Στον «αέρα» οι αιτήσεις των αγροτών για το ΟΣΔΕ 2022

✱ Μετωπική σύγκρουση ΓΕΩΤΕΕ με διοίκηση ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση των ΚΥΔ ✱ Να αποσυρθεί η πρόσκληση και να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση ζητά μέσω της «ΥΧ» ο Σπ. Μάμαλης

Σε θολό ορίζοντα αναμένεται και φέτος να ανοίξουν οι πύλες του ΟΣΔΕ, με περίπου 650.000 δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων να μη γνωρίζουν πού, πώς και πότε θα υποβάλουν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσής τους για το έτος 2022.

Κι αυτό, γιατί τις τελευταίες ημέρες, τα ΚΥΔ της χώρας έχουν μπει σε νέες περιπέτειες, μετά από την αιφνιδιαστική πρόσκληση που δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίησή τους στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ για τα έτη 2022-2027.

Η πρόσκληση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο, με τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), Σπύρο Μάμαλη, να ζητά μέσω της «ΥΧ» την απόσυρσή της. Σφοδρή είναι και η κριτική που ασκούν οκτώ μέλη του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, κατηγορώντας τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στοχεύει στη «συρρίκνωση του αριθμού των ΚΥΔ».

Από την πλευρά τους, τα ΚΥΔ καταγγέλλουν στην «ΥΧ» ότι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν πολλά θολά σημεία της πρόσκλησης και υποχρεώνονται να αναλάβουν επιπλέον κόστη για τη λειτουργία τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών γραφείων, ενώ πολλοί μελετητές αναρωτιούνται για ποιον λόγο ο Οργανισμός έχει θέσει ένα τόσο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι γεωτεχνικοί που χαρακτηρίζουν άδικη την όλη διαδικασία, καθώς, όπως λένε, με την πρόσκληση αυτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξομοιώνει ουσιαστικά τα ήδη πιστοποιημένα ΚΥΔ με τα νεοεισερχόμενα.

Και πώς επηρεάζουν τα παραπάνω τους αγρότες; Σύμφωνα με τους μελετητές, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται ιδιαίτερα χρονοβόρα, γεγονός που θα επηρεάσει -και άρα θα καθυστερήσει- την έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το έτος 2022.

Η πρόσκληση δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 7 το βράδυ της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2022 και κάποια στιγμή αναρτήθηκε και στον πίνακα ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρώτο σοκ, όπως μας εξηγεί διευθυντής ΚΥΔ της Θεσσαλίας, είναι ότι ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας έχει οριστεί η 4η Μαρτίου 2022.

Μόλις χθες, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, και μετά από το κύμα αντιδράσεων, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ. Μελάς, επανήλθε με εγκύκλιο, με την οποία και δίνονται οι πρώτες διευκρινίσεις στα πολλά ερωτήματα.

Γρίφος η εφαρμογή

«Έχουμε ελάχιστες ημέρες στη διάθεσή μας, αφενός για να συγκεντρώσουμε όλα τα δικαιολογητικά, αφετέρου για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες προσλήψεις που απαιτεί η πρόσκληση», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Και άντε, το καταφέρνουμε. Πού ακριβώς θα υποβάλουμε την αίτησή μας;».

Πράγματι, η πρόσκληση δεν διευκρινίζει ούτε σε ποια εφαρμογή, ούτε όμως και με ποιον τρόπο θα γίνεται η υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και του φακέλου υποψηφιότητας. «Οι φάκελοι υποψηφιότητας θα κατατίθενται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ έως τις 04/03/2022, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα και τον σχετικό κατάλογο (checklist) πληρότητας του φακέλου υποψηφιότητας» αναγράφεται συγκεκριμένα στην πρόσκληση.

Χρειάστηκε να περάσει μία εβδομάδα για να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι ότι η αίτηση υποβολής υποψηφιότητας προς πιστοποίηση θα υποβληθεί στο kyd.opekepe.gr!

Πάλι από την αρχή;

«Σχετικά με την πιστοποίησή μας ως υφιστάμενα ΚΥΔ, γιατί πρέπει να κάνουμε πάλι από την αρχή τη διαδικασία; Δηλαδή, σύνταξη και κατάθεση τεχνικού σχεδίου, αξιολόγηση, εξετάσεις, σεμινάρια κ.ά.;», αναρωτιέται γεωτεχνικός από τον Λούρο Πρέβεζας. Και προσθέτει: «Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να ισχύουν μόνο για τα νέα υποψήφια ΚΥΔ. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και το έργο θα καθυστερήσει».

Πράγματι, με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η πρόσκληση απευθύνεται χωρίς καμία εξαίρεση προς υποψήφια ΚΥΔ που θέλουν να πιστοποιηθούν για τη νέα προγραμματική περίοδο. Είτε δηλαδή είναι ήδη πιστοποιημένα, είτε δεν είναι. Η χθεσινή εγκύκλιος επιβεβαίωσε τα παραπάνω, διευκρινίζοντας ότι «η αίτηση για πιστοποίηση αφορά όλα τα ΚΥΔ, παλαιά και τυχόν νέα».

«Μας ζητάνε, δηλαδή, να παρακολουθήσουμε ξανά σεμινάρια και να αξιολογηθούμε μέσω πρακτικής εξέτασης», σημειώνει πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού στην Κρήτη. «Μάλιστα, απαιτούν να αξιολογηθούν δύο άτομα, ο υπεύθυνος και ο αναπληρωτής υπεύθυνος έργου. Εκτός του ότι υποτιμά όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε νόμιμα όλα αυτά χρόνια, είναι και φοβερά χρονοβόρο. Δηλαδή, πότε θα ανοίξει το σύστημα;», αναρωτιέται.

Επιπλέον κόστος

Σύμφωνα με την πρόσκληση, το ΚΥΔ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «να είναι τουλάχιστον 40 τ.μ. και το κάθε υποκατάστημα τουλάχιστον 20 τ.μ.» και «στην προτεινόμενη ομάδα έργου του ΚΥΔ θα πρέπει να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τουλάχιστον ένας ΠΕ/ΤΕ Γεωπόνος-Δασολόγος, πλήρους απασχόλησης και ένας ΠΕ/ΤΕ με εξειδίκευση στα Γεωχωρικά Δεδομένα, πλήρους απασχόλησης.

Επίσης, ένας ΠΕ/ΤΕ Τεχνικός Πληροφοριακών Συστημάτων και ένας Υπεύθυνος Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων (Data Protection Officer, DPO) με σύμβαση πλήρους ή μερικής απασχόλησης ή εξωτερικής συνεργασίας. Στην περίπτωση του υποκαταστήματος, θα πρέπει να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τουλάχιστον ένας ΠΕ/ΤΕ Γεωπόνος-Δασολόγος, πλήρους απασχόλησης και ένας ΠΕ/ΤΕ με εξειδίκευση στα Γεωχωρικά Δεδομένα, καθ’ όλη τη διάρκεια υποβολής της αίτησης».

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εξωτερικό συνεργάτη και όλα πήγαιναν ρολόι», σημειώνουν χαρακτηριστικά. «Γιατί τώρα επιβάλλονται και υποκατάστημα και μόνιμο προσωπικό; Τι θα γίνει με ένα ΚΥΔ με μικρό αριθμό αιτήσεων;», διερωτώνται. Το τελευταίο απασχολεί μεγάλη μερίδα μικρών γραφείων κυρίως σε νησιά, καθώς, όπως εξηγούν οι μελετητές, η αύξηση του κόστους θα τούς οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο, ενώ προειδοποιούν ότι με τον τρόπο αυτόν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την επιβίωση μόνο των μεγάλων, ισχυρών γραφείων, και τη συνένωση των υπολοίπων.

Τα ερωτήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Μερικά μόνο από τα δεκάδες ερωτήματα που τίθενται αυτές τις ημέρες είναι τα εξής:

«Ζητάνε ΠΕ/ΤΕ με εξειδίκευση στα Γεωχωρικά Δεδομένα. Τοπογράφος ή Πολιτικός Μηχανικός καλύπτει τελικά τη θέση;».

«Εάν o ειδικός στα Γεωχωρικά Δεδομένα έχει συνεργασία με το ΚΥΔ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά είναι εξωτερικός συνεργάτης και όχι υπάλληλος, δεν γίνεται δηλαδή δεκτός;».

«Σε ένα ΚΥΔ που απασχολεί μικρό αριθμό εργαζομένων, επιτρέπεται να εξυπηρετούνται από τον ίδιο άνθρωπο κάποιοι από τους παραπάνω ρόλους, και αν ναι, ποιοι;».

«Τι ακριβώς είναι ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων (Data Protection Officer, DPO), δηλαδή τι πτυχίο ή κατάρτιση πρέπει να έχει; Δεν μας έχει ζητηθεί ξανά αυτό».

Σχετικές απαντήσεις δόθηκαν χθες, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

Απαιτούνται οπωσδήποτε δύο υπάλληλοι, ένας ΠΕ/ΤΕ Γεωπόνος/Δασολόγος και ένας ΠΕ/ΤΕ με εξειδίκευση στα Γεωχωρικά Δεδομένα, ο οποίος μπορεί να είναι τοπογράφος, μηχανικός, αρχιτέκτων, γεωπόνος ΠΕ/ΤΕ, δασολόγος, γεωπληροφορικής, γεωγραφίας κ.λπ., και εξηγεί πώς αποδεικνύεται η ειδίκευση στα γεωχωρικά.

Όσον αφορά την απαίτηση Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO), μπορεί να οριστεί ένας εκ των στελεχών του ΚΥΔ, ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί και να ενημερωθεί για τις υποχρεώσεις του στον ιστότοπο www.dpa.gr, ώστε να ενεργεί σχετικά εάν προκύψει περιστατικό ασφάλειας.

Λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών μετακίνησης και πρόσβασης των παραγωγών στις έδρες των ΚΥΔ που δραστηριοποιούνται στα νησιά της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων, των Σποράδων, του Βόρειου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν κινητά συνεργεία για να παραλάβουν τις αιτήσεις των παραγωγών, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι παραγωγοί κάτοικοι των μικρών νησιών, στα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022