Adeti Cretaland Winery: Καινοτομία και ιχνηλασιμότητα θέτουν τις βάσεις για το πιο «πράσινο» οινοποιείο της Κρήτης
Η Ειρήνη Δασκαλάκη, μια νέα σύγχρονη αμπελουργός και οινοποιός από το χωριό Μεγάλη Βρύση Κρήτης, ακολουθεί το δικό της μονοπάτι στον δρόμο του κρασιού, έχοντας ως συντεταγμένες την καινοτομία, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ποιότητα. Χρησιμοποιώντας σύγχρονους αισθητήρες, ιχνηλασιμότητα, αλλά και προσπαθώντας να συμβάλει στη διάδοση των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης, δίνει μια νέα πνοή στην οικογενειακή παράδοση.
Έχοντας μεγαλώσει ανάμεσα στα αμπέλια και αφού σπούδασε «την τέχνη» της αμπελουργίας και της οινολογίας και πήρε έμπνευση από τον τρόπο καλλιέργειας του αμπελιού σε διάφορες χώρες του κόσμου, επέστρεψε στο χωριό της για να συνεχίσει τη δραστηριότητα των γονιών της. «Έφυγα από την Κρήτη σε ηλικία 18 χρονών για να σπουδάσω οινολογία και αργότερα έκανα το μεταπτυχιακό μου στο κομμάτι της αμπελουργίας. Πάντα, όμως, η σκέψη μου ήταν να γυρίσω πίσω στο νησί μου και τα αμπέλια μου», αναφέρει η Ειρήνη στην «ΥΧ».
Η ίδια συνεχίζει, λέγοντας ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχω γυρίσει στην Κρήτη, αναλαμβάνοντας τους αμπελώνες, ενώ έχω ξεκινήσει να δημιουργώ το δικό μου οινοποιείο στην περιοχή της Μεγάλης Βρύσης, όπου βρίσκονται και οι αμπελώνες 40 στρεμμάτων. Η ονομασία του οινοποιείου είναι “Adeti Cretaland Winery”· αντέτι, για εμάς, σημαίνει παράδοση, συνήθεια, έθιμο, είναι η βάση πάνω στην οποία έχω μεγαλώσει, γιατί για εμένα το κρασί είναι μία παράδοση και είναι ο τρόπος με τον οποίο έχω πορευθεί. Αυτό αποτυπώνεται και στο λογότυπο του οινοποιείου, στο οποίο είναι σχεδιασμένο ένα μονοπάτι, το οποίο “δείχνει” την κατεύθυνση που ακολουθούμε και αυτή είναι η δημιουργία γευστικών κρασιών με περιβαλλοντική ευαισθησία».
Διάσωση γηγενών πληθυσμών
Μία από τις δραστηριότητες της Ειρήνης είναι η καταγραφή και η προστασία των κλώνων των κρητικών ποικιλιών, την οποία είχε ξεκινήσει ήδη ως αντικείμενο στη μεταπτυχιακή της διατριβή. Όπως εξηγεί η ίδια, «στόχος μας είναι να πιστοποιήσουμε και να προωθήσουμε τις κρητικές ποικιλίες, να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας και να τις καταγράψουμε, προκειμένου να δούμε ποιες καλλιεργούνται στην Κρήτη βασιζόμενες στον εθνικό διατηρητή, ουσιαστικά στα δείγματα που κρατάει το κράτος. Να ερευνήσουμε, δηλαδή, το πόσο κοντά γενετικά είναι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Κρήτη σε σχέση με αυτές που θεωρούνται από τον εθνικό διατηρητή ως γηγενείς ποικιλίες».
Όπως σημειώνει, «οι αμπελώνες μας έχουν ήδη μπει σε διαδικασία έρευνας σε συνεργασία με το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, προκειμένου να διαβάσουμε το DNA των αμπελιών για να δούμε πώς εκφράζονται τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας και πώς προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή τη δεδομένη στιγμή. Επιθυμούμε να παροτρύνουμε τους αμπελοκαλλιεργητές να δώσουν ένα κομμάτι φύλλου προς έρευνα, προκειμένου να έχουν μια θέση στον εθνικό διατηρητή για να δούμε κατά πόσο καλλιεργούνται αυτές οι ποικιλίες και αν παραμένουν στον τόπο τους».
«H κατεύθυνση που ακολουθούμε είναι η δημιουργία γευστικών κρασιών με περιβαλλοντική ευαισθησία»
Αισθητήρες στα αμπέλια
Για την Ειρήνη, η περιβαλλοντική ευαισθησία και βιωσιμότητα ξεκινά από τον σεβασμό στο ίδιο το φυτό. Για αυτόν τον λόγο, προσπαθούν ως οικογένεια να διαχειρίζονται τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους χωρίς την αλόγιστη χρήση πόρων, δίνοντας στο φυτό ακριβώς αυτά που χρειάζεται, προκειμένου να επιβιώνει και να δίνει την καλύτερη παραγωγή. Σύμμαχός τους σε αυτό είναι η τεχνολογία μέσω αισθητήρων και μετεωρολογικών σταθμών.
Όπως εξηγεί η Ειρήνη, «ο αδερφός μου, ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής στο Εδιμβούργο, στο Πανεπιστήμιο Heriot Watt, με αντικείμενο τους αισθητήρες, έδωσε το έναυσμα για τη χρήση των τεχνολογιών αυτών στο αμπέλι. Ως αφορμή ήταν το γεγονός ότι οι αμπελώνες μας είναι 100% ξηρικοί, οπότε ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε αν έχουν ελλείψεις, σε ποιο σημείο και σε ποιο στάδιο ζωής. Μέχρι στιγμής, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης».
Ιχνηλασιμότητα μέσω ετικέτας
Οι καινοτόμες δράσεις συνεχίζονται και στον τομέα της οινοποίησης, καθώς στόχος της Ειρήνης είναι να δημιουργήσει το πρώτο 100% πράσινο οινοποιείο στην Κρήτη, καθώς, όπως τονίζει, «θέλουμε να υπάρχει αυτονομία στο κτήριο, με φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά και σύστημα ανακύκλωσης νερού. Επίσης, οι τεχνικές οινοποίησης θα είναι όσο πιο φιλικές γίνεται στο περιβάλλον, όπως και η συσκευασία».
Εκτός από τα παραπάνω, στις φιάλες κρασιού του Adeti Cretaland Winery, που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2025, θα υπάρχει ένα QR code που μόλις το σκανάρει ο καταναλωτής θα μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του αμπελώνα από τον οποίο προέρχεται το κρασί που καταναλώνει και τις συνθήκες στις οποίες έχει παραχθεί το συγκεκριμένο κρασί. Τη δεδομένη στιγμή, όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί τα κρασιά της οικογένειας Δασκαλάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.
Γυναικεία ενδυνάμωση
Η Ειρήνη παρουσίασε πρόσφατα το πλάνο της για τη δημιουργία του πιο «πράσινου» οινοποιείου της Κρήτης στην ημερίδα «Τεχνητή νοημοσύνη και νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής – Η συμβολή των γυναικείων startups», που σηματοδότησε την ολοκλήρωση του εξάμηνου προγράμματος «Ενδυνάμωση γυναικών στον τομέα της αγροδιατροφής – Empowering Women in Agrifood (EWA)».