Προώθηση της συνεργασίας μέσω των επιχειρησιακών ομάδων

Προκλήσεις και προοπτικές για ένα βιώσιμο μέλλον
04/07/2025
6' διάβασμα
proothisi-tis-synergasias-meso-ton-epicheirisiakon-omadon-357082

Οι επιχειρησιακές ομάδες, ως πλατφόρμες συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγούς και επιστημονικούς φορείς, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη. Με στόχο την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανταγωνιστικότητα, προσδίδουν σημαντικά οφέλη στην αλυσίδα αξίας στον αγροτικού τομέα.

Σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο πλαίσιο των δράσεων επικοινωνίας και πληροφόρησης του έργου COOPinCAP «Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία», το οποίο έχει στόχο να αναδείξει τα εργαλεία και τον ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εστιάζοντας στη συνεργασία για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα, στελέχη του αγροτικού χώρου κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις για την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων.

Παρουσιάζοντας την εφαρμογή δύο προγραμμάτων στην περιοχή του, ο Κώστας Γιανιτσόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ), είπε: «Είμαστε από τις πρώτες ομάδες οπωροκηπευτικών που δημιουργήθηκαν στη χώρα και ο λόγος που τις ιδρύσαμε ήταν η παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Τα προγράμματα που υλοποιούμε σήμερα αποτελούν παλαιότερες προτάσεις, οι οποίες πλέον βρίσκουν καλύτερη εφαρμογή. Από τα δύο προγράμματα που δημιουργήσαμε, το ένα έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφορά το αμπέλι, ενώ το δεύτερο, που αφορά το ροδάκινο, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα».

Περιγράφοντας την πρώτη εφαρμογή σε πέντε στρέμματα αμπέλι, είπε ότι εγκατέστησαν σύστημα άρδευσης με σταγόνες, σε συνδυασμό με σταθμό μέτρησης υγρασίας εδάφους, αλλά και ατμοσφαιρικών συνθηκών, ώστε να έχουν συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση της καλλιέργειας και να λαμβάνουν αποτελεσματικότερες αποφάσεις. «Με βάση αυτά τα δεδομένα, προχωρήσαμε σε στοχευμένες ενέργειες, όπως η αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων. Πρακτικά, το πρόγραμμα για το αμπέλι αποτελεί για εμάς ένα χρήσιμο εργαλείο που, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά, αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά».

Αναφερόμενος στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο αφορά το ροδάκινο, ο κ. Γιαννιτσόπουλος δήλωσε πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο διαχείρισης των γραμμικών καλλιεργειών, όσον αφορά τα κλαδέματα, χειμερινά, ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά. Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ζιζανιοκτονίας, όπου εφαρμόζονται τεχνικές με μηχανικά μέσα, ώστε να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η χρήση ζιζανιοκτόνων. Υποστήριξε, επίσης, ότι με την εφαρμογή αυτών των τεχνικών μειώθηκαν σημαντικά τόσο οι εισροές όσο και οι χειρωνακτικές εργασίες.

Ο δεύτερος εκ των συνομιλητών, Χρήστος Βαλλιανάτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Εύφορη γη», παρουσίασε τον συνεταιρισμό και τις δραστηριότητές του, εστιάζοντας στα επιχειρησιακά προγράμματα που εφαρμόζει η οργάνωση και ειδικότερα σε ζητήματα διαχείρισης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε, «η οργάνωση στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς πρόκειται για ένα από τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν, λόγω της άμεσης σχέσης με την ανθρώπινη δραστηριότητα στο αγροτικό περιβάλλον».

Εξειδικεύοντας περαιτέρω το θέμα, ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Κώστας Παπαγιαννόπουλος, περιέγραψε τη σχετική δράση μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμοστούν δράσεις σχετικές με τα υπολείμματα των καλλιεργειών και των χρησιμοποιημένων υλικών (κυρίως πλαστικά). «Παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος των επιχειρησιακών ομάδων ξεκινήσαμε συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης, ώστε να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα αυτά, τα οποία παλαιότερα καίγονταν, δημιουργώντας περιβαλλοντικά προβλήματα», τόνισε.

Αναφορικά με τη χρήση μηχανημάτων, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο μηχανικά μέσα για την καταστροφή των ζιζανίων, αποφεύγοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Ο κ. Παπαγιαννόπουλος δήλωσε ακόμη ότι, μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα, δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί το κόστος παραγωγής, το οποίο, για τις περισσότερες καλλιέργειες με τις οποίες ασχολείται, έχει αυξηθεί υπέρμετρα. «Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική ντομάτα, τα υλικά που απαιτούνται, όπως το φιλμ εδαφοκάλυψης και η σταγόνα μίας χρήσης, είναι ζητήματα που μας απασχολούν. Μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα, έχουμε καταφέρει να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», επεσήμανε.

Καλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογιών και του ανθρώπινου δυναμικού

Εστιάζοντας, όμως, στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο για τον κ. Βαλλιανάτο αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, ο ίδιος τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό που συμμετέχει θα πρέπει να καταλάβει και να κατανοήσει αυτές τις έννοιες, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. «Εμείς, ως οργάνωση, σε μεγάλο βαθμό το έχουμε επιτύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντικό επίσης στοιχείο, όπως τόνισαν και οι δύο συνομιλητές του Συνεταιρισμού Αμαλιάδας, ήταν το θέμα της εκπαίδευσης, η οποία για αυτούς αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Σκοπός είναι τα μέλη του συνεταιρισμού να κατανοούν τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλους τους τομείς. «Διοργανώνουμε εκπαιδεύσεις για όλα τα μέλη, οι οποίες γίνονται σε συνεργασία τόσο με το πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργαζόμαστε, όσο και με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες», σημείωσαν.

Αναφερόμενος και ο κ. Γιαννιτσόπουλος σε θέματα τεχνολογικών εξελίξεων και εφαρμογών ως σημαντικών εργαλείων στην παραγωγή, υποστήριξε ότι οι επιχειρησιακές ομάδες μπορούν να καλύψουν έως έναν βαθμό χρηματοδοτικά αυτές τις τεχνολογίες. Ωστόσο, η δυνατότητα που δίνεται από τα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνδυασμό με τη συνεργασία με άλλους φορείς, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα.

Συμπεράσματα – προοπτικές

Η γραφειοκρατία στην υλοποίηση των προγραμμάτων είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την εξέλιξη, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές με παραδείγματα, οι χρονοβόρες διαδικασίες από την έναρξη μέχρι και την ολοκλήρωση έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία υλοποίησης, αλλά και την καθυστέρηση στην ποιοτική αναβάθμιση.Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι παραγωγοί και να ενισχυθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: