Οι υπουργοί της ΕΕ συγκρούονται για τη στάση της Ουγγαρίας στα «νέα τρόφιμα»

Οι υπουργοί των γεωργικών υπερ-δυνάμεων της Ισπανίας και της Γερμανίας τάχθηκαν κατά της στάσης της Ουγγαρίας σχετικά με τα «νέα τρόφιμα» κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας (AGRIFISH) στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί συζήτησαν ένα σημείωμα της ουγγρικής προεδρίας, το οποίο είδε το site Euractiv και το οποίο υποστηρίζει την… προστασία των γαστρονομικών παραδόσεων της Ευρώπης από τα «νέα τρόφιμα», ένας όρος-ομπρέλα που καλύπτει διάφορους τύπους προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των βρώσιμων εντόμων και των vegetarian εναλλακτικών λύσεων για τα γαλακτοκομικά και το κρέας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κατανάλωση εναλλακτικών προϊόντων σε σχέση με το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά έχει πενταπλασιαστεί από το 2011 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Για τα έντομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής την πώληση τεσσάρων ειδών, ενώ τουλάχιστον οκτώ αιτήσεις βρίσκονται ακόμη στα σκαριά.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους κορυφαίους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ διαφώνησαν με τη θέση της Ουγγαρίας, υποστηρίζοντας ότι η καινοτομία και η παράδοση μπορούν να συνυπάρξουν και ότι οι νέες επιλογές τροφίμων δεν χρειάζεται να υπονομεύουν τη γαστρονομική κουλτούρα του μπλοκ.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας και βετεράνος του Συμβουλίου AGRIFISH, Luis Planas υπερασπίστηκε τις ισπανικές σπεσιαλιτέ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης.«Γεννήθηκα στη Βαλένθια και αισθάνομαι πολύ περήφανος για την παέγια, μια σημαντική γαστρονομική παράδοση και ένα εξαιρετικό προϊόν», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αφοσίωσή του στις κρύες σούπες της Ανδαλουσίας, το gazpacho και το salmorejo.
Παρόλα αυτά, ο Planas υπογράμμισε ακόμη ότι η προτίμηση στα παραδοσιακά φαγητά «δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να κλείσουμε τα μάτια στην καινοτομία στην παραγωγή τροφίμων».
«Επιτρέψτε μου μια δημοκρατική σκέψη: Στο τέλος, αυτός που έχει δίκιο είναι ο καταναλωτής. Και αν ο καταναλωτής ζητάει νέα προϊόντα, θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας», συνέχισε, ενώ σημείωσε επίσης ότι τα προϊόντα θα πρέπει πάντα να διατίθενται στην αγορά με σαφήνεια και χωρίς να παραπλανούν τους καταναλωτές με «συγκεκριμένους όρους».
Η χρήση όρων όπως «λουκάνικο», «μπριζόλα» και «γάλα» την περιγραφή αντίστοιχων προϊόντων φυτικής προέλευσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές χώρες της ΕΕ, φτάνοντας μέχρι το ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης.
Ενώ το έγγραφο αναφέρεται κυρίως σε χορτοφαγικές εναλλακτικές λύσεις και καινοτομίες, όπως το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, ο Planas φοβάται ότι η απροθυμία της Βουδαπέστης να αγκαλιάσει τις καινοτομίες θα μπορούσε να επεκταθεί και στις καλλιέργειες που παράγονται με τη χρήση νέων γονιδιωματικών τεχνικών (NGT).
«Εάν πρόκειται επί της ουσίας για μια κρυφή συζήτηση σχετικά με τα NGT, ξεκάθαρα διαφωνώ», ξεκαθάρισε ο Planas.
Υπέρ της επιλογής των καταναλωτών μίλησε και ο Cem Özdemir, υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας. «Είμαι πολύ περήφανος για τα τοπικά μου τρόφιμα (…), αλλά δεν είμαι υπέρ του να εξαναγκάζουμε τους καταναλωτές να τρώνε αυτό ή εκείνο», δήλωσε ο Özdemir στους δημοσιογράφους. «Εάν ο κόσμος θέλει καινοτόμα τρόφιμα, που βρίσκεται το κακό σε αυτό; Πρέπει ο κόσμος να αποφασίσει», πρόσθεσε.
Θεματοφύλακες της παράδοσης
Ορισμένα, ωστόσο, άλλα κράτη μέλη εξέφρασαν μια θέση πιο κοντά σε αυτή της Ουγγαρίας. Για παράδειγμα, ο υπουργός Γεωργίας της Αυστρίας Norbert Totschnig, μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε στο Euractiv ότι η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει «υψηλής ποιότητας, παραδοσιακή και περιφερειακή παραγωγή τροφίμων».
«Από αυτή την άποψη, χαιρετίζω πολύ τη σημερινή συζήτηση στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Totschnig. «Οι οικογενειακές μας εκμεταλλεύσεις παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στην κοινωνία που υπερβαίνουν κατά πολύ την απλή παραγωγή τροφίμων», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα «καινοτόμα» προϊόντα, ο Totschnig επέμεινε ότι αμφιλεγόμενες τεχνικές παραγωγής, όπως το καλλιεργημένο σε εργαστήριο κρέας, θα πρέπει να υπόκεινται σε ολοκληρωμένες αξιολογήσεις κινδύνου και ζήτησε σχετικές ετικέτες επισήμανσης.
«Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ξεκάθαρη σήμανση στην ΕΕ πριν από οποιαδήποτε έγκριση και να εγγυηθούμε την τεκμηριωμένη απόφαση αγοράς και την ελευθερία επιλογής για τους καταναλωτές», δήλωσε.
Αλλά και ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Francesco Lollobrigida, συμμερίστηκε επίσης το ενδιαφέρον της ουγγρικής προεδρίας για την υπεράσπιση και την προώθηση της παραδοσιακής παραγωγής και επανέλαβε την αντίθεσή του στο τεχνητά παραγόμενο κρέας κατά τη διάρκεια της συνάντησης AGRIFISH.
«Δεν πρόκειται μόνο για τρόφιμα (…) σημαίνει επίσης την προστασία της γης, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της παράδοσης και της ποιότητας ζωής», δήλωσε ο Lollobrigida στους δημοσιογράφους.
Πηγή: Euractiv