Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Ολοένα και μεγαλώνει η ανησυχία σε ΕΕ και Ελλάδα

Ολοένα και μεγαλώνει η ανησυχία σε ΕΕ και Ελλάδα για την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ), μετά από τα κρούσματα που σημειώθηκαν σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί σε Ρωσία, Κίνα και σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ δεν άργησε να εξαπλωθεί και στα δυτικά της ηπείρου, καθώς πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν μολυσμένοι αγριόχοιροι κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα του Βελγίου, σημείο όπου γειτνιάζει με Γαλλία, Λουξεμβούργο και Γερμανία. Οι αρχές της χώρας άμεσα απέκλεισαν μία περιοχή έκτασης σχεδόν 630.000 στρεμμάτων, σε μία προσπάθεια περιορισμού της νόσου.
Ανησυχία στην ΕΕ για τον εμπορικό αντίκτυπο
Έντονη είναι η ανησυχία και για τον οικονομικό και εμπορικό αντίκτυπο που έχει η πιθανή εξάπλωση της νόσου, η οποία ήδη έχει θέσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος σε κόκκινο συναγερμό. Τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στο Βέλγιο οδήγησαν σε αποκλεισμό των εισαγωγών βελγικού χοίρειου κρέατος σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη, ενώ παράλληλα τις «πόρτες» τους έκλεισαν Ολλανδοί και Γερμανοί μεταποιητές. Ήδη οι βελγικές τιμές κατέγραψαν μείωση της τάξης του 6,2% την περασμένη εβδομάδα, ενώ μείωση τιμών κατά 3,5% καταγράφηκε σε Ολλανδία και Γερμανία, όπου στη δεύτερη οι τιμές είχαν πτωτική πορεία και πριν το ξέσπασμα κρίσης της νόσου. «Είναι σημαντικό να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου, καθώς έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στις χώρες που γειτνιάζουν με αυτές που έχουν καταγεγραμμένα κρούσματα, αλλά και στο σύνολο της ευρωπαϊκής χοιροτροφίας και του εμπορίου» επεσήμανε ο Φιλ Χόγκαν, επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη ρουμάνικη πρωτεύουσα.
«Πρόκειται για ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας που προσβάλει τους χοίρους και τους αγριόχοιρους»
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται υπουργείο και κτηνιατρικές υπηρεσίες και στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας ενημερώσεις και εκδίδοντας συστάσεις, ώστε να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, με πρωτοστάτες τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, λόγω και των χερσαίων συνόρων με τη Βουλγαρία, όπου ήδη έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα από το τέλος Αυγούστου.
Διαβάστε ακόμη: Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη
«Πρόκειται για ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας που προσβάλει τους χοίρους και τους αγριόχοιρους», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην περιφέρεια ΑΜΘ, Αχιλλέας Σαχπατζίδης. Η νόσος δεν επιτρέπει μέτρα αντιμετώπισης από τη στιγμή της εμφάνισής της πλην της θανάτωσης, οπότε «λόγω του ότι πρόκειται για μία πολύ βιομηχανοποιημένη εκτροφή, το κόστος που υφίσταται ο εκτροφέας και η χώρα είναι πολύ μεγάλο», εξηγεί ο ίδιος. Το γεγονός ότι οι υπάρχουσες χοιροτροφικές μονάδες στην περιοχή είναι περιορισμένες, αλλά και το ότι στα σύνορα με τη Βουλγαρία διαβιούν κυρίως μουσουλμάνοι, που δεν καταναλώνουν χοιρινό κρέας, με συνέπεια να μην υπάρχουν οικόσιτοι χοίροι, αποτελούν τη θετική πλευρά του νομίσματος. Ωστόσο, αρνητική είναι η παρουσία πολλών κυνηγών αγριόχοιρου, που κατεβάζουν τα θηράματα στην ενδοχώρα. «Με την εμφάνιση του νοσήματος, οι κτηνιατρικές αρχές είχαν προτείνει την αύξηση της κυνηγετικής περιόδου, με στόχο τη μείωση των πληθυσμών του αγριόχοιρου, μία πρόταση που συνάντησε αντιδράσεις από οικολογικές και άλλες οργανώσεις, χωρίς να γίνει αποδεκτή και από την πλευρά του υπουργείου», περιγράφει ο κ. Σαχπατζίδης. «Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εισόδου του νοσήματος στην Ελλάδα και να παρατείνει τη χρονική διάρκεια εμφάνισης, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι θα χτυπήσει και την πόρτα μας» σημείωσε ο ίδιος.
Με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε επαγρύπνηση, οι αρχές επιδιώκουν έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με χοιροτρόφους και κυνηγούς, για την έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος, ενώ ο κ. Σαχπατζίδης, απευθυνόμενος και σε όσους έχουν οικόσιτες εκμεταλλεύσεις, τονίζει ότι «οι χοίροι δεν πρέπει να σιτίζονται με υπολείμματα οικιακών τροφών, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα αποφυγής επαφής τους με άλλα ζώα, ιδίως αγριόχοιρους, αλλά και να απομονώνεται κάθε ασθενές και νεοεισερχόμενο ζώο, ενημερώνοντας την αρμόδια κτηνιατρική αρχή όταν διαπιστωθούν ύποπτα συμπτώματα».
Συστάσεις για το θέμα της αφρικανικής πανώλης και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται εξέδωσαν και οι κατά τόπους ΔΑΟΚ στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Ειδικότερα, από τα τμήματα Κτηνιατρικής στους νομούς Πέλλας, Πιερίας και Κοζάνης επισημαίνεται η ανάγκη επαγρύπνησης χοιροτρόφων, κυνηγών, υπευθύνων σφαγείων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων και κρέατος, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων (Δασικές Υπηρεσίες, Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, ορειβατικοί σύλλογοι, Φορείς Διαχείρισης βιοτόπων και όμιλοι πεζοπορίας κ.λπ.) σε όλη τη χώρα και ιδίως στα βόρεια σύνορά, ώστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές να εξασφαλισθεί η αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα μας.
Απογραφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε Πιερία και Ιωάννινα
Η ΔΑΟΚ Πιερίας κάλεσε, επιπλέον, όλους τους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων (εντατικής, εκτατικής και οικόσιτης εκτροφής) να προχωρήσουν σε απογραφή του ζωικού κεφαλαίου τους. Στα Ιωάννινα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής καλεί όσους έχουν οικόσιτους χοίρους να προχωρήσουν σε δήλωση του αριθμού των ζώων που εκτρέφουν, το συντομότερο δυνατόν, στην υπηρεσία. Τα τμήματα Κτηνιατρικής υπενθυμίζουν πως πρόκειται για νόσημα εξαιρετικά μεταδοτικό στους χοίρους, ενώ επισημαίνεται ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος στην Ελλάδα, είτε σε χοίρους είτε σε αγριόχοιρους, τα αυστηρά μέτρα που θα επιβληθούν και οι περιορισμοί των μετακινήσεων, θα επιφέρουν σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χοιροτροφία και το εμπόριο χοίρειων προϊόντων. Παράλληλα, οι αλλαγές στον τρόπο άσκησης θήρας θα έχουν επιπτώσεις και στους κυνηγούς.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είναι όμως θανατηφόρα τόσο για τους χοίρους εκτροφής, όσο και τους αγριόχοιρους, ενώ δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία ούτε πρόληψη μέσω εμβολιασμού.
✱ Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ)
Αλλοιώσεις στα εσωτερικά όργανα:
|
✱ Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία από τη νόσο, βάσει των σημαντικών οδών εισόδου τηςΔεδομένου ότι η νόσος μεταδίδεται πολύ εύκολα σε χοίρους και αγριόχοιρους και επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα, οι κύριες οδοί εισόδου της είναι μέσω της άμεσης αλλά και έμμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα, μέσω της σίτισης με μολυσμένα προϊόντα χοίρων, μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. στρωμνή, ζωοτροφή, οχήματα, ρουχισμό, μπότες/παπούτσια, εξοπλισμό) καθώς και μέσω των εντόμων. Για τους παραπάνω λόγους συστήνεται:
|
✱ Μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να ληφθούν από τους χοιροτρόφουςΤα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν τις διαχειριστικές πρακτικές και τα μέτρα υγιεινής για την αποτροπή ή τη μείωση της πιθανότητας εισόδου μιας νόσου σε μια εκμετάλλευση ή τη μετάδοσή της προς άλλες εκμεταλλεύσεις. Αποτελεί βασική αρχή προφύλαξης και έναντι πληθώρας εξωτικών νοσημάτων, όπως η Αφρικανική Πανώλη:
|
✱ Μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν και οι κυνηγοί-χοιροτρόφοι
|
των Μαρίας Αμπατζή, Αφροδίτης Χρυσοχόου, Μαρίας Αντωνίου