«Μαγικός Κήπος»: Υδροπονία, καινοτομία και ασφάλεια συνθέτουν ένα πρότυπο θερμοκήπιο παραγωγής λαχανικών και μυρωδικών

Πώληση προϊόντων με το γλαστράκι μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν
15/04/2025
7' διάβασμα
magikos-kipos-ydroponia-kainotomia-kai-asfaleia-synthetoun-ena-protypo-thermokipio-paragogis-lachanikon-kai-myrodikon-350886

Στο Κάστρο Βοιωτίας, υπάρχει ένα πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο παραγωγής λαχανικών και μυρωδικών, ο «Μαγικός Κήπος», ο οποίος, αξιοποιώντας την τεχνική της υδροπονίας, έχει καταφέρει να προσφέρει στους καταναλωτές φρέσκα προϊόντα όλο τον χρόνο. Σε συνέντευξή του στην «ΥΧ», ο γενικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος, καταγράφει, μεταξύ άλλων, τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων τους, καθώς και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η υδροπονία τόσο στα φυτά όσο και στο περιβάλλον.

Ο «Μαγικός Κήπος», από την έναρξη της λειτουργίας του, έχει καταφέρει να ανταποκριθεί τόσο στην ανάγκη για φρέσκα προϊόντα όσο και στις απαιτήσεις της αγοράς για συνεχή εξέλιξη. Ποιες είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τον «Μαγικό Κήπο» και με ποιους τρόπους έχετε καταφέρει τα προϊόντα σας να φτάνουν στην κατανάλωση φρέσκα όλο τον χρόνο;

Οι βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του «Μαγικού Κήπου» από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του θερμοκηπίου μας είναι αφενός η εξασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων μας και αφετέρου η εφαρμογή της ορθής γεωργικής πρακτικής. Προσπαθούμε να δώσουμε καθημερινά στον τελικό καταναλωτή προϊόντα με τα καλύτερα οργανοληπτικά στοιχεία (γεύση, οσμή, χρώμα και εμφάνιση), χωρίς φυτοφάρμακα και με πλούσια διατροφική αξία. Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή της λειτουργίας της εταιρείας μας η ευλαβική τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ και της χώρας μας.

Επίσης, αισθανόμαστε υπερήφανοι για την «οικογενειακή πολιτική» που εφαρμόζουμε στα ζητήματα αμοιβών και στις σχέσεις διοίκησης-εργαζομένων με αποκλειστικό γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των τελευταίων στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η μεγάλη καινοτομία, την εισαγωγή της οποίας στην αγορά των νωπών φυλλωδών λαχανικών (μαρούλια) πραγματοποίησε η εταιρεία μας, είναι η πώληση των προϊόντων μας με το γλαστράκι μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν. Έτσι, εξασφαλίσαμε τη μεγάλη διατηρησιμότητα των μαρουλιών μας μέσα στο ψυγείο του τελικού καταναλωτή, η οποία υπερβαίνει τις τρεις εβδομάδες από την ημέρα συγκομιδής τους.

Ποιος είναι ο ρόλος της καινοτομίας στις εγκαταστάσεις του θερμοκηπίου σας και με ποιους τρόπους διασφαλίζετε την ποιότητα των προϊόντων σας σε όλο το μήκος της γραμμής παραγωγής;

Από τον σχεδιασμό του θερμοκηπίου, αποφασίσαμε να ενστερνιστούμε και να ακολουθήσουμε τις πλέον καινοτόμες ιδέες και πρακτικές για την παραγωγή των προϊόντων μας. Ακολουθήσαμε τον δρόμο της καλλιεργητικής μεθόδου της υδροπονίας και εφαρμόσαμε την τεχνολογία των μετακινούμενων καναλιών και την τεχνική του ρηχού θρεπτικού διαλύματος. Αυτά μας εξασφάλισαν μια ιδιαίτερα υψηλή παραγωγικότητα, υπερπολλαπλάσια της αντίστοιχης υπαίθριας καλλιέργειας των ίδιων προϊόντων, όσον αφορά την απαιτούμενη έκταση και την ποσότητα του νερού. Το θερμοκήπιο ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες απολύμανσης του χώρου και των χρησιμοποιούμενων υλικών για την παραγωγή των μαρουλιών μας.

