Αβοκάντο: Με εξαιρετική ποιότητα και ικανοποιητικές τιμές το ξεκίνημα

Καλύτερη η εικόνα στα πρώιμα, ενώ σε κύριο όγκο και όψιμα προβλέπονται απώλειες ποσοτήτων λόγω καιρού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών αβοκάντο για τους παραγωγούς των Χανίων, που αποτελούν το κέντρο της ελληνικής παραγωγής για το προϊόν. Ο κύριος όγκος αναμένεται να μπει στη φάση της συλλογής από τα μέσα του Δεκέμβρη κι έπειτα, με την ποικιλία Fuerte.

Η φετινή παραγωγή φαίνεται ότι δεν ξέφυγε, τελικά, από τις επιπτώσεις του καιρού, καθώς οι αρχικές προσδοκίες για όγκο μεγαλύτερο του περσινού στην περιοχή δεν επιβεβαιώνονται. Τα πρώιμα έχουν καλύτερη εικόνα, ωστόσο «μεσαίες» και πιο όψιμες ποικιλίες δείχνουν μειώσεις, καθώς επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες της άνοιξης και των καλοκαιρινών μηνών, αντίστοιχα.

«Στο σύνολό της η παραγωγή ευελπιστώ ότι δεν θα είναι μειωμένη, αλλά δεν θα είναι και αυξημένη κατά το δοκούν», αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣ Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης, χαρακτηρίζοντας «παρήγορο» το γεγονός ότι έχουν μπει πολλά νέα δέντρα στην παραγωγή, ισοφαρίζοντας κατά κάποιον τρόπο τις φετινές απώλειες.

Η κατάσταση, αναλόγως των καλλιεργούμενων ποικιλιών, διαφέρει. Τα πρώιμα έχουν πάρα πολύ καλή εικόνα, με άριστη ποιότητα, ενώ απολαμβάνουν και ένα ικανοποιητικό επίπεδο τιμών από το ξεκίνημα και αντίστοιχη προώθηση στις αγορές.

Η ποικιλία Zutano αποτελεί το 80% των αβοκάντο που συλλέγονται αυτή την περίοδο στην περιοχή. Η τιμή για τα πρώτα μεγέθη ανέρχεται στα 2,60 ευρώ για τον παραγωγό παραδοτέα στο συσκευαστήριο, επίπεδο αντίστοιχο με πέρυσι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Βλαζάκης.

Μειωμένη εκτιμάται η παραγωγή για τα Fuerte

Χαμηλότερη παραγωγή από πέρυσι φαίνεται πως έρχεται για τον κύριο όγκο και την ποικιλία Fuerte, λόγω των επιπτώσεων που είχε ο καιρός την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. «Πέρυσι, την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου είχαμε πολύ άστατο καιρό εδώ στα Χανιά, με αποτέλεσμα να έχουμε διαταραχές στην καρπόδεση τόσο στα εσπεριδοειδή όσο και στα αβοκάντο», εξηγεί.

Αντιστοίχως, οι ζέστες που έκανε μετά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο είχαν άμεση επίδραση στην όψιμη ποικιλία Hass. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα «ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής να πάθει αποκόλληση και να πέσει κάτω», προσθέτει ο κ. Βλαζάκης, κάτι, βέβαια, που ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με την πρωιμότητα ή την οψιμότητά της και σε τι στάδιο βρήκαν τους καρπούς αυτές οι καιρικές συνθήκες, όπως διευκρινίζει.

Ερωτηθείς για την υψηλή τιμή με την οποία διατίθενται σε ορισμένες περιπτώσεις τα προϊόντα αυτά σε λαϊκές αγορές της Αθήνας, ο ίδιος επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή, ώστε τέτοια φαινόμενα να μη λειτουργήσουν σε βάρος του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση του αβοκάντο, μιας δυναμικής καλλιέργειας με τάσεις εξάπλωσης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, «οι παραγωγοί θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί, να είναι οργανωμένοι σε Ομάδες Παραγωγών, να διατίθεται το προϊόν στις σωστές αγορές και με τον σωστό τρόπο», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων.

«Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΕ επιδοτεί Ομάδες Παραγωγών, καθώς έτσι ελέγχονται καλύτερα η αγορά και τα προϊόντα, η ποιότητά τους και, έως έναν βαθμό, τόσο ο καταναλωτής όσο και ο παραγωγός μπορούν να προστατευθούν. Διότι, αν διακινούνται ανεξέλεγκτα, κάποια στιγμή αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση», καταλήγει ο κ. Βλαζάκης.