Σε αδιέξοδο η καλλιέργεια αχλαδιού στην Αργολίδα

Εγκλωβισμένοι σε δυσάρεστες καταστάσεις βρίσκονται οι παραγωγοί αχλαδιού στην περιοχή της Δήμαινας, που είδαν τις τιμές αυτήν τη χρονιά να παίρνουν τον κατήφορο και να μην καλύπτουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας.

Τόσο οι βιολογικές καλλιέργειες, όσο και οι συμβατικές, ξεκίνησαν θετικά, αλλά στο «δεύτερο χέρι» ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Ο γεωπόνος Τάσος Μπινιάρης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς, εξηγεί: «Πήγαμε σε μία περίοδο με αυξημένο κόστος καλλιέργειας, αφού από το κόστος εργασίας μέχρι και το κόστος στα καύσιμα μετρήσαμε άνοδο».

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «για τα συμβατικά αχλάδια, η καλύτερη τιμή που υπήρξε ήταν τα 55 λεπτά στο πρώτο χέρι, αλλά στο δεύτερο χέρι οι έμποροι έδωσαν από 25 έως 30 λεπτά. Όταν το κόστος καλλιέργειας φτάνει τα 41 λεπτά, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο έχουν κατρακυλήσει οι τιμές. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ήταν σε κανονικά επίπεδα».

Για τα βιολογικά, εξηγεί ότι «είχαμε μία μείωση της παραγωγής κατά 30% περίπου και η τιμή άρχισε στα 90 λεπτά, ενώ στη συνέχεια έπεσε στα 60 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έμποροι δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δεύτερο χέρι. Η μείωση της τιμής αφορά και τα βιολογικά και τα συμβατικά αχλάδια».

Σχετικά με τη μείωση της ζήτησης και τα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους τα βιολογικά αχλάδια, ο κ. Μπινιάρης επισημαίνει ότι «υπάρχει μεγάλη προσφορά πλέον και από άλλες περιοχές και αυτό αλλάζει και τις απαιτήσεις των εμπόρων που βάζουν άλλες προδιαγραφές. Η αλλαγή των προδιαγραφών θα φέρει και νέα αύξηση στο κόστος καλλιέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τη δεδομένη στιγμή».