Την άμεση προκήρυξη του μέτρου για την αντιχαλαζική προστασία ζητά ο Γ. Καρασμάνης

Καρασμάνης για ΠΑΑ: ο Αποστόλου παραπλανά και τον Πρωθυπουργό

Την άμεση προκήρυξη του μέτρου Μ05 του ΠAA 2014-2020 για τις επενδύσεις στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία και την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, μέσω επιδότησης του 80% των δαπανών για τους μεμονωμένους αγρότες και 100% για εκείνους που μετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιώργος Καρασμάνης.

Στην ίδια ερώτηση που υπέβαλε στη βουλή, ο κ. Καρασμάνης στηλιτεύει την κατάργηση από την κυβέρνηση του μέτρου (Μ17), που, όπως τονίζει, είχε προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο εξασφάλιζε κονδύλια 200 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων από ζημιές που υφίστανται λόγω των κλιματικών αλλαγών και των δυσμενών ακραίων καιρικών φαινομένων που αυτές προκαλούν.

Ζητά, επίσης, να μάθει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθενται να αντιμετωπίσουν την μακροχρόνια αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από τις εκτιμήσεις των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση στις μετακινήσεις τους.

Κατηγορεί, ακόμα, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αδιαφορία στην επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας υπό το πρίσμα της αντιστάθμισης των απωλειών του αγροτικού εισοδήματος από τις κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτές προκαλούν.