Αφγανιστάν: Μετά τους Ταλιμπάν, αντιμέτωπο και με την επιδεινούμενη ξηρασία

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και η άνοδος των Ταλιμπάν δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος που ταλανίζει τους κατοίκους της ασιατικής χώρας, καθώς απειλούνται και από τη μακροχρόνια ξηρασία. Πριν από μερικές μέρες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ζήτησε την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν, καθώς η χώρα εξακολουθεί να πλήττεται σκληρά από μια συνεχώς επιδεινούμενη ξηρασία που απειλεί τα μέσα διαβίωσης περισσότερων από 7 εκατομμυρίων ανθρώπων που βασίζονται στη γεωργία ακι την κτηνοτροφία.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται ήδη μεταξύ των 14 εκατομμυρίων -ένας στους τρεις Αφγανούς- που υποφέρουν από έντονη επισιτιστική ανασφάλεια και χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι αγρότες δεν πρέπει να ξεχαστούν στη σημερινή ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO, QU Dongyu. «Η επείγουσα στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας και της επιδεινούμενης κατάστασης στις τεράστιες αγροτικές περιοχές του Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Ο συνδυασμός της έντονης ξηρασίας, των οικονομικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την COVID-19 και του εκτεταμένου εκτοπισμού που έφεραν οι συγκρούσεις μετά από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις αγροτικές κοινότητες του Αφγανιστάν. Το χτύπημα είναι βαρύ, κυρίως για τους αγρότες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας. «Η παραγωγή τροφίμων και τα αγροτικά μέσα διαβίωσης βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση», σύμφωνα με τον FAO.