Προσχέδιο νέας ΚΑΠ: Διοικητικές αδυναμίες και πολιτική προχειρότητα απειλούν τις ελληνικές επιδοτήσεις

20/07/2025
4' διάβασμα
proschedio-neas-kap-dioikitikes-adynamies-kai-politiki-procheirotita-apeiloun-tis-ellinikes-epidotiseis-358197
Στιγμιότυπο από την μεγάλη αγροτική διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Τετράγωνο των Βρυξελλών στις 16/07. Αγρότες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 μέλη της ιταλικής ένωσης Coldiretti, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Λουξεμβούργου για να διαδηλώσουν κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συγχωνευθεί η ΚΑΠ με το Ταμείο Συνοχής σε ένα ενιαίο «υπερ-ταμείο», το οποίο θα διαχειρίζεται τους πόρους σε εθνικό επίπεδο.

Eναν νέο κύκλο προβληματισμού σε όλα τα κράτη-μέλη –και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν διπλό και σοβαρό κίνδυνο– έχει πυροδοτήσει η παρουσίαση του προσχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο μετά το 2027, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 16 Ιουλίου.

Πρώτον, η πρόβλεψη για διαλειτουργικότητα και αυξημένο συντονισμό μεταξύ υπουργείων, περιφερειών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, χωρίς σαφές πλαίσιο διακυβέρνησης, εγκυμονεί τον κίνδυνο διοικητικού αδιεξόδου. Το ενδεχόμενο καθυστέρησης της υποβολής του εθνικού στρατηγικού σχεδίου δεν είναι αμελητέο, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Δεύτερον, και ίσως πιο κρίσιμο, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει σημαντικούς πόρους, όχι μόνο εξαιτίας της γενικής μείωσης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (σ.σ. η ΚΑΠ προτείνεται να περιοριστεί από τα 387 δισ. ευρώ. στα 300 δισ. ευρώ συνολικά), αλλά και λόγω εσωτερικών τεχνικών και θεσμικών αδυναμιών, που παραδοσιακά δυσχεραίνουν την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων. Η απουσία σαφούς στρατηγικής για τη συγκράτηση των πόρων στο ύψος των πραγματικών αναγκών της ελληνικής γεωργίας εντείνει τις ανησυχίες.

Η νέα ΚΑΠ φέρνει ανατροπές: Κατάργηση της δομής των δύο πυλώνων, ενοποίηση των περιβαλλοντικών δράσεων (Eco Schemes) με τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, φθίνουσα βασική ενίσχυση προς όφελος των μικρών εκμεταλλεύσεων και αποκλεισμό των συνταξιούχων αγροτών από τις άμεσες ενισχύσεις. Όλα αυτά συνθέτουν ένα τοπίο που απαιτεί ισχυρή διοικητική επάρκεια και πολιτικό συντονισμό – στοιχεία που η Ελλάδα συστηματικά αδυνατεί να επιδείξει.

Ωστόσο, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αντί να εστιάζει σε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη εθνική στρατηγική για την ΚΑΠ, αναλώνεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις. Η κυβερνητική πρόταση για εξεταστική επιτροπή σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998, καθώς και οι κομματικά φορτισμένες τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, δεν απαντούν στις ουσιαστικές προκλήσεις. Αντιθέτως, επιτείνουν το κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, σε μια περίοδο που απαιτεί τεχνοκρατική σοβαρότητα και διακομματική συνεννόηση.

Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: Να μη βρεθεί, για άλλη μια φορά, θεατής των ευρωπαϊκών εξελίξεων, αλλά να καταρτίσει έγκαιρα και μεθοδικά ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τον πρωτογενή τομέα, με στόχο τη βιωσιμότητα, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο.

Copa-Cogeca: «Διάλυση του κοινού χαρακτήρα της ΚΑΠ»

Με δυναμική κινητοποίηση στις Βρυξέλλες, αγροτικές οργανώσεις της ΕΕ –υπό την αιγίδα των Copa-Cogeca– διαμαρτυρήθηκαν για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2028-2034.

Η Copa-Cogeca κάνει λόγο για «διάλυση του κοινού χαρακτήρα της ΚΑΠ» και κατηγορεί την Επιτροπή ότι αγνόησε πλήρως τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προωθώντας μονομερώς μια «ριζική και κυνική» μεταρρύθμιση. «Η πρόταση αυτή διαμορφώνει τις χειρότερες συνθήκες για τον αγροτικό κόσμο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η οργάνωση προειδοποιεί πως, πίσω από τις τεχνικές διατυπώσεις και τα ευφημιστικά επιχειρήματα, «υπονομεύεται η ίδια η βάση της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής», ενώ περιγράφει την 16η Ιουλίου ως «Μαύρη Τετάρτη» για τη γεωργία της ΕΕ.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες –σύμφωνα με τις Copa-Cogeca– θα πληγούν περισσότερο από τις περικοπές. «Πρόκειται για τις εκμεταλλεύσεις που κράτησαν όρθια την παραγωγή στην πανδημία και από τις οποίες ζητείται τώρα να οδηγήσουν την πράσινη μετάβαση», υπογραμμίζεται.

Η Copa-Cogeca καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους υπουργούς Γεωργίας να αναλάβουν δράση και να μετατρέψουν τη φραστική υποστήριξη σε ουσιαστικές πολιτικές ενίσχυσης για τον αγροτικό τομέα.