Εγχειρίδιο με συμβουλές για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου

17/07/2025
2' διάβασμα
egcheiridio-me-symvoules-gia-tin-paragogi-poiotikou-elaioladou-357790

Ένα νέο ενημερωμένο εγχειρίδιο με συμβουλές για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας Olympia Health & Nutrition Awards για τη σοδειά 2024/25, ο Dan Flynn, ομότιμος διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UC Davis.

Το εγχειρίδιο είναι γραμμένο στα αγγλικά, κυκλοφόρησε το 2024 και έχει τίτλο: Olive Production Manual for Oil. Συγγραφείς του είναι οι Selina Wang και Louise Ferguson, με επιμελητή τον Dan Flynn.

Mε την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου o κ. Flynn έδωσε μερικές συμβουλές στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς για το πώς να παράγουν ποιοτικό ελαιόλαδο:

  • Η χρονική απόσταση μεταξύ συγκομιδής και έκθλιψης της ελιάς πρέπει να είναι μικρότερη από τέσσερις ώρες.
  • Η υγρασία στον καρπό ελιάς κατά 50%-56% μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση σε λάδι.
  • Στο ελαιοτριβείο χρειάζεται καλιμπράρισμα του σπαστήρα της ελιάς. Χρησιμοποιούμε μικρό μέγεθος πλέγματος για μικρό πράσινο ελαιόκαρπο με υγρασία μικρότερη του 56%. Χρησιμοποιούμε μεγάλο μέγεθος πλέγματος για υψηλής υγρασίας ελαιόκαρπο (πάνω από 56%).
  • Στον μαλακτήρα διατηρούμε τη θερμοκρασία της πάστας όσο το δυνατόν χαμηλότερα, αλλά να μην είναι κάτω από 22°C.
  • Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται μόνο σε ανοξείδωτες δεξαμενές και σε θερμοκρασία 15-18°C.
  • Τακτικά θα πρέπει να προσθέτουμε στη δεξαμενή άζωτο ή αργό.

Διοργανωτής των βραβείων Olympia Health & Nutrition Awards, που πραγματοποιήθηκαν για 10η χρονιά, είναι το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία και οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, Προκόπης Μαγιάτης και η δρ. Ελένη Μέλλιου, ερευνήτρια στον ίδιο τομέα του ΕΚΠΑ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: