Αλεξάνδρα Σδούκου: Ενεργειακά προγράμματα για τους πολλούς, με έμφαση στη Θεσσαλία

Προτεραιότητα στις πληγείσες περιοχές της χώρας δίνει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την επούλωση των πληγών που άφησαν πίσω τους οι φυσικές καταστροφές, αλλά και τη μελλοντική τους ανάπτυξη.
Άλλωστε, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές που βίωσε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια απαιτούν όχι μόνο ευαισθησία στα λόγια, αλλά και άμεσες πράξεις από την πλευρά της πολιτείας. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με δράσεις αποκλειστικά για περιοχές όπως η Θεσσαλία, αλλά και με προσαρμογές και προσθήκες σε υφιστάμενες πρωτοβουλίες ώστε να τις στηρίξει.
Το ΥΠΕΝ στηρίζει επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση των ορεινών τουριστικών καταλυμάτων, με επιδοτήσεις που φτάνουν το 50%-65% για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου
Έμπρακτο δείγμα και ιδιαίτερα σημαντικό παράδειγμα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής αποτελεί η συμπερίληψη των περιοχών αυτών κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025». Από το σύνολο των 434 εκατ. ευρώ του προγράμματος, τα 91,3 εκατ. αφορούν πληγείσες περιοχές, ώστε οι δικαιούχοι να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις, με ποσοστά επιδότησης που φτάνουν το 80%-100% για τους δικαιούχους.
Η μέχρι τώρα ανταπόκριση στη Θεσσαλία είναι άκρως θετική, καθώς υποβλήθηκαν 1.900 αιτήσεις, εκ των οποίων οι μισές από ευάλωτα νοικοκυριά που θα λάβουν ενίσχυση 100%. Με τον τρόπο αυτόν, το «Εξοικονομώ» επιτυγχάνει πολλαπλούς κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους: Στηρίζει ευάλωτες και πολύτεκνες οικογένειες, δίνει ανάσα στην οικονομία της περιοχής, ενώ ωθεί και την ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της χώρας.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Θεσσαλίας και στην περίπτωση του προγράμματος για τους θερμοσίφωνες και τις αντλίες θερμότητας. Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 7.000, με τις 4.500 να αφορούν ηλιακούς θερμοσίφωνες συν 2.500 για αντλίες. Πρόκειται για δύο τεχνολογικές λύσεις με τεράστιο ενεργειακό όφελος, αλλά και υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Το ΥΠΕΝ στηρίζει επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση των ορεινών τουριστικών καταλυμάτων, με επιδοτήσεις που φτάνουν το 50%-65% για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου. Στόχος είναι η ανάδειξη του ξεχωριστού φυσικού κάλλους της Θεσσαλίας και η προσφορά ενός ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος με βάση τα σύγχρονα πρότυπα.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και το πρόγραμμα για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης που έχει προϋπολογισμό 154 εκατ. ευρώ και, μέχρι στιγμής, έχει δεχτεί αιτήσεις από τρεις θεσσαλικές επιχειρήσεις. Ως γνωστόν, η αποθήκευση προσφέρει δυνατότητες για μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως στις πιο ενεργοβόρες κατηγορίες καταναλωτών.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα προστίθενται ακόμη δύο σημαντικά προγράμματα: Το ένα είναι το «Φοίβος» και το άλλο το «Αθηνά» για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, με προϋπολογισμό 10 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, στην τελική ευθεία βρίσκεται πρόγραμμα για την αναβάθμιση των ΔΕΥΑ με 40 εκατ. ευρώ και επιδοτήσεις 60% που καλύπτουν τον εξοπλισμό και τις τεχνικές μελέτες. Οι ΔΕΥΑ θα επωφεληθούν επίσης από το πρόγραμμα «Απόλλων», που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κάθε περιφέρεια της χώρας για να προσφέρει άμεσα φθηνή πράσινη ενέργεια.
Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, το ΥΠΕΝ δίνει έμφαση στην κοινωνικά δίκαιη μετάβαση της χώρας, προσφέρει λύση στο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους και τονώνει την τοπική και εθνική οικονομία. Ελπίζουμε ότι οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλίας θα αγκαλιάσουν τις πρωτοβουλίες και θα επωφεληθούν τα μέγιστα από τις νέες πράσινες τεχνολογίες.