Η Κομισιόν γιορτάζει την 25ή επέτειο του Copernicus και τη συμβολή του στις πολιτικές της ΕΕ

Την Πέμπτη 8/6 η Επιτροπή γιορτάζει την 25ή επέτειο του Copernicus, του εμβληματικού προγράμματος γεωσκόπησης της ΕΕ, με μια εκδήλωση που διοργανώνεται στη Στοκχόλμη υπό την αιγίδα της σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Σουηδικό Εθνικό Οργανισμό Διαστήματος. Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν εκφώνησε εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση, μαζί με άλλους ομιλητές, όπως ο ευρωβουλευτής κ. Έρικ Μπέργκβιστ και η Σουηδή Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας κ. Μαρία Νίλσον.

Η εκδήλωση τίμησε τα 25 χρόνια επιτυχιών και επιτευγμάτων του Copernicus, εστιάζοντας στους πολυάριθμους χρήστες του και στους ανθρώπους πίσω από το πρόγραμμα. Σε διάφορα πάνελ αναδείχθηκε η συμβολή του Copernicus στην παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαχείρισης της γης, στην αντιμετώπιση καταστροφών, στην παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα για τη δημόσια υγεία, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στον μετριασμό της, καθώς και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε διάφορους τομείς.

Το Copernicus δρομολογήθηκε το 1998 με την υπογραφή του Μανιφέστου του Μπαβένο, το οποίο πρότεινε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του περιβάλλοντος. Αρχικά ονομαζόταν Παγκόσμια Παρακολούθηση της Περιβαλλοντικής Ασφάλειας, και σχεδιάστηκε για να παράσχει στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της πολύτιμα διαστημικά δεδομένα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε διάφορες πτυχές της δημόσιας πολιτικής για την καλύτερη κατανόηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας. Έκτοτε, το Copernicus παρέχει τις υπηρεσίες του συνδυάζοντας δεδομένα που συλλέγονται στο διάστημα, στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα. Υποστηρίζει ένα τεράστιο φάσμα εφαρμογών σε διάφορους μη διαστημικούς τομείς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει σημαντικές εφαρμογές στη γεωργία, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, την ανάπτυξη και τη συνεργασία, την ενέργεια, τη δασοκομία, την υγεία, τη διαχείριση καταστροφών, την ασφάλεια και την άμυνα, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.