Αφιέρωμα στον Συνεταιρισμό Ζαγοράς και τα μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ σε εκπομπή της ΕΡΤ2

Σάββατο 25 Μαρτίου η προβολή από την κρατική συχνότητα

Αφιέρωμα στον Συνεταιρισμό Ζαγοράς και τα μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ σε εκπομπή της ΕΡΤ2

Την τιμητική του θα έχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου στη σειρά ντοκιμαντέρ «Τοπικές Κουζίνες» της ΕΡΤ2. H σειρά ντοκιμαντέρ ταξιδιωτικού και γαστρονομικού περιεχομένου ταξιδεύει στη Ζαγορά Πηλίου για να επισκεφθεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό που έκανε διάσημα τα μήλα της περιοχής. Η εκπομπή θα προβληθεί αυτό το Σάββατο, 25/03, στις 18:30.

Οι δημιουργοί της σειράς ντοκιμαντέρ «Τοπικές Κουζίνες» προσεγγίζουν γενικότερα τα μοναδικά προϊόντα και τον χαμένο πλούτο μιας χώρας γκουρμέ, όπου η γεωγραφία και το μικροκλίμα δίνουν άλλη γεύση στο ίδιο προϊόν, ακόμη και σε δύο διπλανά χωριά. Αγγίζουν από κοντά και μεταφέρουν στο σπίτι του τηλεθεατή την πραγματικότητα του χωριού, του αγρότη, του παλιού και του νέου παραγωγού. Πρωταγωνιστές αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ είναι οι παραγωγοί, οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίοι μέσα από την καθημερινότητά τους ξετυλίγουν τις άγνωστες λεπτομέρειες για τα προϊόντα που απευθύνονται στους τελικούς αποδέκτες της πόλης. Η κάμερα τούς ακολουθεί στο χωράφι, στους δύσκολους και εύκολους καιρούς, στο σπίτι, στη μεταποίηση, στην ώρα της σχόλης, στο μάζεμα, στην πορεία για τα ράφια των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Ακολουθώντας το χρόνο και το λόγο τους, οι συντελεστές της εκπομπής έζησαν τη καθημερινότητα τους, τις χαρές και τις αγωνίες όλων αφτιασίδωτες, γεύθηκαν το καθημερινό και γιορτινό φαγητό της περιοχής ταξίδεψαν στην ιστορία της παραγωγής, μπήκαν στη θέση των παραγωγών, δίνοντας απαντήσεις στην προοπτική μιας αποκέντρωσης που τόσο είναι στη μόδα: «θα μπορούσα, άραγε, εγώ;».

Τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του συνεταιρισμού, με τα μήλα που πρώτα κατοχύρωσαν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στην Ευρώπη, αποτέλεσαν το κίνητρο για να προβληθεί ξανά η Ζαγορά και η ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου. Συγκεκριμένα στη Ζαγορά, η εκπομπή παρακολουθεί τη ζωή μιας αγροτικής οικογένειας και συμμετέχει σε όλες τις καθημερινές αγροτικές εργασίες και κοινωνικές συναναστροφές της. Παράλληλα μέσω της ματιάς ενός Ζαγοριανού ερευνητή της τοπικής ιστορίας γίνεται ένα παιχνίδισμα με τους βασικούς σταθμούς και κόμβους της ιστορίας του τόπου (Ελληνομουσείο, Ζαγοριανά Καράβια, Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ιστορία του μήλου και άλλους χώρους) με την κάμερα να καταγράφει εικόνα, λόγο και αρχειακό υλικό.

Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού συστήνουν τη ζωή του αγρού, μαζί και την ιστορία, τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας, τη γεύση των προϊόντων μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.

Ο συνολικός κύκλος της εκπομπής αναφέρεται σε δώδεκα ταξίδια, 12 προσωπικές ιστορίες, 12 οικογένειες, 12 γεύσεις, 12 μοναδικότητες, 12 διαφορετικότητες, 12 μοναδικά προϊόντα. Τα μήλα της Ζαγοράς, τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, τα σύκα της Κύμης, τα βουβάλια της Κερκίνης, το αβγοτάραχο του Μεσολογγίου, τα τυριά της Νάξου, τα πορτοκάλια της Λακωνίας, το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, η αγκινάρα Αργολίδας, τα φασόλια Πρεσπών και το γριβάδι τους, τα κάστανα της Καστανίτσας.