Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα των μελισσών

Αυξημένη η ικανοποίηση των μελισσοκόμων από τη μελισσοκομία ακριβείας, με το κόστος όμως να περιορίζει την υιοθέτησή της
13/08/2024
5' διάβασμα
i-chrisi-tis-technologias-borei-na-meiosei-ti-thnisimotita-ton-melisson-329204

Μελισσοκόμοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Γαλλία καταθέτουν τις απόψεις τους, μέσω ακαδημαϊκής έρευνας, σχετικά με την υιοθέτηση και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων στον τομέα της μελισσοκομίας, καταγράφοντας τα κίνητρα πίσω από τη χρήση ή την αποφυγή των σύγχρονων συστημάτων.

Έρευνα επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Apicultural Research», καταγράφει ότι, εν μέσω αυξανόμενων οικολογικών ανησυχιών σχετικά με τη θνησιμότητα των αποικιών μελισσών, τα συστήματα μελισσοκομικής ακριβείας αναδεικνύονται ως πολλά υποσχόμενα εργαλεία παρακολούθησης για την προστασία της υγείας των μελισσών, καθώς και για τη βελτίωση των μελισσοκομικών πρακτικών και της οικονομικής βιωσιμότητας των λειτουργιών του μελισσοκομείου. Αυτά τα συστήματα προσφέρουν κρίσιμες γνώσεις για τη δυναμική των αποικιών, βοηθώντας τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στη μελισσοκομία.

Παρά την πρόοδο της σχετικής ακαδημαϊκής έρευνας, η γνώση της πραγματικής χρήσης και προτίμησης των συστημάτων μελισσοκομικής ακριβείας μεταξύ των μελισσοκόμων παραμένει περιορισμένη. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, πραγματοποιήθηκε μια έρευνα μεταξύ μελισσοκόμων στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Αυτή η εστιασμένη έρευνα γεωγραφικού εύρους είχε ως στόχο να προσδιορίσει την έκταση της τρέχουσας και πιθανής υιοθέτησης των συστημάτων αυτών, τα κίνητρα πίσω από τη χρήση ή την αποφυγή και να εξακριβώσει τις μελλοντικές προτιμήσεις.

Τα συστήματα μελισσοκομικής ακριβείας παρέχουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την παρατήρηση των κυψελών, ενώ παράλληλα βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν πιθανές αιτίες κατάρρευσης των αποικιών των μελισσών.

Οι απώλειες για τους πληθυσμούς των μελισσών φτάνουν μέχρι το 50%

Τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την έρευνα, οι πληθυσμοί των μελισσών αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και το 25%-50% του μελισσοκομικού ζωικού κεφαλαίου. Αυτές οι απώλειες όχι μόνο απειλούν τις μελισσοκομικές οικονομίες, αλλά μπορούν, επίσης, να έχουν κλιμακωτό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθρώπινη ευημερία.

Λόγω αυτής της κατάστασης διενεργήθηκε περαιτέρω έρευνα πάνω σε προηγμένες τεχνικές παρακολούθησης, οι οποίες αξιοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Αυτές οι σύγχρονες αυτοματοποιημένες συσκευές μέτρησης λειτουργούν κυρίως ως εργαλεία μελισσοκομικής ακριβείας. Η κύρια χρήση τους συνίσταται στην παροχή πιο αποτελεσματικών μεθόδων για την παρατήρηση των κυψελών, ενώ παράλληλα βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν πιθανές αιτίες κατάρρευσης των αποικιών των μελισσών.

Το 45% των μελισσοκόμων χρησιμοποιεί κάποια μορφή τεχνολογίας

Με τη χρήση των τεχνολογικών συστημάτων να θεωρείται μία από τις λύσεις για την επίτευξη της βιωσιμότητας της μελισσοκομίας και την αντιμετώπιση των παραπάνω, οι ερευνητές αναζήτησαν το εύρος χρήσης τους στις συγκεκριμένες χώρες. Μεταξύ των 538 ερωτηθέντων, το 45% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί κάποια μορφή τεχνολογίας ακριβείας, με τη μελισσοκομική ζυγαριά να είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η χρήση τους συσχετίζεται θετικά τόσο με τον αριθμό των διαχειριζόμενων κυψελών όσο και με την απόσταση του μελισσοκομείου από την κατοικία του μελισσοκόμου.

Συνολικά, το 90% των ερωτηθέντων εξέφρασε έναν ορισμένο βαθμό ικανοποίησης με τη χρήση των συστημάτων αυτών, αν και το υψηλό κόστος αυτών των εργαλείων αναγνωρίστηκε ως πρωταρχικό εμπόδιο για την ευρύτερη υιοθέτηση. Περίπου το 48% των μελισσοκόμων προτίμησε συστήματα με εξωτερικούς αισθητήρες, υπογραμμίζοντας μια σαφή ζήτηση για μη επεμβατικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία των αποικιών.

Πλεονεκτήματα των τεχνολογιών

Τα πλεονεκτήματα που ενισχύουν τη χρήση των τεχνολογιών αυτών περιλαμβάνουν την υποστήριξη λήψης αποφάσεων και τη βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στην παρακολούθηση της ανάπτυξης των αποικιών και της παραγωγικότητάς τους. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνουν τα συστήματα μελισσοκομικής ακριβείας πιο προσιτά στους μελισσοκόμους, με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης της αποικίας και των ικανοτήτων λήψης αποφάσεων, αντιμετωπίζοντας έτσι τη θνησιμότητα των αποικιών μελισσών.

Τα συστήματα μελισσοκομικής ακριβείας έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν τη διαχείριση του μελισσοκομείου, επιτρέποντας τη σχολαστική και χαμηλής πίεσης παρακολούθηση των αποικιών μελισσών, χωρίς να απαιτείται φυσικό άνοιγμα των κυψελών. Αυτή η προσέγγιση έχει σκοπό να ενισχύσει την παραγωγικότητα των μελισσών και, ιδανικά, να διευκολύνει τον ακριβέστερο έλεγχο της υγείας των αποικιών. Επιπλέον, δίνοντας στους μελισσοκόμους πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες των αποικιών τους, τα τεχνολογικά συστήματα θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στις ανάγκες τους.