Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν το φασόλι Καστοριάς

Την κλιματική αλλαγή εντοπίζουν ως «ένοχο» για τον παρατεταμένο καύσωνα που έχει φέρει την παραγωγή φασολιού στο «μη παρέκει» οι αγρότες στην Καστοριά. «Δεν μπορούμε να την αποφύγουμε και, λόγω των εξαντλητικών θερμοκρασιών που παρατηρούνται, η παραγωγή έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια», επισημαίνει σε επικοινωνία με την «ΥΧ» ο Σωτήρης Μπουτσιάδης, φασολοπαραγωγός στην περιοχή. «Φανταστείτε ότι σήμερα η καλλιέργεια φασολιού έχει ελαττωθεί κατά 6.000 στρέμματα», εξηγεί.
Όμως και ο Μπάμπης Εφραιμίδης, γεωπόνος στην εταιρεία arosis, τονίζει ότι οι συνθήκες είναι οδυνηρές στην περιοχή, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες δεν λένε να υποχωρήσουν και «πολιορκούν» στενά την καλλιέργεια του φασολιού για την οποία είναι διάσημη η Καστοριά.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Εφραιμίδης συστήνει υπομονή, αφού, όπως λέει στην «ΥΧ», «είναι νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί η κατάσταση. Θα πρέπει να περιμένουμε να υποχωρήσει το κύμα καύσωνα, ενδεχομένως από την επόμενη εβδομάδα, και αμέσως μετά να κάνουμε αξιολόγηση. Τότε, θα έχουμε πιο αντιπροσωπευτική και ξεκάθαρη εικόνα για τα πράγματα». Πάντως, συμφωνεί ότι πρόκειται για φαινόμενο που έχει επηρεάσει καθολικά τις εκμεταλλεύσεις φασολιού στην περιοχή.
«Μιλάμε για μια γενικευμένη κατάσταση. Ευτυχώς, στα 800-900 μέτρα υψόμετρο, το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο», παρατηρεί. Με την καλλιεργητική περίοδο, ωστόσο, στο μέσο της, τα σαραντάρια που πιάνει ο υδράργυρος προλογίζουν χαμηλές αποδόσεις.
«Είναι ίσως η χειρότερη χρονιά που βιώνουμε», σημειώνει ο κ. Μπουτσιάδης, αναφέροντας ότι αυτήν τη στιγμή τα χωράφια του δίνουν 5 κιλά/στρέμμα, εκεί που, υπό κανονικές συνθήκες, η παραγωγή θα ήταν 300 κιλά/στρέμμα.
«Το φασόλι ευδοκιμεί στους 32 με 34 βαθμούς το πολύ, οπότε μπορείτε να καταλάβετε πόσο καταστροφικές είναι οι θερμοκρασίες που αντιμετωπίζουμε», εξηγεί, για να συνεχίσει, λέγοντας πως «σε μια βέργα φασόλι που φτάνει τα 2,5 μέτρα, μέχρι το 1,5 μέτρο δεν έχει καθόλου καρπό αυτή την εποχή».
«Η καλλιέργεια φασολιού, ειδικά σε αυτήν τη φάση που βρίσκεται, που “δένει” το φασόλι, υποφέρει από τον καύσωνα», μας λέει και ο κ. Εφραιμίδης και προσθέτει ότι «ο μικρός λοβός των φυτών αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται και ανθόπτωση και καρπόπτωση». Για την εκτεταμένη ανθόπτωση κάνει λόγο και ο κ. Μπουτσιάδης, ο οποίος συναινεί ότι ναι μεν οι αποζημιώσεις από την πολιτεία δεν αποτελούν βιώσιμη λύση, αλλά, από την άλλη, «μας βοηθούν να καλύψουμε τη σπορά της επόμενης χρονιάς».
Όσο για το μέλλον, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, οι παραγωγοί προβλέπουν ότι θα τρώμε ελληνοποιημένα φασόλια από τρίτες χώρες, που δεν χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. «Δεν είναι πρόβλημα μόνο των φασολοπαραγωγών, αλλά και όλων μας», τονίζουν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.