Η αφρικανική πανώλη αναμένεται να πλήξει το 25% των χοίρων

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Περίπου ένας στους τέσσερις χοίρους του πλανήτη αναμένεται να πεθάνει από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ASF), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων. Η ασθένεια έχει σαρώσει περισσότερες από 50 χώρες, σκοτώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια χοίρων.

«Δεν νομίζω ότι το είδος θα χαθεί, αλλά είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους χοίρους που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο Mark Schipp, αντιπρόεδρος του Οργανισμού. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας δήλωσε ότι ο πληθυσμός των χοίρων της χώρας τον Σεπτέμβριο μειώθηκε περισσότερο από 40% σε σχέση με το περασμένο έτος, εξαιτίας της νόσου.

Η ΑΠΧ έχει εξοντώσει τους πληθυσμούς τους στην Ασία, επιφέροντας παράλληλα ζημιές και σε άλλους τομείς, όπως στις αγορές των ζωοτροφών (καλαμπόκι και σόγια). «Αντιμετωπίζουμε πραγματικά μια απειλή που είναι παγκόσμια», δήλωσε ο κ. Έλιοτ, γενικός διευθυντής του Οργανισμού. Η εξάπλωση της ασθένειας οδήγησε τους αναλυτές της Rabobank να προβλέψουν έλλειμμα στην παγκόσμια προσφορά κρέατος, παρά τις προσδοκίες μιας μικρής αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής βοδινού και κοτόπουλου.