ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα μεγάλα σκάνδαλα που ανέδειξε η «ΥΧ»

Το «φαγοπότι» των επιδοτήσεων αποτελεί μια διαχρονική πραγματικότητα, ωστόσο μέχρι πρότινος περνούσε στα… ψιλά και οι ένοχοι ξέφευγαν ή έπεφταν στα… μαλακά
07/07/2025
8' διάβασμα
opekepe-ta-megala-skandala-pou-anedeixe-i-ych-349795

Κατά καιρούς, η «ΥΧ» έχει φιλοξενήσει αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, τα οποία έχουν αναδείξει τα διαχρονικά κακώς κείμενα των πλαστών επιδοτήσεων που εισέπρατταν επιτήδειοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς ανέκαθεν τα γράφαμε, αλλά κάποιοι είχαν αποφασίσει να κλείσουν τα μάτια και τα αφτιά τους.

Με αφορμή το τεράστιας, πλέον, έκτασης σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα, με σωρεία νέων καταγγελιών να βγαίνει διαρκώς στη δημοσιότητα, η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας ανατρέχει σε αυτές τις περιπτώσεις, που αποτέλεσαν πρόωρο «καμπανάκι», αλλά δυστυχώς δεν αφύπνισαν ούτε κινητοποίησαν τις Αρχές (προτού τουλάχιστον εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία), και απευθύνεται ξανά σε κάποιους από τους εμπλεκόμενους και τους καταγγέλλοντες, φωτίζοντας όλα τα νεότερα δεδομένα. Αν ψάχνετε, πάντως, για το ποιοι λογοδότησαν ενώπιον του νόμου, μάλλον θα απογοητευθείτε…

Σηροτροφία: Δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί, το «πάρτι» συνεχίζεται

Η περίπτωση της σηροτροφίας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις κομπίνες που γίνονται με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το 2023, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν ραγδαία τα επιλέξιμα κουτιά μεταξόσπορου (από 1.331 σε 2.086). Ωστόσο, δεδομένου ότι για κάθε κουτί αβγών μεταξοσκώληκα πρέπει να παράγονται 20 κιλά νωπά κουκούλια, για να υφίσταται αυτός ο όγκος παραγωγής, θα έπρεπε να υπάρχουν και οι αντίστοιχες καλλιέργειες μουριάς, κάτι που δεν επιβεβαιωνόταν με βάση τα δηλωμένα δέντρα.

Τελικά, η χωρίς καμία παραγωγική βάση άνοδος (σχεδόν διπλασιασμός) των επιλέξιμων κουτιών οδήγησε σε μείωση της τότε ενίσχυσης ανά κουτί, πλήττοντας έτσι τους πραγματικούς σηροτρόφους, εξαιτίας της αύξησης των εικονικών. Και, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, το «πάρτι» των ενισχύσεων σε τρίτους (σ.σ. ακόμη και χωρίς ούτε ένα δέντρο μουριάς) συνεχίζεται…

Το σκάνδαλο είχε αναδείξει πέρσι το καλοκαίρι η «ΥΧ» και, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα Χρήστο Μπαντιανίδη, σηροτρόφο από τον Έβρο, η κατάσταση παραμένει ίδια. «Για την περίοδο εκτροφής 2024, η τιμή που βγήκε ήταν στα 281,5 ευρώ/κουτί και αφορά πληρωμή για 1.136 κουτιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, στις παραδοσιακές περιοχές παραγωγής (Έβρος, Σέρρες, Ροδόπη) δεν έχουν συνολικά πάνω από 400 κουτιά προς πληρωμή, όταν σε άλλα μέρη της χώρας δεν έχουμε σηροτροφία. Τα υπόλοιπα πού είναι;» διερωτάται.

Ο ίδιος τονίζει με νόημα ότι «την περίοδο 2023, μετά τις επισκέψεις και τα έγγραφα που έστειλα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έλαβα την απάντηση ότι, τελικά, οι πληρωμές ήταν 174.705 ευρώ και αφορούσαν 1.136 κουτιά (τιμή 153,97 ευρώ/κουτί) και έμειναν αδιάθετα 146.490 ευρώ. Η τιμή που βγήκε για το 2024 (σ.σ. 281,5 ευρώ/κουτί) αφορά πάλι 1.136 κουτιά και, τελικά, η πληρωμή που έγινε ήταν στο ύψος των 160.000 ευρώ. Άρα, υπήρξαν πάλι αδιάθετα χρήματα; Ποιος μπορεί να βρει άκρη, μόνο ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας;».

