Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων: «Διζωνικό σύστημα» με αυξημένη επιτήρηση για διάστημα 40 ημερών χτίζει το υπουργείο

✱ Καθαρά τα πρώτα δείγματα
✱ Ικανοποιημένοι με τα μέτρα οι χοιροτρόφοι

Στην έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) αναφέρθηκαν ο υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης και η αρμόδια υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου.

Η ΚΥΑ φέρει τις υπογραφές τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΑΑΤ, ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και Ανάπτυξης και Επενδύσεων), δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22 Νοεμβρίου και ορίζει τη λήψη ειδικών αυξημένων μέτρων πρόληψης και ελέγχου της ζωονόσου στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ξάνθης και Δράμας, όπως πρώτη είχε δημοσιεύσει η «ΥΧ».

Αγριόχοιροι επικηρυγμένοι

Αυτά περιλαμβάνουν τη χωροθέτηση δύο υποπεριοχών στις παραπάνω ΠΕ, όπου για τη μεν πρώτη ισχύουν αυξημένα μέτρα επιτήρησης, δίωξης του αγριόχοιρου και απαγόρευσης οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας για διάστημα 40 ημερών από την τελευταία εμφάνιση κρούσματος στη γειτονική Βουλγαρία, ενώ για τη δεύτερη υποπεριοχή τα μέτρα, διάρκειας ενός έτους, είναι ηπιότερα.

Στην περίπτωση επανεμφάνισης κρούσματος το χρονικό διάστημα των 40 ημερών ανανεώνεται, ανέφερε η κα Αραμπατζή, υπογραμμίζοντας ότι τα 12 δείγματα που εξετάστηκαν μέχρι τώρα από το Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου προσκομίζονται όλα τα δείγματα που συλλέγονται, ήταν αρνητικά, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κρούσμα της ζωονόσου εντός των συνόρων. Σύμφωνα με την ίδια, το ΥΠΑΑΤ έχει από κοινού με το ΥΠΕΣ αποφασίσει την επιχορήγηση 100 ευρώ ανά θηρευμένο αγριόχοιρο ή ανά νεκρό ζώο που βρίσκεται από τα εγκεκριμένα συνεργεία δίωξης.

«Θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προστασίας της εγχώριας χοιροτροφίας, χωρίς να διαταράξουμε τις εμπορικές δυνατότητες του κλάδου», επεσήμανε ο κ. Βορίδης, αποσπώντας την ικανοποίηση του προέδρου της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννη Μπούρα, που παρευρέθηκε στην ενημέρωση.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός, οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η χώρα μας σχετικά με την αποτροπή εισόδου της ζωονόσου έχουν θετικό αντίκτυπο στην ΕΕ, η οποία και ενέκρινε την ένταξη συγκεκριμένων περιοχών της χώρας στο «Μέρος 1» των μέτρων που λαμβάνει για χώρες, οι οποίες γειτνιάζουν με άλλες που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σε αυτές περιλαμβάνονται τμήματα των ΠΕ Σερρών, Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας και Έβρου.

Ένα βήμα μπροστά

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ», ανέφερε ότι ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο στο ΥΠΑΑΤ, για την αντιμετώπιση ζωονόσων που εισέρχονται στη χώρα είτε από τον Έβρο και την Τουρκία, είτε από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Στόχος μας, από την ώρα που αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου, ήταν να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από τη συγκεκριμένη ζωονόσο και όχι να την κυνηγάμε εκ των υστέρων, όπως συνέβαινε αντίστοιχα στο παρελθόν», υπογράμμισε η κα Αραμπατζή, υπενθυμίζοντας ότι στόχος είναι η θωράκιση της ελληνικής χοιροτροφίας, που αριθμεί ένα ζωικό κεφάλαιο 450.000 χοίρων.