Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Σε νεκταρίνια και συμπύρηνα ροδάκινα της Ημαθίας «πέρασε» ο ιός που παραμορφώνει τους καρπούς

Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης
03/06/2024
4' διάβασμα
se-nektarinia-kai-sybyrina-rodakina-tis-imathias-perase-o-ios-pou-paramorfonei-tous-karpous-322721

των Πόπη Θεοδωροπούλου και Γεωργίας Μπόχτη

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός και σε χωριά της Ημαθίας του ιού που παραμορφώνει τους καρπούς των ροδάκινων. Η έναρξη της συγκομιδής των υπερπρώιμων ποικιλιών νεκταρινιών στον κάμπο της Νάουσας, της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας ξεκίνησε με τη δυσάρεστη είδηση για τους παραγωγούς ότι ο καταστροφικός ιός που έχει πλήξει ροδάκινα της Πέλλας την τελευταία τριετία (περισσότερα από 5.000 στρέμματα) πέρασε και σε αγροκτήματα της Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη (28/05/2024) το πρωί ροδακινοπαραγωγός από τον Πολυπλάτανο Ημαθίας κατά τη συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας νεκταρινιών «Early Bomba» παρατήρησε δεκάδες παραμορφωμένους καρπούς στο χωράφι του και ενημέρωσε άμεσα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής, όπου παραδίδει την παραγωγή του.

«Από τους 3 τόνους νεκταρινιών στο συγκεκριμένο χωράφι, τα 1.200 κιλά των καρπών έχουν προσβληθεί από τον ιό, δηλαδή περίπου το 30% της παραγωγής. Αμέσως, πήγα δείγμα στον συνεταιρισμό στον οποίο είμαι μέλος και, στη συνέχεια, ήρθε κλιμάκιο γεωπόνων. Ήδη, στάλθηκαν δείγματα από παραμορφωμένους καρπούς και κλαδιά από το χωράφι μου στο Μπενάκειο Φυτοποθαλογικό Ινστιτούτο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ σε περίπου 50 μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή μας, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού και σε άλλες ποικιλίες», είπε στην «ΥΧ» ο Μάριος Δουλγερίδης, ροδακινοπαραγωγός από την κοινότητα Πολυπλατάνου του Δήμου Νάουσας, στο χωράφι του οποίου εντοπίστηκαν οι παραμορφωμένοι καρποί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ροδάκινα που έχουν προσβληθεί δεν είναι εμπορεύσιμα και το οικονομικό πλήγμα για τους παραγωγούς είναι μεγάλο. Επίσης, στα μέσα της εβδομάδας, ο ιός εντοπίστηκε σε βιομηχανικά ροδάκινα (ποικιλίες Άνδρος και Α37) σε αγροτικές περιοχές των δήμων Βέροιας και Αλεξάνδρειας (Μελίκη, Διαβατό και Λυκόγιαννη κ.ά.). «Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται, καθώς –όπως μας ενημέρωσαν αγρότες– εντοπίστηκαν παραμορφωμένοι καρποί και σε βιομηχανικά ροδάκινα της ποικιλίας Άνδρος και Α37 στα χωριά Μελίκη, Διαβατό και Λυκόγιαννη», ανέφερε ο Παναγιώτης Ευθυμιάδης, παραγωγός και πρόεδρος της κοινότητας Πολυπλατάνου.

Σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, ενώ πιθανολογείται ότι πρόκειται για συνδυασμό ιών που προσβάλλουν τη δυναμική αυτή καλλιέργεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το επόμενο στάδιο σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης –σύμφωνα με πληροφορίες– είναι οι εκριζώσεις των δέντρων που έχουν «χτυπηθεί» από τον ιό, το κάψιμό τους με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για πενταετή αγρανάπαυση στα χωράφια που προσβλήθηκαν με τον ιό, καθώς και ο τρόπος ενίσχυσης των παραγωγών.

Στο μικροσκόπιο του Μπενάκειου δείγματα παραμορφωμένων ροδάκινων

✱ Τι έχουν δείξει οι μέχρι τώρα αναλύσεις
✱ Σε λίγες μέρες τα τελικά αποτελέσματα

Σύμπλοκο πρόβλημα που οφείλεται σε πολλούς ιούς, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες να εκτιμάται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραμόρφωση των ροδάκινων στη Βόρεια Ελλάδα, είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι μέχρι σήμερα εργαστηριακές αναλύσεις του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), που παρακολουθεί εδώ και έναν χρόνο περίπου το φαινόμενο.

Μάλιστα, αυτή την περίοδο, στο ιολογικό εργαστήριο του Ινστιτούτου εξετάζονται και επιπλέον δείγματα, που ελήφθησαν πρόσφατα από παραμορφωμένα ροδάκινα της Πέλλας (συμπύρηνα), του Τυρνάβου Λάρισας και της Βέροιας (Ημαθία).

Όπως εξηγούν στην «ΥΧ» οι ειδικοί ερευνητές του ΜΦΙ, σε λίγες ημέρες αναμένονται και τα τελικά αποτελέσματα, αφού τα δείγματα αυτήν τη στιγμή είναι υπό διερεύνηση, και σύντομα θα μπορέσουν να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα συγκριτικά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι το φαινόμενο παρακολουθείται από πέρσι, σε συνεργασία με φορείς και ιδιώτες παραγωγούς των πληγεισών περιοχών. Μάλιστα, το ΜΦΙ έχει καταθέσει ήδη πρόταση για τη διεξαγωγή σχετικού ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου να εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: