Κεράσι: Με… µικρό καλάθι κλείνει η συλλεκτική περίοδος

Ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες και οι τελευταίες συλλογές των κερασιών από τις όψιμες ποικιλίες, αλλά κυρίως από καλλιέργειες που βρίσκονται στις ορεινές και στις βορειότερες περιοχές της χώρας. Ο επίλογος αυτής της καλλιεργητικής περιόδου διαγράφεται αρνητικός, τόσο σε θέματα αποδόσεων, όσο και ποιοτικής υποβάθμισης του καρπού. Το πρόβλημα ξεκίνησε ακόμη και πριν από την έναρξη της ανθοφορίας, όπου ο παγετός συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της παραγωγής.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη ανέλαβε η βροχόπτωση, όπου κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη γονιμοποίηση. Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της καρποφορίας και της συλλογής, όπου η βροχή έκανε σημαντική ζημιά στους καρπούς. Σε αυτό το γκρίζο τοπίο, υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις καλλιεργειών και περιοχών, οι οποίες είχαν μικρότερες επιπτώσεις στις αποδόσεις και στην ποιότητα. Αυτές δείχνουν να βγαίνουν κερδισμένες, λόγω των υψηλών τιμών που αποκόμισαν.
Ο Διονύσης Δρένος, από τον Αρχάγγελο Αριδαίας, κάνει λόγο για μείωση που ξεπερνά το 70% στην περιοχή του. Υποστηρίζει ότι για ακόμη μία εβδομάδα περίπου, θα συνεχίζεται η συλλογή, με μικρές όμως ποσότητες, όπου και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Το πρόβλημά μας ξεκίνησε από τον παγετό στο προανθικό στάδιο και συνεχίστηκε με τις βροχοπτώσεις, που επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή μας. Αυτή την περίοδο συλλέγουμε κεράσια για βιομηχανική χρήση, τα οποία έχουν υποστεί μία ποιοτική υποβάθμιση και η τιμή τους κυμαίνεται από 80 λεπτά έως 1 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα επιτραπέζια, ανάλογα με την ποιότητα, η τιμή μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εμπόρων έχουν φύγει από την περιοχή και στην αγορά έρχεται κεράσι από άλλες χώρες».
Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ΕΛΓΑ, ο οποίος μπορεί να δώσει μία διέξοδο στη στήριξη του εισοδήματος πολλών παραγωγών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. «Δεν έχουν άλλες επιλογές, γιατί έτσι όπως διαμορφώθηκε η χρονιά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και θα επηρεάσει το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου», καταλήγει με προβληματισμό.
Μεγάλο το πρόβλημα και στα ορεινά
Σε υψόμετρο 1.300 μέτρων καλλιεργεί τα κτήματά του ο Γιάννης Μπέλιος, από το Σαρακηνό Αριδαίας. Την περσινή περίοδο συνέλλεξε 85 τόνους κερασιών, ενώ για τη φετινή δείχνει να κλείνει στους 55. Για τον κ. Μπέλιο, το πρόβλημα εστιάζεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην εμφάνιση των εντόμων δροσόφιλα και ραγολέτιδα, που το τελευταίο διάστημα επηρέασαν την ποιότητα των καρπών. «Υπήρχαν κτήματα όπου οι ιδιοκτήτες τους δεν μπήκαν καθόλου μέσα να συλλέξουν τους καρπούς, τόσο υποβαθμισμένοι ήταν. Αυτό όμως αποτέλεσε εστία για την ανάπτυξη εντόμων και τη μετακίνησή τους σε άλλες καλλιέργειες», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Αναφερόμενος στις αυτογόνιμες ποικιλίες, είπε ότι ήταν λίγο καλύτερες σε σύγκριση με τις κλασικές. «Οι επικονιαστές που χρησιμοποιούμε στις ποικιλίες δεν έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γιατί η ανθοφορία δεν συνέπεσε την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα να μη γίνει σωστή γονιμοποίηση». Υπογραμμίζει όμως ότι οι αυτογονιμοποιούμενες νέες ποικιλίες ήταν ευαίσθητες στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις τιμές πώλησης των τελευταίων ποσοτήτων κερασιών, οι οποίες «αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 2 ευρώ για τα επιτραπέζια και καλής ποιότητας κεράσια και από 1 ευρώ έως 1,20 για αυτά που προορίζονται για βιομηχανική χρήση».
Λαμία: Άλλα κτήματα έβγαλαν 50 κιλά, άλλα… 800
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Κώστας Μπολοκουτάς από το Φραντζί Λαμίας. Ο ίδιος υποστηρίζει την υπεροχή των αυτογονιμοποιούμενων ποικιλιών έναντι των κλασικών. Παρουσιάζοντας την εξέλιξη της καλλιέργειας στην περιοχή του, από την έναρξη της ανθοφορίας μέχρι σήμερα, αναφέρει ότι οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες δεν έδωσαν σχεδόν τίποτα, αλλά και οι όψιμες, στις οποίες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι παραγωγοί, έφεραν απογοητευτικά αποτελέσματα. «Το θετικό σε αυτή την εξέλιξη ήταν το θέμα των τιμών, γιατί σε ποιοτικά κεράσια πήραμε πάνω από 3 ευρώ το κιλό, όμως οι ποσότητες ήταν ελάχιστες».
Αγιά: Παραγωγικό μοντέλο προσαρμοσμένο στην κλιματική κρίση
Την ίδια εικόνα της εξέλιξης της συλλογής των κερασιών παρουσίασε και ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Κισσάβου. Ανέφερε ότι από τους 120 τόνους κερασιών που διακίνησε ο συνεταιρισμός την προηγούμενη χρονιά, φέτος έφτασε μόνο στους 23 τόνους. «Οι αποδόσεις των χωραφιών ήταν σημαντικά μειωμένες και πολλές από τις ποσότητες κινήθηκαν σε χαμηλές τιμές, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας. Υπήρξαν όμως και ποσότητες οι οποίες ποιοτικά ήταν εξαιρετικές και αυτές πουλήθηκαν σε υψηλές τιμές». Βλέποντας ο κ. Ζέικος πώς εξελίσσεται η καλλιέργεια των οπωροφόρων στην περιοχή και ειδικότερα της κερασιάς, κάνει λόγο για την κλιματική κρίση, η οποία χρόνο με τον χρόνο εντείνεται περισσότερο.
«Τη βιώνουμε στην πράξη, δεν την περιμένουμε να έρθει από το μέλλον, είναι σήμερα εδώ», αναφέρει και εκτιμά ότι για να μπορέσουν οι παραγωγοί να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί και παράλληλα να προστατεύουν τα φυτά. «Πρακτικά αυτό σημαίνει εξεύρεση κεφαλαίων, όπως επίσης και εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Με τις υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, μέσα από την καθημερινότητά μας», καταλήγει ο ίδιος.