Αυτό το άρθρο είναι 93 μηνών

Facebook και Messenger προς όφελος των παραγωγών

Ελληνική πλατφόρμα προσφέρει εδαφολογική ανάλυση και πληροφορίες λίπανσης
09/07/2017
3' διάβασμα
facebook-kai-messenger-pros-ofelos-ton-paragogon-90860
ο παραγωγός μπορεί να ενημερωθεί για την εδαφολογική του ανάλυση και να του σταλούν άμεσα πληροφορίες για την απαραίτητη λίπανση

Την ολιστική διαχείριση της αγροτικής πληροφορίας, με έμφαση στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο σύγχρονος αγρότης, προσφέρει μία νέα εφαρμογή που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

Η πλατφόρμα, ο χειρισμός της οποίας μπορεί να γίνει ακόμα και μέσω κινητών τηλεφώνων, εκμεταλλεύεται την εξάπλωση του Facebook και του Messenger, ώστε να παρέχει πληροφορίες στον παραγωγό σχετικά με εδαφολογικές αναλύσεις, την κατάλληλη περίοδο λίπανσης, αλλά και απευθείας επικοινωνία με το Ινστιτούτο.

Όπως δήλωσε ο Δρ Παναγιώτης Τζιαχρής, αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός του ινστιτούτου, «στόχος μας είναι να προσεγγίζουμε κάθε παραγωγό μεμονωμένα και, μέσω της εφαρμογής ChatBot ΙΕΘ, να μπορούμε να του μεταφέρουμε τη δική μας γνώση και να δίνουμε λύσεις».

Η πλατφόρμα, προς το παρόν, βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και μπορεί να παρέχει πληροφορίες για δύο καλλιέργειες, της ντομάτας και της πατάτας, ενώ οι χρήστες είναι κυρίως νέοι παραγωγοί ηλικίας κάτω των 40 ετών. Ο παραγωγός μπορεί να ενημερωθεί για την εδαφολογική του ανάλυση και να του σταλούν άμεσα πληροφορίες για την απαραίτητη λίπανση, να λάβει εικόνα για την πορεία μιας εδαφολογικής ανάλυσης με χρήση του Αριθμού Μητρώου Δείγματος Εδάφους (ΑΜΔΕ), αλλά και να επικοινωνήσει κατευθείαν με το ινστιτούτο.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τζιαχρής, στα πλεονεκτήματα του ChatBot ΙΕΘ είναι πως «η εφαρμογή “μιλάει” ελληνικά, ενώ απλά πληκτρολογώντας τη λέξη “ΙΕΘ” στο ειδικό παράθυρο “εύρεσης” του Μessenger ο παραγωγός έρχεται απευθείας σε επικοινωνία για τη λήψη πληροφοριών». Επιπλέον, έχει «χαμηλό έως μηδενικό κόστος, καθώς χρησιμοποιεί τη διαδεδομένη δωρεάν εφαρμογή του Facebook», πρόσθεσε.

Το ΙΕΥΠ πειραματίζεται, επίσης, και σε ένα άλλο Bot (τα ειδικά προγράμματα επικοινωνίας, που προσφέρει το Facebook/Messenger) με την ονομασία Farmbot, το οποίο «προς το παρόν, τρέχει μόνο στην αγγλική γλώσσα και μόνο για την καλλιέργεια της ρίγανης. Το συγκεκριμένο Bot χρησιμοποιεί δεδομένα κατευθείαν από το χωράφι με τη χρήση χαρτών google maps και αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στον αγρό και προσφέρουν μετεωρολογικά δεδομένα και εδαφολογικές αναλύσεις». Με αυτόν τον τρόπο, ο παραγωγός έχει συγκεντρωμένες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιεργήσιμη έκτασή του και έχει πρόσβαση σε αυτές ανά πάσα στιγμή μέσω κινητού, λάπτοπ ή τάμπλετ.

Τέλος, στα μελλοντικά σχέδια του ινστιτούτου είναι «η δημιουργία και άλλων Bots, που θα δίνουν πληροφορίες για κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και για αγροτικά μηχανήματα. Αυτό θα προσδώσει ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση της αγροτικής πληροφορίας», τονίζει ο Δρ Παναγιώτης Τζιαχρής.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: