Χρήστος Μυλωνάς: Τα βότανα της Μαγνησίας μπαίνουν σε κάψουλες του καφέ

Το άρωμα του τσαγιού ήταν η ανάμνηση των παιδικών του χρόνων που έγινε σήμερα η επαγγελματική του ενασχόληση, συνεχίζοντας την 50 χρόνων οικογενειακή παράδοση, η οποία έχει εξελιχθεί σε καινοτόμο επιχείρηση. Ο λόγος για τον Χρήστο Μυλωνά από το χωριό Βρύναινα Μαγνησίας, το οποίο είναι χτισμένο στο βουνό Όθρυς και φημίζεται για την καλλιέργεια του τσαγιού. Ο 31χρονος σήμερα αγρότης καλλιεργεί σε έκταση 200 στρεμμάτων τσάι του βουνού, ρίγανη, φασκόμηλο, λουίζα, μέντα κ.ά.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στο «ΑgroKOΣΜΟΣ», «η Βρύναινα ήταν το πρώτο χωριό στην Ελλάδα όπου καλλιεργήθηκε το τσάι του βουνού και αποτελεί την κύρια καλλιέργεια των κατοίκων μέχρι και σήμερα». Ο Χρήστος συνεχίζει την καλλιέργεια των παππούδων του, εξελίσσοντάς την και βάζοντας το τσάι του βουνού σε συσκευασία για να ταξιδέψει το άρωμά του σε ξένες αγορές. Επίσης, είναι μέλος μιας ομάδας που καινοτομεί, βάζοντας ελληνικά βότανα σε κάψουλες nespresso, προτείνοντας στους καταναλωτές έναν νέο τρόπο κατανάλωσης.
Ο Χρήστος ανήκει, επίσης, σε μια ομάδα πέντε ατόμων που καινοτομούν, βάζοντας ελληνικά βότανα σε κάψουλες, που είναι συμβατές με τις μηχανές nespresso, με το όνομα «OTHRYS HERBS»
Εξαγωγές
Ο Χρήστος καλλιεργεί με βιολογικό τρόπο τις εκτάσεις του και μαζί με την οικογένειά του έχει καταφέρει να φτιάξουν ένα συσκευαστήριο. «Συσκευάζουμε τη ρίγανη και το τσάι του βουνού τόσο σε μικρές συσκευασίες για να τις πάρει κάποιος σπίτι, όσο και σε μεγάλες για διανομή σε εστιατόρια.
Με τις παραπάνω διαδικασίες, καταφέραμε να δώσουμε υπεραξία στα προϊόντα μας και να απευθυνθούμε και σε άλλες αγορές», τονίζει. Τα προϊόντα της επιχείρησης μπορεί να τα βρει κάποιος στην Ελλάδα τόσο στην περιοχή του Αλμυρού όσο και στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ο Χρήστος, «το 90% της παραγωγής φεύγει για εξαγωγές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς και λιγότερες ποσότητες στην Ιαπωνία, στη Λιθουανία και στην Πολωνία. Έχουμε σταθερούς πελάτες, καθώς υπάρχει ζήτηση, ενώ προστίθενται και άλλοι με την πάροδο του χρόνου».
Κάψουλες βοτάνων… σε μηχανές καφέ
Ο 31χρονος αγρότης ανήκει, επίσης, σε μια ομάδα πέντε ατόμων που καινοτομούν, βάζοντας ελληνικά βότανα σε κάψουλες, που είναι συμβατές με τις μηχανές nespresso, με το όνομα «OTHRYS HERBS». «Μετά από ώρες συζητήσεων, ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε κάψουλες, οι οποίες μέσα δεν θα έχουν καφέ, αλλά βότανα που προέρχονται από την περιοχή μας», αναφέρει ο Χρήστος.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η ομάδα συστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». «Συμμετείχα μαζί με έναν φίλο μου σε ένα από τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Αλμυρού για τα αρωματικά φυτά. Μετά το τέλος του σεμιναρίου, επιλέχθηκαν τα πέντε άτομα που ξεχώρισαν για να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο προϊόν. Ξέραμε ότι η περιοχή μας φημίζεται για το τσάι του βουνού και άλλα αρωματικά και σκεφτόμασταν πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο προϊόν. Ήρθε η πρόταση από ένα μέλος της ομάδας για τις κάψουλες και μετά από την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε, είδαμε ότι δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο με ελληνικά βότανα», καταλήγει.