Στη μάχη των πυρκαγιών και οι αερολέσχες

Περισσότεροι από 150 πιλότοι σε όλη τη χώρα θα συνδράμουν στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πυροπροστασίας

Οι αερολέσχες ενισχύουν το μέτωπο κατά των πυρκαγιών

Στη μάχη κατά των πυρκαγιών ρίχνονται περίπου 35 μικρά αεροσκάφη της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, τα οποία θα πραγματοποιούν από την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο εναέριους ελέγχους σε όλη τη χώρα. Οι εναέριες περιπολίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΓΕΑ και Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας για την πυροπροστασία (την Τρίτη 5/7).

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αντώνης Παπαδόπουλος, στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχουν περισσότεροι από 150 πιλότοι σε όλη την Ελλάδα. «Θα ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα για να γνωρίζουμε ποιοι πιλότοι θα είναι διαθέσιμοι ανά εβδομάδα, άσχετα αν θα πετάξουμε ή όχι, για να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι», σημειώνει. Ο λόγος είναι ότι οι πιλότοι-μέλη της Ομοσπονδίας δεν έχουν ως κύρια απασχόλησή τους τον χειρισμό αεροσκάφους και στο πλαίσιο αυτό θα ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα με βάρδιες σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, οι δυνατότητες κατάρτισης σχεδίων πτήσεων, που θα γίνονται σε συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλού κινδύνου, θα μπορούν να καλύψουν όλη την επικράτεια. Στόχος είναι να καλυφθούν όλες οι περιοχές, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, για να προλαμβάνονται αρκετές πυρκαγιές. Η διαδικασία θα έχει ως εξής: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη εναέριας επιτήρησης, θα στέλνει εντολή στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία με τη σειρά της θα στέλνει σήμα στην Ομοσπονδία, για τον τόπο, τη διαδρομή και τη διάρκεια της πτήσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι αερολέσχες συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Όπως υπενθυμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «συμμετείχαμε τρεις χρονιές, από το 1998 έως το 2001 σε εναέριες επιτηρήσεις, αλλά υπό άλλο καθεστώς. Στη συνέχεια, όμως, το έργο ανέλαβε η Πολεμική Αεροπορία. Όμως, το κόστος είναι δυσβάσταχτο πλέον με την οικονομική κρίση».

Χαρακτηριστικά είναι τα ποσά που αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος. «Μια ώρα πτήσης ενός C-130, προκειμένου να κάνει περιπολία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κοστίζει όσο περίπου 500 πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Γενικής Αεροπορίας», τόνισε την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας. «Αν κανείς υπολογίσει ότι το κόστος πτήσης ενός C-130 είναι περίπου 15.000 ευρώ, ενώ ενός ελαφρού αεροσκάφους –αν κανείς υπολογίσει όχι μόνο τα καύσιμα, αλλά και το πραγματικό κόστος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η ασφάλιση και η συντήρηση– είναι περίπου 100 ευρώ και ενός ελικοπτέρου περίπου 200 ευρώ».

Το υπουργείο θα καλύπτει το κόστος για τα καύσιμα των μικρών αεροσκαφών, «τα υπόλοιπα είναι προσφορά της Ομοσπονδίας προς την πολιτεία», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

  • Γεωργία Μπόχτη