Kαλαμάτα: Ξανά στο προσκήνιο η φαρμακευτική αξία του πολυφαινολικού ελαιολάδου

Σε μια περίοδο που το ελληνικό ελαιόλαδο δοκιμάζεται από αυξανόμενο κόστος παραγωγής και μειωμένη τιμή διάθεσης, μια νέα επιστημονική μελέτη από την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας έρχεται να θυμίσει τη φαρμακευτική του αξία.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Nutrients (Αύγουστος 2025), αναδεικνύει την καρδιοπροστατευτική δύναμη του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (EVOO), όταν είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες – δηλαδή στα φυσικά αντιοξειδωτικά που του προσδίδουν ξεχωριστές ιδιότητες.
Την έρευνα έκανε γνωστή ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, Μανώλης Μάκαρης, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει για τη δημόσια υγεία αλλά και για την τοπική παραγωγή.
Τι έδειξε η έρευνα
Η τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή 50 ασθενών με υπερλιπιδαιμία. Για τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά είτε:
- 20 γρ./ημέρα EVOO χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες
είτε
- 8 γρ./ημέρα EVOO με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (1021 mg/kg)
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό:
- Μείωση της ολικής χοληστερίνης
- Σημαντική αύξηση της HDL – της λεγόμενης «καλής» χοληστερίνης
- Μείωση της Lp(a), μιας λιποπρωτεΐνης που θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

Η ποιότητα μετρά περισσότερο από την ποσότητα
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η ποιότητα του ελαιολάδου – και συγκεκριμένα η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες – παίζει καθοριστικό ρόλο, περισσότερο ακόμη και από την ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης.
Ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της Μεσογειακής Διατροφής, αλλά και μια σημαντική υπενθύμιση για την αξία του ελαιολάδου της Μεσσηνίας, σε μια χρονική συγκυρία που το προϊόν περνά κρίσιμη καμπή.
Η πρόκληση της εποχής
Με τις τιμές για τον παραγωγό να πιέζονται και το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει διαρκώς, η επιστημονική τεκμηρίωση της φαρμακευτικής αξίας του ελαιολάδου είναι ένα όπλο που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο – ιδιαίτερα για περιοχές όπως η Μεσσηνία, όπου η ελαιοκαλλιέργεια είναι βαθιά ριζωμένη στον τόπο και στην ταυτότητα των ανθρώπων.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