Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Διαβατήριο τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα Βιολογικά

Τι ισχύει με τις συμβάσεις πιστοποίησης.
08/09/2024
4' διάβασμα
diavatirio-ta-kritiria-epileximotitas-gia-ta-viologika-331366

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας τόσο των δικαιούχων παραγωγών όσο και των εκμεταλλεύσεών τους ξεκαθαρίζονται στο θεσμικό πλαίσιο που πήρε υπογραφή για τις δύο δράσεις παροχής ενισχύσεων για μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους. Πρόκειται για την Παρέμβαση Π3-70-2.1 του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, που αφορά νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», η πρόσκληση θα τρέξει σε έναν με δύο μήνες από τώρα, καθώς πρέπει να κλείσει η διαδικασία υποβολής της ΕΑΕ 2024.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, οι υποψήφιοι, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για κάθε δράση και σε επίπεδο πρόσκλησης, κατατάσσονται βάσει κριτηρίων επιλογής. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης στη δράση της αντίστοιχης πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-2.1 είναι μεγαλύτερος του ποσού που έχει προκηρυχθεί, ισχύουν οι αρχές κριτηρίων επιλογής.

Κριτήρια επιλογής

Συγκεκριμένα, για τη Δράση 1 «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία» δίνεται προτεραιότητα σε:

  • Γεωργούς νεαρής ηλικίας.
  • Μεγαλύτερη εντασσόμενη έκταση στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
  • Εντασσόμενη έκταση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
  • Καλλιέργειες με αυξημένες εισροές.

Για τη Δράση 2 «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», προτεραιότητα θα δοθεί σε:

  • Γεωργούς νεαρής ηλικίας.
  • Μέγεθος της εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε αυτές που εντάσσουν το μεγαλύτερο δυναμικό της εκμετάλλευσής τους.
  • Έδρα εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
  • Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Η ανάλυση των κριτηρίων επιλογής, καθώς και η προτεραιοποίηση των κριτηρίων επιλογής σε περίπτωση ισοβαθμίας για την κάθε δράση θα περιγραφεί στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναμένεται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα νεοεντασσόμενα αγροτεμάχια, βοσκότοπους ή εκτροφές στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία

Να υπενθυμίσουμε ότι η Παρέμβαση περιλαμβάνει:

  • Τη Δράση 1, που αφορά τη φυτική παραγωγή και εφαρμόζεται σε γεωργική γη με αροτραίες και μόνιμες (δενδρώνες, αμπελώνες) καλλιέργειες. Εξαιρούνται όμως οι καλλιέργειες, τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και οι υδροπονικές καλλιέργειες.
  • Τη Δράση 2, που αφορά τη ζωική παραγωγή και δύνανται να ενταχθούν οι ζωικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες δηλώνεται βοσκότοπος, στην ΕΑΕ του δικαιούχου, μαζί με τα εκτρεφόμενα ζώα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα νεοεντασσόμενα αγροτεμάχια, βοσκότοπους ή εκτροφές στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία. Για να είναι επιλέξιμα, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι ζωικές εκμεταλλεύσεις δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την ημερομηνία που θα ορίζεται από τη σχετική πρόσκληση.

Ύψος ενίσχυσης

Για τη Δράση 1, το ύψος ενίσχυσης/έτος διαμορφώνεται από την εκάστοτε καλλιέργεια. Το υψηλότερο ποσό δίνεται για την ομάδα καλλιέργειας «Ντομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά», για την οποία το ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 1.957 ευρώ/εκτάριο/έτος (δηλαδή 195 ευρώ/στρέμμα/έτος). Ακολουθούν οι ομάδες καλλιέργειας «Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά» με 1.294 ευρώ/εκτάριο/έτος (129 ευρώ/στρέμμα/έτος) και «Λοιπές Δενδρώδεις (Ροδιά, Ακτινίδιο, Μικρόκαρπες Δάσους κ.ά.)» με 900 ευρώ/εκτάριο/έτος (90 ευρώ/στρέμμα/έτος).

Για τη Δράση 2, οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά εκτάριο βοσκότοπου. Ειδικότερα, για τα πρόβατα, το ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 257 ευρώ/εκτάριο/έτος (25,7 ευρώ/στρέμμα/έτος), για τις αίγες στα 232 ευρώ/εκτάριο/έτος (23,2 ευρώ/στρέμμα/έτος), για τα βοοειδή κρεοπαραγωγικής/αναπαραγωγικής/μεικτής κατεύθυνσης στα 281 ευρώ (28,1 ευρώ/στρέμμα/έτος) και για τα βοοειδή γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης στα 350 ευρώ (35 ευρώ/στρέμμα/έτος). Σημειώνεται ότι οι εκτάσεις μη παραγωγικών βοσκότοπων με πυκνότητα βόσκησης κάτω από 0,2 ΜΖΚ/ha είναι μη επιλέξιμες.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: