Αυξημένη αντοχή σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις στην πατάτα μέσω τεχνολογίας

04/09/2024
1' διάβασμα
afximeni-antochi-se-viotikes-kai-aviotikes-kataponiseis-stin-patata-meso-technologias-330908

Μία νέα σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της γεωργικής βιοτεχνολογίας για την καλλιέργεια της πατάτας υποστηρίζουν ότι πέτυχαν επιστήμονες από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών. Σύμφωνα με τους ίδιους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CRISPR/Cas9 για την επεξεργασία του γονιδιώματος της πατάτας, έφτασαν στο αποτέλεσμα της αυξημένης αντοχής των φυτών τόσο σε βιοτικές όσο και σε αβιοτικές καταπονήσεις.

Αυτή η καινοτομία, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα εποχή βιώσιμης γεωργίας, όπου οι καλλιέργειες είναι φυσικά ενισχυμένες έναντι ασθενειών και σκληρών περιβαλλοντικών συνθηκών, διασφαλίζοντας σταθερό εφοδιασμό τροφίμων ενόψει της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων προκλήσεων.

Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση λόγω των σύνθετων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που επιδεινώνει τον επιπολασμό παρασίτων και ασθενειών στις καλλιέργειες. Οι πατάτες, που είναι η τρίτη πιο σημαντική καλλιέργεια τροφίμων παγκοσμίως, κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Οι επιστήμονες μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας τροποποίησαν το γονίδιο StDMR6-1 στις πατάτες. Αυτό τους έδωσε, όπως τονίζουν, μια «εξαιρετική ικανότητα» να αποκρούουν μια σειρά από ασθένειες και περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι πατάτες έχουν δείξει μια αξιοσημείωτη αύξηση της αντοχής στην όψιμη λοίμωξη και άλλες παθήσεις, χωρίς να επηρεάζεται όμως η απόδοση.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, το ζήτημα της τροποποίησης του γονιδιώματος είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και έχει εγείρει αντιδράσεις σχετικά με το κατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να επέμβει στο DNA των φυτών.