Αυτό το άρθρο είναι 60 μηνών

Η αβεβαιότητα στη ζήτηση λαχανικών μειώνει τις φυτεύσεις

Ακυρώσεις παραγγελιών γράφουν τα ειδικά προϊόντα
25/04/2020
6' διάβασμα
i-avevaiotita-sti-zitisi-lachanikon-meionei-tis-fytefseis-195542

Με διστακτικότητα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τις φυτεύσεις κηπευτικών αυτής της περιόδου, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες περιορίζουν σημαντικά την αγορά και τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων. Άλλοι διατηρούν τις εκτάσεις σταθερές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και άλλοι τις μειώνουν, καθώς αμφιβάλλουν για το αν η αγορά θα είναι σε θέση να απορροφήσει τις ποσότητες και για το πότε τελικά θα αρθούν τα μέτρα που αφορούν εστίαση και ξενοδοχεία.

Διαφοροποιήσεις διατυπώνονται ανάλογα και με τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος, με τους παραγωγούς που πωλούν στις λαϊκές αγορές να εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί, ελλείψει και ρευστότητας, αφού τα μέτρα για τις λαϊκές είναι πιο περιοριστικά σε σύγκριση με τις αγορές χονδρικής ή τις αλυσίδες.

Για την επαρχία, κυρίως τον νομό μας, όπου το 80% των παραγωγών των λαϊκών πούλαγαν τα προϊόντα στην Αττική, είναι σαν να σου έκοψαν τη δουλειά

Φυτεύουν λιγότερα γιατί δεν γνωρίζουν το «μετά»

«Εκεί που έβαζαν 1.000 φυτά, τώρα μπορεί να βάζουν 700 ή 500», σχολίασε ο Μιχάλης Κούτρας, παραγωγός σπορόφυτων από τη Χαλκίδα. «Ειδικά οι παραγωγοί της περιφέρειας που πηγαίνουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές και δεν μπορούν να πάνε στην Αθήνα φυτεύουν εμφανώς επιφυλακτικά» εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι παραγγελίες σε όσους έχουν μεγάλες καλλιέργειες που προμηθεύουν χονδρική εξελίσσονται κανονικά, ενώ στα γεωπονικά καταστήματα που προμηθεύουν λιανική παρατηρείται ζήτηση και από ιδιώτες που θέλουν να φυτέψουν στις αυλές τους.

«Στις πρώιμες φυτεύσεις υπήρχε μία συγκράτηση» ανέφερε από την πλευρά του και ο Μιχάλης Μιμίκος, παραγωγός σπορόφυτων από τα Ψαχνά Ευβοίας, διευκρινίζοντας ότι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκαν οι παραγγελίες μεσαίων και μεγάλων παραγωγών που έχουν ένα δίκτυο διανομής, ενώ οι μικροί και όχι καλά οργανωμένοι έκαναν αισθητές μειώσεις και μάλιστα πολλοί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα στην κατανάλωση, αφού, ειδικά στην περίπτωση των λαϊκών, πολλοί παραγωγοί δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

«Βάλαμε τις ίδιες ποσότητες με πέρυσι σε ντομάτα, αγγούρι και κολοκύθι. Θέλαμε να φυτέψουμε κι άλλα και δεν μπορούμε, αφού δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν», ανέφερε ο παραγωγός Θανάσης Σιάνος από την Εύβοια, που δίνει τα προϊόντα του στις τοπικές λαϊκές της Χαλκίδας. «Κόπηκαν 2-3, δουλεύω μόνο 1-2 λαϊκές τη βδομάδα, κι αυτές δεν έχουν δουλειά» τόνισε, εξηγώντας ότι περίμενε από την πώληση των κηπευτικών του να μπορέσει να πάρει χρήματα για να συνεχίσει.

Σταθερές θα κρατήσει τις ποσότητες ντομάτας στο διχτυοκήπιό του ο Σπύρος Σινγκ, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα. «Εμείς είμαστε κοντά στην Αθήνα, μπορούμε να πάμε τα προϊόντα μας, έχουμε μικρότερο κόστος.

Άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα» υποστήριξε, εξηγώντας ότι ο ίδιος περιέργως αντιμετώπισε αύξηση της δουλειάς εν μέσω πανδημίας, διευκρινίζοντας ότι διαθέτει τα προϊόντα του περισσότερο στη χονδρική και λιγότερο στη λιανική.

Μεγαλύτερο το ζήτημα στα ειδικά προϊόντα που προορίζονταν για τουρισμό και εξαγωγές

«Για την επαρχία, κυρίως τον νομό μας, όπου το 80% των παραγωγών των λαϊκών πούλαγαν τα προϊόντα στην Αττική, είναι σαν να σου έκοψαν τη δουλειά» πρόσθεσε ο φυτωριούχος Σωτήρης Καμούτσης, από την Αλίαρτο Βοιωτίας. Όπως τονίζει, παρατηρείται μείωση σε όλα τα προϊόντα σχεδόν 50%, με εξαίρεση το κολοκύθι, που έδειχνε από πριν μία ανοδική τάση. «Κι αυτό όχι γιατί ζητούν οι καταναλωτές κολοκύθι, απλώς είναι εύκολη καλλιέργεια» σχολίασε, μεταφέροντας μία γενικότερη τάση που παρατηρεί στο να αντικαθίστανται βασικές καλλιέργειες από δευτερεύουσες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερο ζήτημα αντιμετωπίζουν ειδικά προϊόντα που προορίζονταν για τα νησιά, τον τουρισμό, αλλά και τις εξαγωγές. «Κωδικοί όπως τα ντοματίνια τσέρι, τα βελανίδια, τα πολύχρωμα, καθώς και οι έγχρωμες πιπεριές, έχουν μεγάλο θέμα. Μας ακυρώνουν και παραγγελίες που είχαν προγραμματίσει για Μάιο και Ιούνιο», ανέφερε.

Προβληματίζει το αβέβαιο χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Τόσο ο κ. Καμούτσης όσο και ο κ. Μιμίκος τόνισαν πως πρέπει να γίνει γρήγορα γνωστό το πότε θα αρθούν τα μέτρα, γιατί κινδυνεύουν να προβούν σε παραγγελίες ή φυτεύσεις και να μην προλάβουν να τις υλοποιήσουν. «Πρέπει μέχρι τις 15-20 Μαΐου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο του κατά πόσο θα ανοίξει η αγορά. Εάν δεν έχουμε εικόνα μέχρι εκεί, θα υπάρχει μεγάλη συγκράτηση των παραγγελιών» υπογράμμισε ο κ. Μιμίκος, εκτιμώντας ότι η τάση που θα διαμορφωθεί, ειδικότερα στην ντομάτα, που φυτεύεται υπαίθρια μέχρι μέσα Ιουνίου, θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα της αγοράς.

«Αν ανοίγει η αγορά και αίρονται τα μέτρα σίγουρα θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αν όμως παραμείνει κλειστή μέχρι μέσα με τέλος Μαΐου, θα είναι σχεδόν αργά να δοθούν παραγγελίες και να προλάβουν φυτεύσεις», επεσήμανε. «Ένα προϊόν δεν φτιάχνεται την ίδια μέρα» ανέφερε από πλευράς του ο κ. Καμούτσης, εξηγώντας ότι ένα σπορόφυτο για να προετοιμαστεί απαιτεί ένα διάστημα 45 ημερών κατά μέσον όρο, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα φύτευσης, αν δεν γίνει εγκαίρως η παραγγελία.

«Αν παραγγείλουν στις 10 Μαΐου θα τα έχουν στις 10-15 Ιουνίου, τότε όμως δεν μπορεί να φυτέψει όλη η Ελλάδα, θα μπουν κάποιες περιοχές νότια πλέον» επεσήμανε, προσθέτοντας και τους περιορισμούς στη διάθεση, αφού θα έχει χαθεί μία αγορά μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε και θα συγκομίζονται.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: