Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου «Μονοπάτι»: Καινοτομία για το περιβάλλον και την οικονομία

Η νέα πρακτική ενισχύει τη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας
24/03/2025
3' διάβασμα
omada-paragogon-elaioladou-monopati-kainotomia-gia-to-perivallon-kai-tin-oikonomia-349210

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των υπολειμμάτων της ελαιοκαλλιέργειας κάνει η Ομάδα Παραγωγών έξτρα παρθένου ελαιολάδου «Μονοπάτι ΑΕ», στο Γεράκι του Νομού Ηλείας. Μέσω του προγράμματος της Οργάνωσης Ελαιουργικού Φορέα (ΟΕΦ), η Ομάδα εξασφάλισε έναν θρυμματιστή κλαδιών, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη της να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή πρακτική καύσης των κλαδιών και να στραφούν στη θρυμματισμένη αξιοποίησή τους. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο εμπορικός διευθυντής της Ομάδας, Κώστας Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για τον πρώτο θρυμματιστή που εντάσσεται σε ομάδα ελαιοπαραγωγών στον νομό, μειώνοντας, πέρα από το θετικό αποτύπωμα στη διαχείριση του εδάφους, τις ανάγκες για λίπασμα, αφού υπολογίζεται ότι το κόστος μειώνεται κατά 3%.

Οφέλη

Η χρήση του θρυμματιστή συμβάλλει καθοριστικά στην αποτροπή της περιβαλλοντικής μόλυνσης και στον περιορισμό του κινδύνου πυρκαγιών, που αποτελούσε έναν διαχρονικό κίνδυνο για τις δασικές εκτάσεις της περιοχής. Η καύση των κλαδιών, όχι μόνο προκαλούσε ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά ενέτεινε και τον κίνδυνο εξάπλωσης της φωτιάς, απειλώντας το φυσικό περιβάλλον.

Επιπλέον, η νέα πρακτική ενισχύει τη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας. Το ελαιόλαδο που παράγεται δεν αφαιρεί από το έδαφος πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, εάν τα υποπροϊόντα της παραγωγής, όπως η ελαιολάσπη και τα κλαδιά, επιστρέψουν στο χωράφι, μειώνονται σημαντικά οι ανάγκες σε θρέψη των δέντρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη λιγότερη εξάρτηση από χημικά λιπάσματα, προσφέροντας έτσι τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο θρυμματισμός των κλαδιών, λοιπόν, εντάσσεται πλέον ως μια νέα καλλιεργητική πρακτική που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και στη μείωση του κόστους για τους παραγωγούς.

Βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει το Γεράκι Ηλείας ως πρότυπο βιώσιμης ελαιοκαλλιέργειας και καινοτόμων αγροτικών πρακτικών.

Να σημειωθεί ότι η Οργάνωση Παραγωγών Μονοπάτι ΑΕ αποτελεί μία πρωτοβουλία των ελαιοπαραγωγών μελών της εταιρείας, με περισσότερα από 6.500 στρέμματα και 93.000 ελαιόδεντρα Κορωνέικης ποικιλίας ημιορεινών και ορεινών ελαιώνων, που βρίσκονται πάνω σε ηλιόλουστες πλαγιές περικυκλωμένες από πεύκα, κουμαριές, σκίνα και μύρτα στην περιοχή Γεράκι-Ήλιδας της Πελοποννήσου. Η εταιρεία παράγει τυποποιεί και διαθέτει στην αγορά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κυρίως Κορωνέικης ποικιλίας των ελαιοπαραγωγών μελών της. Αναγνωρισμένη από το ΥΠΑΑΤ, έχει αναλάβει με ιδίους, εθνικούς και ενωσιακούς πόρους, την ενεργή παρέμβασή της σε θέματα που αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και τη βελτίωση της ποιότητας.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: