Καλαμάτα: Υγεία και βιωσιμότητα στην ατζέντα του 11ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στις 27 Απριλίου οι τριήμερες εργασίες του 11ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Το Φεστιβάλ έχει αναχθεί σε θεσμό για τη Μεσσηνία και είναι μια διοργάνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας σε συνεργασία με τους δήμους Καλαμάτας και Πύλου-Νέστορος, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, «οι ομιλητές εστίασαν στη βιωσιμότητα της καλλιέργειας της ελιάς, στις νέες τεχνολογίες, στις ιδιότητες προστασίας της υγείας και στην προσαρμογή στις επιταγές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».
Για την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από τις προστατευτικές ιδιότητες του πολυφαινολικού ελαιολάδου μίλησαν τόσο ο Προκόπης Μαγιάτης, καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, όσο και η Χαραλαμπία Μπολέτη, διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Από μεριάς του, ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης τόνισε ότι το πολυφαινολικό ελαιόλαδο βρίσκεται, πλέον, σε όλα τα φαρμακεία σε διάφορες μορφές και στο εξωτερικό πωλείται όπως τα συνταγογραφημένα φάρμακα. Στη μελέτη και στα πειράματα που πραγματοποίησε στο Ινστιτούτο Παστέρ αναφέρθηκε η Χαραλαμπία Μπολέτη, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι, από τα πειράματα που έγιναν αποδείχθηκε πως τα πειραματόζωα-ποντίκια, στα οποία δόθηκε προληπτικά πολυφαινολικό ελαιόλαδο ανέπτυξαν μικρότερους καρκινικούς όγκους.
Για την προστασία της υγείας και ειδικότερα από τον κίνδυνο καρκίνου, μέσα από τη χρήση πολυφαινόλης, μίλησε και ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασίλειος Ζουμπουρλής. Συνοψίζοντας τα λεγόμενά του, ο κ. Αντωνόπουλος υποστηρίζει ότι «το ελαιόλαδο με πολλές πολυφαινόλες μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού».
Τέλος, ο ίδιος επισημαίνει ότι «όλες οι τοποθετήσεις ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τη χρήση του ελαιολάδου. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η παρουσίαση μιας ελιάς με πολύ λιγότερο αλάτι, ώστε να μπορούν να τρώνε και αυτοί που, λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπορούν να την απολαύσουν. Σημειώνω, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων παρουσιάσθηκε από τον καθηγητή Κώστα Χαρτζουλάκη και μελέτη για την εξορθολογισμένη άρδευση, απαντώντας έτσι στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής».