Αβοκάντο: Μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή, με καλές αποδόσεις και τιμές

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, λίγο πριν από τη συλλογή του αβοκάντο, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή ανάπτυξη του καρπού και όλα δείχνουν ότι φέτος θα είναι μία καλή χρονιά. Πρόκειται για μια δύσκολη καλλιέργεια, με υψηλές απαιτήσεις σε νερό, αλλά και ήπιες θερμοκρασίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της καρποφορίας, ακόμη και μέχρι τη συλλογή.

Ωστόσο, είναι ένα προϊόν με υψηλό εισόδημα για τον παραγωγό και με μεγάλη ζήτηση από τις αγορές. Η συντριπτική πλειονότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται στην Κρήτη, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει επεκταθεί και σε άλλες ζεστές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Χαρίλαο Βλαζάκη, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αβοκάντο Χανίων, για την τρέχουσα περίοδο η εικόνα των καλλιεργειών είναι άριστη και οι αποδόσεις μπορεί να είναι ανεβασμένες ακόμα και στο διπλάσιο.

Ο ίδιος, και με την ιδιότητα του γεωπόνου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συλλογής των καρπών όταν αυτοί βρίσκονται σε πλήρες στάδιο ωριμότητας. «Δεν γίνεται να έχουμε πρώιμες κοπές, γιατί μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα και σιγά-σιγά το προϊόν να φύγει από την αγορά. Τα λιπαρά πρέπει να είναι πάνω από 20% έως 22%, ώστε να έχουμε ένα προϊόν με καλή ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα, καθώς «για την πρώτη ποιότητα κυμαίνονται από 2,5 έως 2,7 ευρώ το κιλό. Η καλή ποιότητα μπορεί να δώσει ένα υψηλό εισόδημα στον παραγωγό, θέλει όμως γνώση στην καλλιέργεια και υψηλές απαιτήσεις, ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα».

Απαιτήσεις σε ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Στέλιου Λαγουβάρδου, παραγωγού αβοκάντο από το χωριό Αλικιανός Χανίων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία καλή χρονιά για το αβοκάντο. Σημειώνει, όμως, ότι είναι ένα δύσκολο φυτό, το οποίο δεν είναι προσαρμοσμένο στο 100% των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών και απαιτεί ειδικές παρεμβάσεις, όπως σε θέματα φυτοπροστασίας, αλλά και γενικότερης διαχείρισης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε προσβολές από έντομα, «τα οποία είναι δύσκολα στην αντιμετώπισή τους, με σημαντικό όμως ρόλο στην παραγωγή». Αναφερόμενος στο θέμα των αποδόσεων, κάνει λόγο για μέση παραγωγή στα 60-80 κιλά ανά δέντρο, ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο διαχείρισής του.

Καλύτερη η τιμή για το βιολογικό

Για καλή παραγωγή κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έκανε λόγο και ο Γιώργος Δασκαλάκης, παραγωγός από το Ρέθυμνο και μέλος του συνεταιρισμού των βιοκαλλιεργητών. Όπως υποστηρίζει, το προϊόν έχει μπει δυναμικά στην αγορά με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του ακόμη αποτελέσματα.

«Ειδικά για τη βιολογική καλλιέργεια, απαιτείται διαφορετική καλλιεργητική πρακτική, ώστε να είναι αποτελεσματική», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας όμως την καλή τιμή παραγωγού, «η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3,40 ευρώ το κιλό, που πουλήθηκε την περσινή περίοδο».

Τέλος, υποστήριξε ότι ο συνεργατισμός «είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών και ειδικά των βιοκαλλιεργητών, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις αγορές και να έχουν μέλλον».