεται ψύξη ή θέρμανση, να ανοίξουν οι αεραγωγοί και να μπει στο θερμοκήπιο καθαρός αέρας κι άλλες λειτουργίες», εξηγεί ο Θεόφιλος. Το καλά πλήρως αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο διαθέτει παράλληλα και grow lights για τις ημέρες που έχει συννεφιά ή δεν είναι επαρκές το φως του ήλιου, ώστε να είναι πιο παραγωγικά τα φυτά. Τα χρώματα στις λάμπες που χρησιμοποιούνται είναι το μπλε και το κόκκινο γιατί είναι καλύτερα για τη γρήγορη ανάπτυξη των φυτών. Το θερμοκήπιο είναι κατασκευασμένο από πλεξιγκλάς.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο μαθητής, θα προστεθούν οργανικά φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, που είναι κι αυτά σαν γυαλί και τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε όλο το θερμοκήπιο χωρίς να μπλοκάρουν τις ηλιακές ακτίνες, οπότε γίνεται φωτοσύνθεση. Η παραγόμενη ενέργεια από τον ήλιο μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί και για άλλες ανάγκες των χρηστών.

Σχέδιο κοστολόγησης

Το όλο project είναι, επίσης, κοστολογημένο με ακρίβεια. «Η συνολική τιμή του είναι περίπου στα 1.050 ευρώ. Έχει 84 κάθετες θέσεις υδροπονίας αξιοποιώντας στο μέγιστο τον χώρο. Μπορεί να κάνει γρήγορα απόσβεση, αναλόγως των καλλιεργούμενων φυτών. Παράδειγμα, αν κάνεις πλήρη καλλιέργεια στο θερμοκήπιο με ρίζες μαρουλιού (με τις 84 θέσεις μας βγαίνουν 11 καλλιέργειες τον χρόνο) θα κάνεις απόσβεση στον ενάμιση χρόνο, γιατί με τη σημερινή τιμή του φυτού, που είναι 1 ευρώ το κομμάτι, ο σπόρος ο δικός μας κοστίζει 10 λεπτά, οπότε πληρώνεις μόνο τον σπόρο και το κέρδος είναι 90 λεπτά. Με τις πιπεριές είναι σε ένα εξάμηνο», λέει χαρακτηριστικά ο Θεόφιλος.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει ήδη λάβει το βραβείο καινοτόμου ιδέας στη ΔΕΘ. Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος είναι οι Σταύρος Κατσαρώνας και Κωνσταντίνος Ντίνου.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της μαθητικής επιχείρησης είναι ένα από τα πέντε μέλη της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής, η οποία έχει κατακτήσει το χρυσό βραβείο στη μηχανική τεκμηρίωση και το χάλκινο μετάλλιο στην ανάπτυξη καινοτόμου ιδέας για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.