Δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ

larko-metaleia

Σε αδιέξοδο δείχνει να οδηγείται η ΛΑΡΚΟ, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεταλλεύματος της χώρας. Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας εντοπίζονται στη περιοχή της Φθιώτιδας στη Λάρυμνα, όπου εργάζονται πάνω από 1.200 άτομα. Οι περισσότεροι είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, δύο περιοχές για τις οποίες είναι σαφές ότι η εταιρεία αποτελεί τον οικονομικό στυλοβάτη. Ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων ασχολείται επίσης και με αγροτικές εργασίες, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία.

Όπως είναι γνωστό, η επιχείρηση είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην παραγωγή νικελίου. Στα 70 χρόνια λειτουργίας της, απέκτησε έναν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Αναποτελεσματικές επιχειρηματικές αποφάσεις, καθώς και η καθοδική τιμή που είχε το νικέλιο τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν την εταιρεία σε παρακμή και εκτόξευσαν τα χρέη της σε 280 εκατ. ευρώ περίπου. Η εταιρεία καταγράφει ζημιές και παράλληλα δημιουργεί νέες οφειλές προς τη ΔΕΗ, η οποία αποτελεί και έναν από τους βασικούς της μετόχους. Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, αναζητούνται λύσεις, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς να υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Ο ορυκτός πλούτος πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιείται

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κάζα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη. «Είναι δύσκολο το μέλλον της εταιρείας μας έτσι όπως δρομολογείται μέχρι σήμερα. Οι παθογένειες του παρελθόντος δημιουργούν προβλήματα λειτουργίας και ένα από αυτά είναι η χρηματοδότηση. Πολλοί παράγοντες, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η πολιτική μετάλλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά., δημιουργούν ένα αβέβαιο μέλλον. Είναι επίσης γνωστό ότι η εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια για παλαιότερες κρατικές ενισχύσεις που έλαβε για τη λειτουργία της. Εμείς ως εργαζόμενοι πιστεύουμε στον σημαντικό ρόλο της επιχείρησης και ζητάμε την εξεύρεση αυτών των κεφαλαίων για τη συνέχιση της λειτουργίας, κάτω από τον δημόσιο έλεγχο».

Τις απόψεις του σωματείου συμμερίζεται και η τοπική κοινωνία, εκτιμώντας ότι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος. Για τον λόγο αυτόν, καθιστά επιτακτική την ανάγκη διευθέτησης αυτού του σημαντικού ζητήματος, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τη χώρα γενικότερα.