Παράνομη είσπραξη αγροτικών επιδοτήσεων στο «όνομα» της… Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου

Άλλη μια υπόθεση που είχε φέρει στο «φως» της δημοσιότητας η «ΥΧ» ήταν το 2019, με αναλυτικό ρεπορτάζ που αφορούσε οργανωμένο κύκλωμα το οποίο, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες, φερόταν να λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, με στόχο την παράνομη είσπραξη αγροτικών επιδοτήσεων μέσω πλαστών συμφωνητικών μίσθωσης γης με την Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παραγωγοί από την Αιτωλοακαρνανία φέρονται να υπέβαλαν αιτήσεις επιδότησης για ανύπαρκτα βοσκοτόπια στα Κύθηρα και στα Καλάβρυτα, με βάση πλαστά ενοικιαστήρια που φερόταν ότι «υπέγραφε» εν αγνοία της η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ διαπίστωσαν τότε ότι οι εκτάσεις, που είχαν δηλωθεί ως κοινοτικοί βοσκότοποι, εμφανίζονταν πλέον ως ιδιοκτησία της Μονής, χωρίς όμως η ίδια να έχει γνώση ή σχέση. Τα μισθωτήρια ήταν καθολικά πλαστά, με πλαστές υπογραφές και σφραγίδες, σύμφωνα με τον τότε ηγούμενο και τον δικηγόρο της Μονής, που είχαν προβεί σε αποκλειστικές δηλώσεις στους συντάκτες της «ΥΧ».

«Μας ήρθε ένα χαρτί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το οποίο ζητούσαν να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε νοικιάσει εκτάσεις στα Κύθηρα, τις οποίες έβλεπα για πρώτη φορά στη ζωή μου», είχε δηλώσει το 2019 στην «ΥΧ» ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, ηγούμενος εκείνη την περίοδο (2019) της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου. «Όλες οι εκτάσεις που έχουμε είναι γύρω από τη Μονή. Με αυτές που αναφέρθηκαν δεν έχουμε καμία σχέση, ούτε με αυτούς που φαίνεται να τις μισθώνουν», σημείωνε.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια, μετά τη συνάντηση του Αρχιμανδρίτη με τους αρμοδίους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα συμβόλαια ενοικίασης γης αποδείχθηκαν πλαστά, με την υπογραφή του ηγούμενου και τη σφραγίδα της Μονής να έχουν τοποθετηθεί σε αυτά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. «Υπήρξε υποκλοπή της σφραγίδας και των υπογραφών μας, δεν ξέρω πώς έγινε αυτό», υπογράμμιζε ο ηγούμενος.

Οι έλεγχοι ανέδειξαν δεκάδες συμβόλαια, που φέρουν την πλαστή σφραγίδα της Μονής και την εξίσου πλαστή υπογραφή του Αρχιμανδρίτη, ενώ ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών σημείωνε τότε στην «ΥΧ», μεταξύ άλλων, ότι «η Μονή ουδεμία σχέση έχει με τα αναφερόμενα ακίνητα σε τοποθεσίες στα Κύθηρα, καθώς και στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων. Τα συμφωνητικά είναι καθ’ ολοκληρίαν πλαστά, στο σύνολό τους, ως περιεχόμενο, σφραγίδα και υπογραφές, σε ό,τι αφορά τη Μονή Ταξιαρχών Αιγίου. Τα αναφερόμενα στα συμφωνητικά ονόματα είναι παντελώς άγνωστα στη Μονή».

Να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο ανησυχία προκάλεσε και το γεγονός ότι το γνήσιο της υπογραφής σε δεκάδες συμφωνητικά θεωρήθηκε από μόλις δύο κοινοτάρχες, ενώ ένας εξ αυτών εμφανιζόταν και ως ενοικιαστής. Πολλοί παραγωγοί δήλωναν τότε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», άγνοια για τη μίσθωση εκτάσεων στα Κύθηρα, καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία έγινε εξ ολοκλήρου μέσω των ΚΥΔ Αγρινίου και Νεάπολης, χωρίς τη γνώση τους.

Η «ΥΧ», επιχειρώντας να πληροφορηθεί ποια είναι σήμερα η εξέλιξη στην εν λόγω υπόθεση, μίλησε πρόσφατα με το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας –όπου ανήκει η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου–, το οποίο μας παρέπεμψε στον σημερινό Επίτροπο της Μονής. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν κατέστη δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, λόγω της συνεχούς κατειλημμένης τηλεφωνικής γραμμής. Παράλληλα, η «ΥΧ» επικοινώνησε με το δικηγορικό γραφείο που χειριζόταν την υπόθεση εκ μέρους της Μονής, το οποίο διαβεβαιώνει ρητά «ότι η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου δεν έχει καμία εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη».

Επισημαίνεται ότι σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ της Πελοποννήσου, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είχε αναφέρει ότι για την εν λόγω υπόθεση υπήρξε προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Από τότε (το 2019) μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα αν η εν λόγω υπόθεση στην περιοχή του Αγρινίου –με στόχο από επιτήδειους τις αγροτικές επιδοτήσεις– έχει διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας.