Στον αέρα η συμφωνία προστασίας της φέτας στην Αυστραλία μετά την κρίση των γαλλικών υποβρυχίων

Την πεποίθηση ότι η διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Αυστραλίας και Γαλλίας, με φόντο την ακύρωση της προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα επηρεάσει τις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-Αυστραλίας εξέφρασε ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Νταν Τέχαν.

Ωστόσο, δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ότι οι ενέργειες της Αυστραλίας είναι πιθανό να αντικατοπτριστούν στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, την τύχη των συζητήσεων για την προστασία της ελληνικής φέτας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Αυστραλία ακύρωσε την παραγγελία ενός στόλου συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία με την αιτιολογία ότι θα κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας ασφάλειας, ονόματι AUKUS, που συνάφθηκε με τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη κίνηση εξόργισε τη Γαλλία, η οποία ανακάλεσε άμεσα τους πρέσβεις της τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από την Καμπέρα.

Αποσκοπώντας στην εκτόνωση της έντασης, ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου τοποθετήθηκε μέσω του Sky News Australia, δηλώνοντας «ιδιαίτερα πρόθυμος» να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του, όταν θα βρίσκεται στο Παρίσι τον Οκτώβριο. Εξέφρασε, δε, την πίστη ότι δεν αλλάζει κάτι, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Αυτή την αισιοδοξία δεν φαίνεται να ενστερνίζεται ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπόριο, Μπερντ Λάνγκε. Παρότι, όπως δήλωσε, εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ολοκληρωθούν, η απροσδόκητη τροπή των πραγμάτων στις διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας-Αυστραλίας τις καθιστά «πολύ πιο περίπλοκες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπον, ο οποίος δήλωσε στο κανάλι France 24 ότι δεν δύναται να δει πώς μπορεί να εμπιστευτεί τώρα την Αυστραλία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχουν ήδη σημαντικά «αγκάθια» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, όπως η απαίτηση της ΕΕ να ενσωματωθούν στόχοι για την κλιματική αλλαγή και η προστασία της ονομασίας τροφίμων όπως η φέτα, αλλά και η επιθυμία της Αυστραλίας να υποδεχθεί η ΕΕ περισσότερο από το βόειο και το αρνίσιο κρέας της.

Ο Λάνγκε τόνισε ότι η προθυμία των χωρών της ΕΕ να συμβιβαστούν είναι πλέον πιθανό να είναι «αρκετά περιορισμένη», ιδιαίτερα για τη Γαλλία και κυρίως στο πεδίο του αγροτικού τομέα. Όπως είπε, με τα τωρινά δεδομένα, μια μελλοντική συμφωνία ενδέχεται να περιέχει περισσότερες κυρώσεις για μη συμμόρφωση.

Ο επόμενος γύρος εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας έχει προγραμματιστεί για τις 12 Οκτωβρίου.