Οι σπόροι δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένοι και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα ανόργανα θρεπτικά συστατικά που παίρνει το φυτό από το έδαφος διαλυμένα στο νερό. Τέλος, σήμερα έχουμε εγκαταστήσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης του βιοτικού και αβιοτικού στρες των φυτών με drones, τα οποία με τη χρήση θερμικών καμερών είναι σε θέση με καθημερινές αναφορές και τους κατάλληλους αλγόριθμους να πληροφορούν τους γεωπόνους για τα πιθανά προβλήματα των φυτών πολύ πριν το ανθρώπινο μάτι είναι σε θέση να τα εντοπίσει. Αυτή η εγκατάσταση και η αξιοποίηση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας έχει γίνει σε συνεργασία με μία νέα ελληνική εταιρεία, τη Farmair.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο ως ανθρωπότητα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, με τον αγροτικό τομέα να καλείται να συμβάλει στον μετριασμό των φαινομένων. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υδροπονίας τόσο στο ίδιο το φυτό όσο και στο περιβάλλον και με ποιους τρόπους η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ικανή να συμβάλει στη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα;

Όλα τα καλλιεργητικά ποιοτικά και ποσοτικά πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, σε συνδυασμό με το κλειστό σύστημα ανακυκλοφορίας του θρεπτικού διαλύματος και του νερού ψύξης και την καύση βιομάζας για θέρμανση στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση της κατανάλωσης νερού, των εκπομπών αέριων ρύπων και στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

Η μεγάλη παραγωγικότητα της Θερμοκηπιακής Γεωργίας εκτός Εδάφους (ΘΓεΕ), που περιλαμβάνει τα συστήματα υδροπονίας και αεροπονίας, σε συνδυασμό με την προστασία της παραγωγής από εξωτερικούς φυσικούς εχθρούς των φυτών, από την κλιματική αλλαγή και από τις ασθένειες που μεταφέρονται στο φυτό από το έδαφος εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των θερμοκηπιακών μονάδων και την επαρκή τροφοδοσία του πληθυσμού με τα απαραίτητα κηπευτικά προϊόντα.

Ποιο είναι το πλάνο του «Μαγικού Κήπου» για το μέλλον, σχετικά με τη δημιουργία νέων προϊόντων;

Σχεδιάζουμε την παραγωγή αρωματικών φυτών, όπως ο άνηθος, ο μαϊντανός και το φρέσκο κρεμμυδάκι, που θα προσφέρονται και αυτά με το γλαστράκι στο οποίο αναπτύχθηκαν, εξασφαλίζοντας έτσι για πρώτη φορά μεγάλη διατηρησιμότητα με αποφυγή διατήρησής τους στην κατάψυξη, όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα, με συνέπεια την απώλεια μεγάλου μέρους της διατροφικής τους αξίας. Αυτά τα αρωματικά φυτά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τον προσεχή Ιούνιο.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι επιπλέον;

Τέλος, θα πρέπει να τονίσω ότι η σύγχρονη ΘΓεΕ, η οποία εξασφαλίζει την υψηλή παραγωγικότητα, την ασφάλεια, την ποιότητα και την προστασία των προϊόντων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχει μεγάλες ενεργειακές ανάγκες, που επηρεάζουν αποφασιστικά το κόστος παραγωγής. Είναι, επομένως, προτεραιότητα για το ελληνικό κράτος να κατανοήσει αφενός τη σπουδαιότητα της ΘΓεΕ για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία γενικότερα και αφετέρου να επαναφέρει αμέσως σε ισχύ τον πραγματικό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (αυτοπαραγωγός-net metering & virtual net metering) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της.

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να τίθενται μονάδες φωτοβολταϊκών εκτός σύνδεσης με το δίκτυο και, κατά συνέπεια, εκτός λειτουργίας, όπως και η δική μας, και μάλιστα τις μεσημεριανές ώρες, που εξυπηρετούν αποκλειστικά μονάδες της πρωτογενούς παραγωγής και, μάλιστα, χωρίς καμία αντίστοιχη πρόβλεψη για τέτοιου είδους αυθαίρετες επεμβάσεις στις συμβάσεις πραγματικού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού που έχουν υπογραφεί.