Η Ελλάδα στους φιναλίστ των Βραβείων Βιολογικών Προϊόντων της ΕΕ για το 2025

Το εστιατόριο Peskesi από το Ηράκλειο Κρήτης είναι ανάμεσα στους 21 φιναλίστ των Βραβείων Βιολογικών Προϊόντων της ΕΕ για το 2025, τα οποία τιμούν κάθε χρόνο την αριστεία στην αλυσίδα αξίας της βιολογικής παραγωγής. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιολογικών Προϊόντων.
Ο θεσμός, που ξεκίνησε το 2022 στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη της Βιολογικής Παραγωγής, αναγνωρίζει καινοτόμες και εμπνευσμένες πρακτικές από αγρότες, πόλεις, επιχειρήσεις και χώρους εστίασης. Οι φετινοί φιναλίστ προέρχονται από 13 κράτη μέλη και διαγωνίζονται σε επτά κατηγορίες, όπως καλύτερος/η βιολογικός/ή παραγωγός, καλύτερη περιφέρεια, πόλη ή ΜΜΕ επεξεργασίας τροφίμων, λιανέμπορος και εστιατόριο.
Η συμμετοχή της Ελλάδας με το Peskesi, γνωστό για την προώθηση της παραδοσιακής κρητικής διατροφής και της βιώσιμης τοπικής παραγωγής, ξεχωρίζει στην κατηγορία “Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο/υπηρεσία εστίασης”, μαζί με υποψηφιότητες από την Αυστρία και τη Σλοβενία.
Οι νικητές θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων όπως η βιωσιμότητα, η καινοτομία, η δυνατότητα έμπνευσης και η συμβολή στην ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής και κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Τα βραβεία διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΟΚΕ, την Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ στη διαδικασία αξιολόγησης.
Περισσότερες πληροφορίες για τους υποψηφίους και τα κριτήρια επιλογής είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα των EU Organic Awards.