Αχμέτ Χουσεΐν: Ο 25χρονος που ελάττωσε τη χρήση του νερού κατά 30% στο βαμβάκι

Η εξοικονόμηση νερού και εφοδίων, με την παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το κριθάρι και το βιολογικό τριφύλλι, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας στην περιοχή της Γλυφάδας στη Ροδόπη. Θιασώτης της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι ο 25χρονος Αχμέτ Χουσεΐν που, ως δεύτερης γενιάς αγρότης, διαχειρίζεται 2.000 στρέμματα περίπου, ακολουθώντας το μονοπάτι της τεχνολογίας.
Ο ίδιος, από μικρή ηλικία, πήρε την απόφαση να συνεχίσει την οικογενειακή αγροτική επιχείρηση, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φαρμακευτική. Δημιουργώντας ένα στρατηγικό πλάνο επενδύσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει κατά 30% τη χρήση του αρδευτικού νερού, αλλά και κατά 20% το κόστος των εφοδίων.
«Η αγάπη μου για τη γη και τον αγροτικό τομέα ήταν πάντα έντονη. Μεγαλώνοντας, κάναμε μία συμφωνία με τον πατέρα μου, ότι για να γίνω αγρότης θα πρέπει πρώτα να σπουδάσω. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, με ξαναρώτησε αν θέλω να γίνω αγρότης και η απάντηση ήταν θετική», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Αχμέτ.
Το 2019 ήταν μία χρονιά ορόσημο για τον ίδιο, καθώς τότε ήταν που ανέλαβε τη διαχείριση των καλλιεργειών. Όπως εξηγεί, «εκείνη η χρονιά ήταν μία μεγάλη πρόκληση για εμένα, αλλά και μία ευκαιρία. Είχα πει στον πατέρα μου να κάνει εκείνος ένα βήμα πίσω και να κάνω εγώ ένα βήμα μπροστά».
Ο Αχμέτ ανέλαβε την ευθύνη να διαχειριστεί τα χωράφια, να καθορίσει ποιες ποικιλίες και μεθόδους καλλιέργειας θα χρησιμοποιήσουν και ποιες τεχνικές θα ακολουθήσουν. «Αυτό με βοήθησε να δω τα λάθη που κάναμε. Ότι, δηλαδή, καλλιεργούσαμε με εμπειρικό τρόπο, χωρίς να έχουμε κάποια γνώση για τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών μας. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα ότι, αν εφαρμόζαμε σωστές τεχνικές και βάζαμε στη δουλειά μας την τεχνολογία, θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα», επισημαίνει.
Ήδη, από το 2015, ο ίδιος είχε αρχίσει να μιλάει στους δικούς του για την τεχνολογία του GPS στο τρακτέρ. «Μου πήρε μερικά χρόνια, αλλά τους έπεισα να τη χρησιμοποιήσουμε. Έβλεπα αγροτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό που χρησιμοποιούσαν τη γεωργία ακριβείας και σκεφτόμουν ότι κάποιος λόγος θα υπάρχει και ότι θα έπρεπε να αλλάξουμε και εμείς τη νοοτροπία μας», περιγράφει.
Αυτόματη καθοδήγηση και μεταβλητή λίπανση
Η τεχνολογία σήμερα δεν είναι, πλέον, πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Με αυτή την άποψη ταυτίζεται ο Αχμέτ, εξηγώντας ότι «μέσω της γεωργίας ακριβείας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας πιο αποτελεσματικά, να μειώσουμε τις σπατάλες που κάνουμε και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας. Εμείς έχουμε επενδύσει πολύ στη γεωργία ακριβείας, με μία πλήρη γκάμα μηχανημάτων».
Και προσθέτει: «Ξεκινήσαμε αρχικά με το σύστημα GPS, το οποίο μας βοηθούσε στην καθοδήγηση του τρακτέρ, να δουλεύουμε με απόκλιση 2,5 εκατοστών και να μην κάνουμε επικαλύψεις. Την επόμενη χρονιά, ‘‘κλείδωσε’’ στο GPS ένας διανομέας ακριβείας, μέσω του οποίου αρχίσαμε να ρίχνουμε το λίπασμα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ξεκινήσαμε να κάνουμε μεταβλητές λιπάνσεις και να παίρνουμε αναλύσεις με τη βοήθεια drone ή δορυφορικής εικόνας. Στη συνέχεια, συνδέθηκε και το ψεκαστικό και φέτος δοκιμάσαμε μεταβλητούς ψεκασμούς, τεχνική η οποία μας βοήθησε να φέρουμε σε ένα ίδιο επίπεδο την ανάπτυξη των φυτών. Επίσης, φέτος, ετοιμαζόμαστε να δοκιμάσουμε τη μεταβλητή σπορά στο βαμβάκι με μία σπαρτική που μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Όλα αυτά θα κλειδώσουν σε ένα cloud, έτσι ώστε τις επόμενες χρονιές να δούμε πού κάναμε λάθη και τι πρέπει να διορθώσουμε στα αγροτεμάχιά μας».
Η τελευταία επένδυσή τους ήταν μία συλλεκτική μηχανή, η οποία «μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μεγάλες μπάλες το βαμβάκι και, ταυτόχρονα, βγάζει έναν χάρτη απόδοσης που μας βοηθάει, μέσω στατιστικών, να βλέπουμε πόσο επιτυχημένες ήταν οι εργασίες μας στο χωράφι», αναφέρει ο Αχμέτ.
Όλες οι παραπάνω πρακτικές έχουν οδηγήσει στη μείωση του κόστους των εφοδίων κατά 20%, όπως τονίζει ο ίδιος, και επισημαίνει ότι «όλα αυτά για να γίνουν χρειάζεται μία μεγάλη ομάδα έρευνας, συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που αναλύουν για εμάς τους χάρτες απόδοσης της συλλεκτικής μηχανής ή αυτούς που έχουμε μέσω drone και αυτό επιστρέφει σε εμάς ως αποδοτικότητα».
Αγρομετεωρολογικοί σταθμοί
Εκτός από τα παραπάνω, ο Αχμέτ και η οικογένειά του έχουν επενδύσει και σε αγρομετεωρολογικούς σταθμούς στο χωράφι, μέσω των οποίων έχουν καταφέρει να μειώσουν τη χρήση του νερού στο βαμβάκι. «Έχουμε καταφέρει να έχουμε ακριβή δεδομένα για το πότε και πόσο πρέπει να ποτίσουμε. Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε σε αυτή την τεχνολογία, καθώς οι δικοί μου πότιζαν μέχρι να πλημμυρίσουν τα χωράφια. Αυτό οδηγούσε σε σπατάλη νερού, αλλά και χρημάτων. Με τη βοήθεια των σταθμών και της τεχνικής στάγδην άρδευσης, που ακολουθούμε, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το νερό κατά 30%», υπογραμμίζει.
Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας «ότι ο εξοπλισμός που αφορά το τρακτέρ κοστίζει ακριβά, ωστόσο ο κάθε αγρότης δεν πρέπει να παρασύρεται με το τι βλέπει γύρω του. Είναι καλό να υπάρχει μία στρατηγική επένδυσης, ανάλογα με τη δυναμική και τις ανάγκες της καλλιέργειας».