Σε θετική τροχιά η καλλιέργεια του μάνγκο στην περιφέρεια

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στην Κυπαρισσία στο πλαίσιο του προγράμματος «ΥΠΕΡ ΠΕΛ».
09/07/2024
3' διάβασμα
se-thetiki-trochia-i-kalliergeia-tou-mangko-stin-perifereia-325949

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την καλλιέργεια του μάνγκο που διοργάνωσαν, στην Κυπαρισσία, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – ΥΠΕΡ ΠΕΛ».

 

Πενταετές πρόγραμμα

«Μέσα από το πενταετές πρόγραμμα γίνεται η καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα και μακαντάμια», εξήγησε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος. «Το πρόγραμμα υλοποιείται στην περιοχή μας για τρίτη συνεχή χρονιά και εξελίσσεται καλά, αφού η καλλιέργεια του μάνγκο δείχνει ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε νερό. Αυτό είναι ένα δεδομένο σε σχέση με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών», πρόσθεσε.

Αναφερομένη στην πορεία της καλλιέργειας μάνγκο, η Δρ Θηρεσία – Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είδαμε καρπούς μάνγκο που είναι ακόμα άγουροι και θα έχουν ωριμάσει τον Αύγουστο. Η πενταετής διάρκεια του προγράμματος θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις καλλιέργειες που έχουμε βάλει. Αυτήν τη φορά, είδαμε ενδιαφέροντα στοιχεία στις τρεις περιοχές που μελετάμε (σ.σ. Λακωνία, Τριφυλία)».

Και συμπλήρωσε: «Η καλλιέργεια επηρεάστηκε από τις κλιματολογικές συνθήκες στη Λακωνία, ενώ στην Τριφυλία είχαμε πολύ εντυπωσιακές εξελίξεις με την καλλιέργεια του αβοκάντο. Η εικόνα που έχουμε γενικά είναι θετική. Καταγράψαμε τα αποτελέσματα και προχωράμε για να δούμε πώς θα εξελιχθούν».

 

Προοπτική

Σχετικά με την προοπτική των υποτροπικών που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο, η Δρ Θηρεσία – Τερέζα Τζατζάνη υπογράμμισε ότι «με βάση την παγκόσμια ζήτηση, το αβοκάντο καλλιεργείται με επιτυχία. Από τη στιγμή που αυξάνεται η ζήτηση, οι παραγωγοί έχουν κίνητρο να το καλλιεργήσουν». Για το μάνγκο, η ίδια πρόσθεσε ότι είναι «ένα φρούτο περισσότερο αγαπητό στους τουρίστες παρά στους ντόπιους, αλλά κερδίζει σιγά-σιγά έδαφος γιατί, όταν το δοκιμάσει κάποιος όπως πρέπει, δηλαδή σαν ένα ώριμο φρούτο με όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τότε σίγουρα ικανοποιεί τον καταναλωτή».

Σε ό,τι αφορά την εικόνα της καλλιέργειας του μάνγκο, η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανέφερε ότι «εάν περάσει και ο επόμενος χειμώνας θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Με δεδομένο ότι αυτή η χρονιά πήγε πάρα πολύ καλά, περιμένουμε έναν ξηρό χειμώνα που θα βοηθήσει την καλλιέργεια να αναπτυχθεί, αφού στις μικρές της ηλικίες δεν θέλει βροχές».

Από την πλευρά του, ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι «ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για τα υποτροπικά φυτά και κάποιοι από αυτούς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην καλλιέργεια του αβοκάντο».