Δεκαήμερο προκηρύξεων – «Ανοίγουν» Θερμοκήπια και Μεγάλα Εγγειοβελτιωτικά, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ

Ετοιμα δείχνουν όλα για την πολυαναμενόμενη προκήρυξη δύο κομβικών προγραμμάτων για τον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ» από τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για:
- Το πρόγραμμα Ενίσχυσης Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών, με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.
- Το πρόγραμμα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων, ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Η προκήρυξή τους αναμένεται εντός των επόμενων δέκα ημερών, δίνοντας στους αγρότες μια σημαντική ευκαιρία επενδυτικής αναβάθμισης, τόσο σε επίπεδο καλλιεργειών όσο και σε υποδομές αρδεύσεων και διαχείρισης νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η προκήρυξη του προγράμματος Μεταποίησης, προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ, με την έναρξη υποβολής αιτήσεων να έχει οριστεί για τις 7 Μαΐου (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 39).
Θερμοκήπια
Όσον αφορά το πρόγραμμα για τα Θερμοκήπια, πρόκειται για την Παρέμβαση Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε θερμοκήπια, διχτυοκήπια (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελ. 40-41) και θαλάμους μανιταριών.
Επιλέξιμες αναμένεται να είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και από νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης (δημόσια δαπάνη) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα. Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί στις περιφέρειες της χώρας.
Ο αιτούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) των αιτήσεων στήριξης πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 30.000 ευρώ, ενώ τα ανώτατα όρια του συνολικού προϋπολογισμού ανά επενδυτικό σχέδιο και δικαιούχο θα εξειδικευθούν στην οικεία πρόσκληση και δεν θα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.
Η ένταση στήριξης διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της δαπάνης ως εξής:
- Ένταση στήριξης 60% στις επιλέξιμες δαπάνες των ακόλουθων κατηγοριών:
- Εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής εντός των επιλέξιμων κατασκευών.
- Συστήματα υδροπονίας/αεροπονίας.
- Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκινούμενα μηχανήματα (ελκυστήρες, μηχανές συλλογής κ.λπ.)
- Ένταση στήριξης 50% στις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες.
- Η ένταση στήριξης προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την έδρα του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της στήριξης δεν υπερβαίνει:
- Το 70% για δικαιούχους, των οποίων η έδρα βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
- Το 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται στη Θεσσαλία, στην ΠΕ Έβρου και στον Δήμο Δομοκού.
- Το 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται σε ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).
- Για δαπάνες που υλοποιούνται από γεωργούς νεαρής ηλικίας, ανεξαρτήτως χωροθέτησης έδρας εκμετάλλευσης, προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες με ανώτατη ένταση στήριξης το 70%.
Μεγάλα αρδευτικά έργα
Στο Πρόγραμμα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων δικαιούχοι είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι και, ουσιαστικά, αποτελεί τον πυρήνα του στρατηγικού σχεδίου «ΥΔΩΡ 2.0», ενώ αφορά νέα έργα ταμίευσης και σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη στήριξη της γεωργίας. Η Παρέμβαση περιλαμβάνει 12 ξεκάθαρους στόχους, οι οποίοι συνδέονται με την ευρωπαϊκή στρατηγική για το κλίμα και τη γεωργία, τις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου και τις μελλοντικές απαιτήσεις παραγωγής.
Τα έργα που εντάσσονται– επιλέξιμες παρεμβάσεις
Η Παρέμβαση χρηματοδοτεί:
- Νέα έργα ταμίευσης και συνοδά αρδευτικά δίκτυα (μέχρι 105 εκατ. ευρώ ανά πράξη).
- Εκσυγχρονισμό υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών με κλειστά δίκτυα και νέα τεχνολογία.
- Έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην άρδευση και εγκατάσταση ΑΠΕ για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).
- Τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων και συστήματα γεωργίας ακριβείας και τηλεμετρίας.
- Χρήση ανακυκλωμένου νερού από βιολογικούς καθαρισμούς.