Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα εργαστούμε με απαράμιλλη ταχύτητα»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα εργαστούμε με απαράμιλλη ταχύτητα»

«Δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε, ερχόμαστε για να χτίσουμε αυτά που θεωρούμε σωστά. Να εφαρμόσουμε την εντολή του ελληνικού λαού για πολιτική αλλαγή και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ταχύτητα στην υλοποίηση των επενδύσεων, για γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, γιατί επιδιώκουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης». Αυτό δήλωσε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του υπουργείου από το απερχόμενο Γιάννη Δραγασάκη.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει την πολυπόθητη ανάπτυξη, που θα αυξήσει το ΑΕΠ, θα γεννήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μπορέσει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό Ανάπτυξης, διαβεβαίωσε πως δεν απαξιώνει το έργο των προκατόχων του, αντιθέτως «πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες έτυχαν της συναίνεσης της ΝΔ στη Βουλή». Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι σε φάση ωρίμανσης θα εξεταστούν μία προς μία και σε αυτές που συμφωνεί η νέα πολιτική ηγεσία δεν θα τις σταματήσει. «Το αντίθετο, πολύ γρήγορα θα τις εξετάσουμε εντός των επόμενων ημερών και πολύ σύντομα θα αποφασίσουμε ποια από αυτά θα φέρουμε στη Βουλή ώστε, ει δυνατόν, σε αυτά που έχουμε σύμπτωση απόψεων όχι μόνο το φέρνουμε στη Βουλή αλλά και δημόσια θα το πω στη Βουλή ότι είναι προϊόν εργασίας της προηγούμενης εργασίας», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ό, τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, ο υπουργός είπε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πρώτη φάση και ότι η ευθύνη βαραίνει την παρούσα πολιτική ηγεσία και «η δουλειά ξεκινάει από σήμερα». Κλείνοντας δήλωσε ότι, όσον αφορά το υπουργείο του οποίου ηγείται, «θα εργαστούμε με απαράμιλλη ταχύτητα» και ότι «η χώρα δεν έχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο χρόνου. Οι πολίτες δεν θα δώσουν στην κυβέρνησή μας περίοδο χάριτος, δεν ζητούμε περίοδο χάριτος, θέλουμε να κριθούμε αυστηρά για τα αποτελέσματα που θα φέρει η πολιτική μας».

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρήστος Δήμας, είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, στόχος είναι να συνεργαστούμε». 

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε: «Θα διαψεύσουμε όσους περιμένουν διαχωρισμούς και διακρίσεις, θα δουλέψουμε με όλους μαζί και θα τιμήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε». «Επιδιώκουμε», είπε ο ίδιος, «τη μακροοικονομική σταθεροποίηση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, ενίσχυση της βιομηχανίας και μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα». 

Ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, σημείωσε: «Στόχος μας είναι το υπάρχον ΕΣΠΑ να απορροφηθεί και να γίνουν στοχευμένα οικονομικά προϊόντα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να χαραχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επόμενο ΕΣΠΑ».

Γιάννης Δραγασάκης: «Παραδίδω το υπουργείο σε πλήρη λειτουργία»

Απερχόμενος, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε: «σας παραδίδω το υπουργείο σε πλήρη λειτουργία». Έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν υπάρχουν λιμνάζουσες επενδύσεις, πέρα από λίγους φακέλους για τους οποίους διερευνάται η νομιμότητά τους. Δεν θα βρείτε έτοιμες και μαγικές λύσεις, θα βρείτε επεξεργασμένες πολιτικές. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και απαιτούν πολιτικές λύσεις». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, απευθυνόμενος στον διάδοχό του υπογράμμισε: «σας παραδίδω το υπουργείο εξοπλισμένο με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική».