Λαυρέντης Χάρτµαν Καρανίκας: Άφησε την Ολλανδία για να επενδύσει στα ελληνικά αµπέλια

Μια οικογενειακή επιχείρηση που εξάγει ποιοτικά κρασιά σε κάθε άκρη του πλανήτη

karanikas-oinopoios

«Πριν ξεκινήσει κανείς την ασχολία του µε αυτόν τον αµπελοοινικό τοµέα, καλό είναι να έχει εκπαιδευτεί, ώστε να δώσει στο προϊόν όλα τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, τόσο σε θέµα ποιότητας,
όσο και προώθησης»

ΟΕλληνοολλανδός Λαυρέντης Χάρτµαν Καρανίκας αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όχι για λόγους… νοσταλγίας, αλλά για λόγους ποιοτικούς, καθώς το κλίµα ήταν το ιδανικό για εκείνον προκειµένου να επενδύσει στον αµπελοοινικό τοµέα και να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας. Πριν από 12 χρόνια, µετά από αναζήτηση σε όλη την Ευρώπη, επέλεξε το Αµύνταιο Φλώρινας για να ξεκινήσει την αγροτική του δραστηριότητα και τη φύτευση αµπελιών.

«Το 2006 ήταν η χρονιά που ήρθαµε από την Ολλανδία στο Αµύνταιο. Αγοράσαµε κάποια παλιά αµπέλια 100 χρονών και ξεκινήσαµε τη φύτευση. Το 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το οινοποιείο µας, ενώ το 2011 αρχίσαµε και την παραγωγή αφρώδων οίνων. Σήµερα, διαθέτουµε 100 στρέµµατα µε ποικιλίες όπως Ξινόµαυρο, Ασύρτικο και Ληµνιώνα», αναφέρει στην «ΥΧ». Η Ελλάδα, για τον Λαυρέντη και τη γυναίκα του, Αννέτε Βαν Κάµπεν, δεν ήταν η πρώτη τους επιλογή, όταν έψαχναν ένα µέρος για να ξεκινήσουν τη δική τους παραγωγή κρασιών.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «το 2000 ξεκινήσαµε να ψάχνουµε αµπέλια σε χώρες όπως η Γερµανία, η Αυστρία και η Ελβετία, όταν κατά τύχη το 2006 βρήκαµε στη Φλώρινα αυτά τα παλιά αµπέλια, που συνδύαζαν τις ιδανικές συνθήκες και το ιδανικό κλίµα για να δηµιουργήσει κανείς κρασιά υψηλής ποιότητας, το οποίο ήταν ο στόχος µας».

Η ζωή στην Ολλανδία

Το κρασί βρισκόταν πάντα στη ζωή του Λαυρέντη, ακόµα και όταν η επαγγελµατική του δραστηριότητα στην Ολλανδία ήταν διαφορετική. «Δούλευα ως εκδότης και ασχολούµουν µε το κρασί µέσω της γευσιγνωσίας.

Η Αννέτε Βαν Κάµπεν µε τον γιo της, Joris
Η Αννέτε Βαν Κάµπεν µε τον γιo της, Joris

Η γυναίκα µου µεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια, µε αποτέλεσµα να έχει τη βιωµατική εµπειρία του τοµέα.

Η αγάπη µας για το κρασί ήταν η αφορµή για να αλλάξουµε τη ζωή µας». Αυτό που τονίζει, όµως, ο Ελληνοολλανδός αγρότης είναι πως «πριν ξεκινήσει κανείς την ασχολία του µε αυτόν τον τοµέα, καλό είναι να έχει εκπαιδευτεί, ώστε να δώσει στο προϊόν όλα τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, τόσο σε θέµα ποιότητας, όσο και σε θέµα προώθησης».

Τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του, εκπαιδεύτηκαν επί σειρά ετών ως αµπελουργοί, οινολόγοι και οινοποιοί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Πριν αρχίσουµε την αναζήτηση των αµπελιών, σπούδασα Οινολογία και Οινοπαραγωγή στο Πανεπιστήµιο Davis της Καλιφόρνια, καθώς το βήµα που επρόκειτο να κάνουµε ήταν ένα ρίσκο το οποίο δεν µπορούσαµε να πάρουµε χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις».

Προώθηση κρασιών

Τα αφρώδη κρασιά του κτήµατος Καρανίκα κυκλοφορούν µε την οµώνυµη ετικέτα σε µεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Αγγλία αλλά και στην Ελλάδα, σε εστιατόρια και επιλεγµένα µαγαζιά.
Ο Λαυρέντης τονίζει πως αιτία για τις παραπάνω συνεργασίες είναι η ποιότητα των κρασιών τους, τα οποία «δεν διορθώνουµε µε χηµικά µέσα, δεν αυξάνουµε ή µειώνουµε την οξύτητα, τον όγκο ή το χρώµα. Οι ιδανικές συνθήκες των αµπελιών µάς βοηθούν ώστε να µην παρεµβαίνουµε στην ποιότητα». Η έλλειψη γνώσης και εκπαίδευσης, τόσο για θέµατα καλλιέργειας, όσο και εξωστρέφειας, αποτελεί για τον Λαυρέντη τη βασική παθογένεια του αµπελοοινικού τοµέα της Ελλάδας. «Πρέπει να γνωρίζουµε τι προϊόν παράγουν οι ξένοι και πώς µπορούµε να προωθήσουµε το δικό µας στις αγορές. Δεν φτάνει απλώς να λέµε ότι παράγουµε τα καλύτερα κρασιά, πρέπει να το αποδεικνύουµε κιόλας», τονίζει και µας ενηµερώνει πως, χάρη στις σπουδές του, βοηθά νέες ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις του κλάδου, δίνοντας συµβουλές για να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους και να προσεγγίσουν ξένες αγορές.

Επόµενα σχέδια

Η επένδυση στην ποιότητα παραµένει στους πρώτους στόχους της οικογένειας Καρανίκα, µαζί µε την εκπαίδευση της νεότερης γενιάς, του γιου τους, δηλαδή, Joris. «Ο γιος µας είναι ακόµα 11 χρονών, οπότε έχουµε 20 χρόνια ακόµα µπροστά µας για να χτίσουµε µια εταιρεία που, αν θέλει κάποια στιγµή, µπορεί να την πάρει και η οποία θα είναι ανεξάρτητη από το όνοµα το δικό µου και της γυναίκας µου, ώστε να µπορεί να τη διαχειριστεί µόνος του».

 

 

Αν πιστεύετε ότι ταιριάζετε στην περιγραφή του αγρότη όπως αναδεικνύεται μέσα από τη σελίδα “Σύγχρονος Αγρότης”, στείλτε μας μια περιγραφή της αγροτικής σας δραστηριότητας στο email [email protected] ώστε να την αναδείξουμε.