Αδέσποτα άλογα τρώνε από τα σκουπίδια στον Κορυδαλλό

Αδέσποτα άλογα τρώνε από τα σκουπίδια στον Κορυδαλλό

Στους ιδιώτες φαίνεται να μεταθέτει το πρόβλημα, που έχει προκύψει με τα 4 αδέσποτα άλογα, που ζουν τα τελευταία 3 χρόνια στον λόφο του Σχιστού, ο δήμος Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια τα άλογα αυτά ζουν ελεύθερα – όχι σε κάποια φάρμα ή ένα λιβάδι – στο …Σχιστό. Στην τροφή τους συμβάλλουν φιλόζωοι και ιδιώτες, οι οποίοι τα ταΐζουν με ψωμιά, μήλα, καρότα. Η ανάγκη ωστόσο για ανεύρεση περισσότερης τροφής  οδήγησε τα αδέσποτα άλογα μέχρι την… πλατεία Κορυδαλλού και συγκεκριμένα στα σκουπίδια και τους κάδους, που υπάρχουν σε αφθονία.

Η κάθοδός τους όμως, στην πλατεία και η περιφορά τους στους δρόμους της πόλης, εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για πρόκληση ατυχήματος σε διερχόμενους οδηγούς της περιοχής. Σήμερα Τετάρτη 24 Αυγούστου στην περιοχή εμφανίστηκαν ιδιώτες με ένα τρέιλερ, οι οποίοι κατάφεραν και έπιασαν το ένα απ’ αυτά, το οποίο – όπως λέγεται –  οδηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ, εκεί που οι Δήμοι μαζεύουν τα αδέσποτα.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, δηλώνει αδυναμία στο να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις για να συλλεχθούν τα αδέσποτα άλογα και να υιοθετηθούν, επειδή ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί ένα σημαντικό κόστος. «Αυτά τα ζώα δεν έχουν φορέσει ποτέ καπίστρι, δεν τα έχει πιάσει άνθρωπος. Εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να συνεννοηθούμε με τον Δήμο και να καταθέσουμε μία μελέτη. Αυτό όμως κοστίζει», λέει στο ypaithros.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Χελιώτης. Όπως μας επισημαίνει, μέχρι στιγμής επίσημη απάντηση από τον Δήμο Κορυδαλλού δεν έχουν: «Ο Δήμος επιλέγει την οδό του να μην πληρώσει, γιατί δεν έχει χρήματα, και συγχρόνως δεν έχει και συγκεκριμένες προτάσεις. Προσπαθεί να βρει ιδιώτες, που θα του τα μαζέψουν και θα τα υιοθετήσουν».

Για το ίδιο θέμα η Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνοτροφίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έγγραφό της ζητά από τον Δήμο Κορυδαλλού να μεριμνήσει για την περισυλλογή τους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «επειδή η προστασία των αλόγων διέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, θα πρέπει τα παραπάνω ζώα να συλλεχθούν και να υιοθετηθούν, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα για την περισυλλογή τους και εφόσον επιθυμείτε να αξιολογήσετε την πρόταση του Συλλόγου Προστασίας των Ιπποειδών που σας υποβλήθηκε εγγράφως στις 20/7/2016».

Ανθή Γεωργίου