Συμβουλές φυτοπροστασίας στα πυρηνόκαρπα

τoυ Θεοδόσιου Κοϊμτσίδη, τεχνολόγου Γεωπονίας M.Sc.,
υποψήφιου διδάκτορα Μυκητολογίας – Μικροβιολογίας Τροφίμων ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Αφού έχουν προηγηθεί οι καλλιεργητικές επεμβάσεις στους οπωρώνες μας, κλαδεύουμε τις κορυφές των ενήλικων δέντρων, ξεκινώντας πρώτα από τις ζωηρές ποικιλίες. Δεν αφήνουμε ζωηρούς βλαστούς στην κορυφή. Με το κλάδεμα, επιτυγχάνεται καλύτερος αερισμός και φωτισμός της κόμης των δέντρων, αποφεύγοντας έτσι την εμφάνιση ασθενειών και παρασίτων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων καρπών.

Συνιστάται η αποφυγή του κλαδέματος με παγωνιά, ιδιαίτερα όταν έχουμε να μεταχειριστούμε νεαρά δέντρα. Απολυμαίνουμε συνεχώς και επιμελώς το ψαλίδι-κλαδευτήρι. Με το κλάδεμα αφαιρούνται όλα τα ξερά και προσβεβλημένα κλαδιά, φτάνοντας μέχρι το υγιές ξύλο. Για την αποφυγή διασποράς των μολυσμάτων, συνιστάται η άμεση απομάκρυνση και καύση των προσβεβλημένων κλαδιών.

Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται όλο τον χειμώνα και μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Ακολουθεί το κλάδεμα καρποφορίας, αφαιρώντας τους διετείς-τριετείς βλαστούς που ξεπερνούν σε πάχος το ένα εκατοστό, αφήνοντας «τακουνάκι» όπου είναι απαραίτητο.

Οι περισσότερες ποικιλίες δίνουν καλύτερους καρπούς στις μακριές και εύρωστες καρποφόρες βέργες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και ποικιλίες που προτιμούν τις μεσαίες ή τις μικρές καρποφόρες βέργες.

Εξώασκος και μονίλια, δύο σοβαρές προσβολές

Στο στάδιο του ροζ μπουμπουκιού, κρίνεται απαραίτητος ένας ψεκασμός για την αντιμετώπιση της ψείρας. Όσο πιο γρήγορα γίνει μόλις εμφανιστεί το ροζ μπουμπούκι, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να προλάβουμε τις πρώτες εξόδους στις θέσεις διαχείμασης.

Τα πυρηνόκαρπα χαρακτηρίζονται από τα ευαίσθητα καρποφόρα δέντρα. Μία από τις σοβαρότερες ασθένειες είναι ο εξώασκος, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλλει τη ροδακινιά, τη δαμασκηνιά και την κερασιά. Μόλις ξεκινήσουν να εκπτύσσονται οι πρώτοι οφθαλμοί, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες μολυσματικές βροχοπτώσεις, θα πρέπει να γίνει κάλυψη των δέντρων με ψεκασμό, για να μειώσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον εξώασκο.

Την άνοιξη, από την έναρξη και έως το 30%-40% της ανθοφορίας, επεμβαίνουμε με προληπτικούς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της μονίλιας. Εάν έχουμε μακράς διάρκειας ανθοφορία και πολλές βροχοπτώσεις ή υψηλή υγρασία, τότε θα πρέπει να επαναληφθεί ο ψεκασμός, εναλλάσσοντας όμως τις δραστικές ουσίες των σκευασμάτων. Όλοι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις ώρες που δεν πετούν οι μέλισσες.

Κορύνεο και λοιποί εχθροί

Στο στάδιο της πτώσης πετάλων επεμβαίνουμε για την αντιμετώπιση του κορύνεου. Ως γνωστόν, η ασθένεια προσβάλλει τη ροδακινιά, την κερασιά και την αμυγδαλιά και σε μικρότερο βαθμό τη δαμασκηνιά.

Σε περιόδους υψηλών βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών, κρίνεται απαραίτητη και η προστασία από βακτηριακές μολύνσεις. Στο στάδιο αυτό καλό θα είναι να επέμβουμε ενάντια στη βαμβακάδα, ώστε να αποφύγουμε την ανάγκη για ψεκασμούς κοντά στη συγκομιδή. Ελέγχουμε τακτικά και λεπτομερώς όλο το κτήμα, για να εντοπίσουμε έγκαιρα τυχόν προσβολές από αφίδες.

Επίσης, σε αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει τοποθέτηση φερομονικών παγίδων, για την παρακολούθηση της ανάρσιας, του φυλλοδέτη και της καρπόκαψας. Ελέγχουμε για τυχόν προσβεβλημένες κορυφές από τις προνύμφες των τριών παραπάνω εντόμων, για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Ταυτόχρονα, με τους ανωτέρω ψεκασμούς καταπολεμούμε και τον θρίπα στα νεκταρίνια, που ενδεχομένως, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην ανθοφορία, να παρατείνεται η παρουσία του.

Διατήρηση της χαμηλής βλάστησης

Στο στάδιο της πτώσης του κάλυκα ελέγχουμε επιμελώς τους οπωρώνες με νεκταρίνια, ώστε να προλάβουμε προσβολές από τον κλεωνό. Εάν παρατηρήσουμε προσβεβλημένους καρπούς και φύλλα στις ποδιές των δέντρων, επεμβαίνουμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Προτείνεται η διατήρηση της χαμηλής βλάστησης στους διαδρόμους των κτημάτων, ώστε να ικανοποιούνται οι διατροφικές απαιτήσεις του εντόμου. Όλοι οι ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται αργά το απόγευμα. Ένα επιπλέον μέτρο για την αντιμετώπιση του εντόμου είναι η επάλειψη των κορμών με ειδική κόλα.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο στάδιο (πτώση του κάλυκα) παρατηρούνται προσβολές από το ωίδιο και το κλαδοσπόριο. Η πιο κρίσιμη περίοδος για προσβολή από τις παραπάνω ασθένειες είναι το στάδιο του καρπιδίου. Απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή ψεκασμών με προστατευτικά και θεραπευτικά προϊόντα, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ποικιλίες και κτήματα με ιστορικό προσβολών.

Την περίοδο αυτή είναι σημαντική η διατήρηση επαρκούς υγρασίας στο έδαφος, τόσο για το μέγεθος του καρπού, όσο και για την αποφυγή του σχισίματος και των σπασμένων πυρήνων. Από τη στιγμή της εμφάνισης του νεαρού καρπιδίου σε ποικιλίες που είναι ευαίσθητες στην ίωση της σάρκας και στο σχίσιμο της επιδερμίδας, ψεκάζουμε με ειδικά σκευάσματα για την προστασία των καρπών.

Σε όλες τις περιπτώσεις καλλιεργητικών επεμβάσεων, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα εξειδικευμένο γεωπόνο – σύμβουλο, ο οποίος θα δώσει τις σωστές πληροφορίες για την ορθή διαχείριση οπωρώνων, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση των παραγόμενων καρπών.