Αβοκάντο: Από τα ψηλά στα χαμηλά ίσως οδηγηθούν οι ευρωπαϊκές τιμές

Η προσφορά από το μεσογειακό τόξο θα εξαντληθεί τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι πέρυσι, δημιουργώντας ένα κενό που δύσκολα θα καλυφθεί εγκαίρως

Η τιμή των ισπανικών φρούτων και λαχανικών συνεχίζει να κινείται ανοδικά, δεδομένης της φυσιολογικής επιβράδυνσης της παραγωγής που παρατηρείται κατά την πιο ψυχρή περίοδο του χειμώνα και το αβοκάντο δεν ξεφεύγει από αυτή την τάση.

«Αυτήν τη στιγμή, το αβοκάντο κοστίζει έως και 3,50 ευρώ ανά κιλό στις περιοχές παραγωγής», λέει ο Hugo Steeds (φωτό), της οικογενειακής επιχείρησης Perez Zara Agricola από την επαρχία Καντίθ. «Η πραγματικότητα είναι ότι η υδατική και η κλιματική καταπόνηση έχουν προκαλέσει μείωση της παραγωγής στο μεσογειακό τόξο, το οποίο περιλαμβάνει την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και το Μαρόκο».

Προς το παρόν, οι χώρες εκτός Ευρώπης αδυνατούν να ισοσταθμίσουν την κατάσταση. «Η Χιλή είχε μια χρονιά όπου και η παραγωγή κινήθηκε κατώτερα των προσδοκιών και αναμένεται να φτάσει μόνο τα 150 ή 160 εκατομμύρια κιλά φέτος, σε σύγκριση με τα 240 εκατομμύρια κιλά που παράγει συνήθως.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ, του οποίου η παραγωγή θα έπρεπε πλέον να είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της σε όγκο, αναφέρει πτώση 40% σε σύγκριση με το 2022. Η Κολομβία, ένας τόπος προέλευσης με καλή αποδοχή στην Ευρώπη, προσπαθεί να καλύψει το κενό, αλλά δεν καταφέρνει να προσφέρει την απαιτούμενη συνέπεια, όσον αφορά την ποιότητα και τα διαμετρήματα. Είναι μια τέλεια καταιγίδα», τονίζει ο Steeds.

«Η προσφορά από το μεσογειακό τόξο θα εξαντληθεί τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι πέρυσι, προκαλώντας άνοδο των τιμών, καθώς και κενό στην προσφορά», προειδοποιεί.

Παρ’ όλα αυτά, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται μεγάλη αύξηση των εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο (Περού, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κένυα, Τανζανία κ.λπ.). Αναλόγως του πότε τελικά θα γίνουν αυτές οι αφίξεις στην Ευρώπη, οι διακυμάνσεις των τιμών μπορεί να είναι τεράστιες. «Είναι πολύ πιθανό η ευρωπαϊκή τιμή να πέσει από μια ιστορικά υψηλή τιμή σε μια ιστορικά χαμηλή τιμή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αυτή η αστάθεια είναι δύσκολο να γίνει διαχειρίσιμη και σίγουρα δεν δίνουμε την καλύτερη εντύπωση στην αλυσίδα παραγωγής και στον καταναλωτή, σε μια χρονιά που δεν ήταν η καλύτερη από πλευράς ποιότητας», επισημαίνει ο Steeds, κάνοντας λόγο για μια «μη βιώσιμη κατάσταση».